Kako su go-go plesačice, Baja Mali Knindža i pijani šatori dospeli na čuvenu srpsku kulturnu manifestaciju? (FOTO) (VIDEO)

 
 ≫ 
  • 15

Likovne izložbe, pozorišne predstave, književne večeri i tribine, folklorne igre, poslednjih godina stavljene su u zapećak

Jedna od manifestacija sa najdužom tradicijom na Balkanu je "Kočićev zbor" u nekoliko mesta u Republici Srpskoj, posvećena književniku Petru Kočiću. U okviru nje su predstavljeni i brojni kulturni i zabavni sadržaji, ali i turistička ponuda. Međutim, poslednjih nekoliko godina ova manifestacija je zadobila svakakve oblike, a svoju prvobitnu namenu, kao kulturne manifestacije, potisnula je u potpunosti.

MASOVNA TUČA NA KOČIĆEVOM ZBORU: Sevale pesnice, pijani gosti demolirali šator

Ove godine "Kočićev zbor" održava se od 21-27. avgusta, a otvoren je izložbom fotografija "Kočićevo Zmijanje". Dešavanja kao što su likovne izložbe, pozorišne predstave, književne večeri i tribine, folklorne igre, narodno sviranje i stvaralaštvo, narodni višeboj i drugi sadržaji, svake godine privuku veliki broj posetilaca i ljubitelja Kočićevog dela.

Foto: Wikipedia / Tonka

I pored svih navedenih događaja, najpopularniji su koncerti na planini Manjači, nedaleko od Banjaluke. Ispod šatora masa mladih ljudi dolazi da uživa u taktovima narodnih pevača, a među njima prednjači kao najpopularniji Mirko Pajčin, poznatiji po svom umetničkom imenu - Baja Mali Knindža.

Na snimcima koje mogu da se nađu na internetu, mogu se videti mladići i devojke koje u zanosu pevaju zajedno sa Bajom, koji ima i ljubavne, ali je više poznatiji po nacionalističkim pesmama.

Printskrin: Youtube/Dragan Todic

Preko dana se ispod šatora održavaju "dnevni događaji", na kojem uz ritmove domaće moderne pop-folk muzike đuskaju plesačice oskudno obučene. U krugu/kvadratu oko njih nalazi šank ispunjen muškarcima, koji piju pivo, fotografišu i bulje u mlade devojke.

Opštenarodno veselje, šator, penjanje na stolove, lepljenje novčanice pevačima na čelo, hektolitri alkohola i go-go igračice postali su sinonim za poslednju nedelju avgusta u Republici Srpskoj i dane posvećene pesniku.

Tako je poznata kulturna manifestacija, koja se održava od 1966. godine, pretvorila u klasičan kič i šund, i verujem da ne bismo pogrešili kada bismo rekli da se Kočić "prevrće u grobu". Dodatak šatoru su i borbe bikova, kada dva dana muče životinje da se bore jedne s drugom, verovatno često i do smrti.

Foto: Wikipedia / Pokrajac

Zbog svega gore navedenog, "Kočićev zbor" je izgubio ugled i na njega više niko ne gleda ozbiljno kao kulturnu manifestaciju. Ipak, rešeno je i da se prekine sa "mračnom prošlošću", te je zbog toga organizaciju manifestacije ove godine preuzeo Grad Banjaluka, rešn da joj vrati stari sjaj.

Namera Grada je da lik i delo jednog od naših najvećih književnika predstave na znatno višem nivou nego što je to bio slučaj.

- U tom konceptu je niz kulturnih manifestacija vezanih za ime i delo Petra Kočića, sve ono što predstavlja umetničko stvaralaštvo Zmijanja, kao što je Zmijanjski vez i pratećih manifestacija iz oblasti književnosti i umetnosti. Potrudićemo se da narodna događanja na Manjači, koja se održavaju poslednjeg vikenda u avgustu budu bolje organizovana i na samom zboru da budu posebno odvojena kulturna dešavanja od onoga što predstavlja narodno veselje i zborovanje - poručio je gradonačelnik, Igor Radojičić, predsednik Organizacionog odbora.

Ovogodišnji program održavaće se na tri mesta: Banjaluci, Stričićima - Kočićevom rodnom mestu, i Beogradu. U okviru manifestacije, u Beogradu će na Kočićevom grobu u Aleji velikana biti položeni venci, a u Klubu književnika organizovano književno veče.

Tokom sedmodnevne manifestacije, u Banjaluci će biti organizovano "Veče besedništva", "Veče satire", radionice za najmlađe, kao i okrugli sto pod nazivom "Kočić - naš savremenik".

Jedan od najpopularnijih sadržaja "Kočićevog zbora", tradicionalne borbe bikova, ove godine biće održane tokom dva dana, 26. i 27. avgusta na zborištu u Stričićima.

U subotu, 26. avgusta, u Kulturnom centru "Banski dvor" u Banjaluci biće održana Svečana akademija "Kočićevog zbora", na kojoj će književniku i prevodiocu Kolji Mićeviću biti uručena tradicionalna "Kočićeva nagrada".

Manifestacija "Kočićev zbor" trajaće do nedelje, 27. avgusta, kada je, između ostalog, u Stričićima, planiran kulturno-umetnički program, nadmetanje u narodnim veštinama i sportovima, te dodela priznanja i nagrada.

Iako je pozdravljena namera organizatora da se raskrsti sa lošim ugledom manifestacije, mnogi sumnjaju da će moći to preko noći da se promeni i smatraju da promene moraju da budu korenite.

Printskrin: Youtube/ATV
Foto: Wikipedia / Rade Nagraisalović

To će moći i uskoro da se proveri, tokom same manifestacije koja traje ove nedelje. Ako se ne budu čuli zvuci narodne muzike kako odzvanjaju sa Manjače, znači da manifestacija polako vraća svojoj izvornoj nameri.

Pogledajte video:

(L.C.)

Video: Premijerno izvedena nova "Pokondirena tikva" u Narodnom pozorištu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    22. avgust 2017 | 14:42

    Sta fali Baji? Prenosite parove a baja je los? On je za njih sve tamo akademik

  • Egzekijel Blooff

    22. avgust 2017 | 14:34

    Kad peva Tomson to je katastrofa a kad peva Baja onda je to kultura?!

  • Sasa

    22. avgust 2017 | 14:26

    E zbog takvih i tih smo tu gde jesmo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA