Denis proveo u komi 10 meseci, počeo da priča, ali je nakon operacije jedva ostao živ: Sad mora sve iz početka

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 3

Posle šest meseci rehabilitacije u Hrvatskoj, Denis je počeo da sedi i priča, ali je ta sreća kratko trajala. Porodica je opet na početku i potrebna joj je naša pomoć

Skoro dve godine traje agonija porodice Milovanović iz Sedlara kod Svilajnca, nakon što je njihov sin Denis doživeo strašnu saobraćajnu nesreću i pao u komu. Iz nje se probudio posle 10 meseci, a ljudi iz celog kraja stali su na noge kako bi pomogli porodici i prikupili novac za lečenje i operacije. Nakon boravka na rehabilitaciji u Hrvatskoj, došlo je do pomaka, Denis je počeo da priča i koristi ruke i noge, ali je ova sreća bila kratkog daha. Sada su, kako kaže njegova majka Tanja, ponovo na početku.

Denis je u junu prošle godine otišao u Hrvatsku gde je šest meseci bio na rehabilitaciji. Kako njegova majka Tanja kaže za Telegraf, Denis je tamo jako lepo napredovao.

"Denis je počeo da sedi, priča, još uvek nema jak glas, više šapuće. Počeli smo da radimo sa logopedom na jačini glasa ali je on mnogo slab jer smo imali jedan veliki problem", kaže na početku razgovora njegova majka Tanja Mihailović.

Kada su se vratili iz Hrvatske, morali su da operišu Ahilove tetive, odnosno da ih produže da bi Denis mogao da stane na noge.

"Operaciju je imao u privatnoj klinici u Beogradu 5. januara, ali je posle dva dana dobio obostranu upalu pluća i sepsu i onda je sve krenulo nizbrdo. Tako da smo se sada vratili na početak. Prvo smo se spasavali, da preživimo a onda je sve ono što smo postigli u Hrvatskoj - od sedenja, jačine, palo u vodu", govori majka.

Nakon operacije Denis je imao problema sa velikim infekcijama, sa levom nogom, ali njegova majka kaže da su sada sve to sanirali.

U trenutku našeg razgovora bili su u sanitetskom vozilu i na putu za Klinički centar u Beogradu jer Denis tri meseca ne otvara oči.

"Svestan je, priča ali ne otvara oči i to traje od 16. marta. Bili smo kod oftalmologa, koji nam je rekao da će Denis verovatno da prima botulin u oko na svaka četiri meseca do kraja života, a sada idemo kod neurologa", objašnjava majka mladića.

Od pre tri nedelje Denis se nalazi na rehabilitaciji u Slankamenu i opet kreće iz početka, ali kako priča Tanja, ne mogu ništa puno da urade.

"Zbog dužine ležanja Denis ima izraženu vaskularizaciju pa ne smemo da forsiramo da se ne bi stvorio neki tromb", objašnjava majka.

U Slankamenu bi trebalo da provedu oko četiri meseca, nakon čega se porodica nada da će Denis otići na kliniku u Nišu koja se bavi robotikom.

"Oni su mi rekli da bi primili Denisa, ali su nas savetovali da prvo odemo u Slankamen kako bi se oporavio što više može. Nakon toga ćemo otići na kliniku, gde će neurolozi pregledati Denisa i videli da li je uopšte moguće raditi robotiku sa njim", govori Tanja.

Jedan dan u klinici u Nišu košta 200 evra, zbog čega je porodica opet na mukama i potrebna joj je pomoć.

"Nadamo se da ćemo negde do oktobra uspeti da se smestimo na kliniku i nastavimo sa lečenjem. Tamo bi nastavili sa motorikom, jer je Denisu najveći problem sedenje, hodanje, pomeranje ruku, nogu. Naša najveća želja je da osposobimo Denisa da stane na noge", ne gubi nadu Tanja.

Ono što je najveći problem jeste što je Denis iscrpljen i nema snage, nakon svega što je doživeo i prošao protekle dve godine.

"Svi smo tu pored njega, bez našeg kumića Boleta nema ništa, bez Cvrleta isto. U Slankamenu smo već bili dok je Denis bio u komi, sada su nas opet lepo dočekali, prihvatili i pomažu nam koliko mogu", iskrena je majka.

Postoji šansa da se opet vrate u Hrvatsku na rehabilitaciju, ali i to puno košta.

"Mi smo tamo potrošili 50.000 evra i Denis je lepo napredovao, ali smo nakon operacije u Beogradu i koju sam platila 8.000 evra, a Denis je dobio sepsu, te pare bukvalno bacili u vodu. Kako ja da skupim te pare opet? Ali ne odustajemo, borićemo se dok Denis ne stane na noge. To je jedina želja u mom životu", zaključuje ona.

Denis Milovanović Svilajnac Foto: Privatna arhiva

Porodici Milovanović je opet potrebna naša pomoć kako bi Denis stao na noge:

Porukom 1207 na broj 3030 svi možemo pomoći da Denis uspešno završi lečenje i potpuno se oporavi.

Za Denisovo izlečenje otvoren je tekući račun kao i nalog u humanitarnoj fondaciji "Budi human":

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001292588-54

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun: 160-6000001292850-44

IBAN: RS35160600000129285044

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Tanja Mihailović

Tekući račun: 325-9300500237646-44

(Telegraf.rs)

Video: Hoda na tetivama, a kolena su mu krvava: Mladom Željko je potrebna pomoć, a brine i o bolesnoj majci

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    16. jun 2023 | 07:00

    Treba tuziti bolnicu i naplatiti osiguranje , lecenje o njihovom trosku.

  • Nena

    28. avgust 2024 | 14:19

    Ko je odgovoran za nesrecu treba i da plati

  • Lona

    18. jun 2023 | 18:15

    Kakve privatne klinike! Sve je pokriveno zdravstvenim osiguranjem i besplatno u nasim drzavnim klinikama, gde timovi lekara odredjuju sta ce se raditi, a ne porodica i kojekakve klinike za izvlacenje novca od ljudi. Naravno da je sve palo u vodu, pa zar mislite da oni znaju bolje od nasih steucnjaka?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA