Želi da ispuni poslednju Njegoševu želju: Amfilohije traži da se obnovi crkva Svetog Petra i u njoj sahrani crnogorski vladar

 
  • 11

Mitropolit je rekao u Budvi da je Markoviću s tim u vezi uputio pismo i izrazio nadu da će u crnogorskom društvu sazreti saznanje da je to neophodno učiniti

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije zatražio je od premijera Duška Markovića obnavljanje porušene crkve Svetog Petra i da se Njegoš sahrani u njoj, što mu je bila, kako kaže, i poslednja želja.

Mitropolit Amfilohije: Pogrešio sam što nisam otišao u Hag da svedočim u korist Miloševića!

Mitropolit je rekao u Budvi da je Markoviću s tim u vezi uputio pismo i izrazio nadu da će u crnogorskom društvu sazreti saznanje da je to neophodno učiniti.

Podsetio je da to nije prvo pismo koje je uputio jednom crngorskom premijeru sa istim zahtevom. Učinio je to kaže i dok je premijer bio Igor Lukšić, pa potom Milo Ðukanović i sada kada je premijer Marković.

- Podsetio sam ga da se vrati crkva na Lovćenu: neka mauzolej ostane tu, neka to svedočanstvo jednog vremena i odnosa prema Njegošu, koji nije njegoševski. Da se Njegoš izvadi iz tamnice. Za one koji ne veruju u svece na Lovćenu su sada mošti Njegoševe i to izrešetane munjama i gromovima i prebacivane šest puta. Njegoš je po tome jedinstven u Evropi i svetu, jer je šest puta njegov grob prekopavan, i nadamo se da će sedmi put, sedam je sveti broj , da ćemo ga vratiti u njegovu crkvicu - naveo je Amfilohije, prenosi Portal Vijesti .

Amfilohije je kazao da je Njegoša sustiglo ono od čega se bojao, a to je zlo domaće.

- Zlo domaće je upravo njega stiglo i danas vi imate Lovćen koji je jedina planina u svetu koja je tako zgažena, unižena, ponižena čija je utroba razorena - reka je Amfilohije gostujući prvog dana festivala „ Ćirilicom“ koji JU Narodna biblioteka Budve organizuje i realizuje u saradnji sa Udruženjem izdavača i knjižara Crne Gore.

Predstavljajući svoju novu knjigu o Njegošu „Žitije svetog mitropolita Petra drugog - cetinjskog pustinjaka i lovćenskog tajnovidca“, Mitropolit je opisao mauzolej kao „simpatičnu zamisao skulptora Ivana Meštrovića, uz ocenu da je u pitanju „vaskrsavanje drevnih egipatskih piramida, mesopotamskih vladara kojima su podizane takve ogromne građevine“.

- Ali to nema nikakve veze sa onim istinskim, pravim Njegošem. Ali ima sa ideologijom koja je u to vreme vladala, ideologija takozvanog socrealizma, boljševička... Jedna megalomanija koja proslavlja ljudsku moć, silu, snagu, a čoveka tu nema, on nestaje. Kao što je nestao Njegoš, nestalo ono što je prema njegovoj meri bilo. Daće Bog da se obnovi porušena crkva na Lovćenu - kazao je mitropolit.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    24. avgust 2017 | 14:29

    Uzeli urnu hrvatskog naučnika Nikole Tesle sad će i kosti od crnogorskog vladara pa ko će znati šta će još da uzmu......

  • Podgorica

    25. avgust 2017 | 15:30

    Bog zna, mozda nece Sveti Petar Tajnovidac da mu se ob obnovi kapela za vrijeme antispske i kleptomanske vlade Dps- a.

  • vlado

    24. avgust 2017 | 18:57

    E moj zemunac moj Aleksa ti do juce nijesi ni znao ko je Njegos a danas ga braniš od nas njegovih potomaka od nas Crnogoraca Iskreno da li znaš ijedan stih iz Gorskog vijenca ne sigurno O Luci mikrokozmiza nju nijesi ni čuo I ti se upuštaš u raspravu o Njegosu Sramota O Tesli da ti rečemU liki njegovom rodnom mjestu u to vrijeme Austro ugarske nije bilo ni Srba ni Srpskih crkava To sam čuo na jednoj TV emisiji na tvNova i ja im vjerujem jer su iznijeli mnogo pisanih dokumenata Zato prijatelju kad jedan narod nema ništa od svoje istorije on da bi dokazao svoje postojanje i svoju istoriju ne prezaju da prisvajaju tudje velikane i tudju istoriju Iskreno istorija Srpskog naroda počinje odlaskom Turaka sa balkana a ti Turci su vladali Srbijom 500 godina Za tih 5 vjekova pod Turcima to je Turska istorija Da li si čuo za izjavu Dobrice Ćosića koji je rekao Srbija nema svoju istoriju sva njena istorija je lažna Zato dičite se svojim perjem pa neka je i od kokoške ali je vaše

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA