"Posle korone sve je krenulo nizbrdo": Mladoj mami Jeleni iz Smedereva otkazala oba bubrega

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Pošaljimo 1484 na 3030

Jeleni Veljković (35) iz Smedereva otkazala su dva bubrega i hitno joj je potreban novac za transplataciju i lečenje u Turskoj. Osim toga, Jelena zbog bolesti više nema ni starateljstvo nad decom. Sada joj je preko potrebna naša pomoć, da bi Jelena mogla da se izbori sa ovom opakom bolešću i da bi napokon mogla da zagrli svoju decu bez bolova u kostima i srčanim tegobama.

Jelena je otkrila problem sa bubrezima u svojoj dvanaestoj godini i kako tvrdi, to je hronični problem, budući da i njena majka ide redovno na dijalize.

- Već godinu dana sam na hemodijalizi, ali problem ima od malena, tačnije problem sa bubrezima sam otkrila u svojoj dvanaestoj godini. To je meni hronično oboljenje sa majčine strane. Tada sam sa dvanaest godina ležala na Institutu za majku i dete. Tamo su mi uradili biopsiju, ali ništa konkretno nije otkriveno - započinje priču Jelena.

Međutim, nakon dva porođaja, problem po njeno zdravlje su počeli da se pojačavaju, a posebno nakon preležanog koronavirusa.

- 2011. godine i 2016. godine imala sam dva porođaja. Imam dva sina. Međutim, nakon zadnjeg porođaja se znatno pogoršalo stanje, dobila sam jake glavobolje i imala sam visok krvni pritisak. Kada sam radila analize krvi, primetila sam da kreativan počinje da raste. Zbog toga sam vodila računa o zdravlju koliko sam mogla i bila sam na dijeti. Išla sam na redovne kontrole, ali ništa se značajno nije promenilo. U januaru 2020. godine bila sam pozitivna na kovid i posle toga je bilo još gore. Tri nedelje sam bila jako malaksala, imala sam osećaj kao da me je tenk pregazio i nisam mogla iz kreveta da ustanem. Hemoglobin mi je pao na sedamdeset i zbog toga sam morala da primam krv. Tako da su nakon kovida rezultati bili još gori po mene - priča Jelena.

Jelena sada ide tri puta nedeljno na dijalizu preko državnog osiguranja, sve nju to opterećeju i stvara joj zdravstvene poteškoće. Otkrivena joj je i srčana slabost i imala je velike aritnije. Takođe, budi se bolovima u zglobovima i zbog toga se nekada i jako teško kreće.

- Razlog zbog čega sam počela da idem na dijalizu tek prošle godine je taj što mi niko do tog trenutka od lekara nije ni posavetovao da trebam da idem, a sa druge strane i ja sam odgovorna, jer sam mislila da ću zdravstveni problem da prevaziđem sama uz korigovanu ishranu... Moja majka je na dijalizi od svoje pedesete godine, dok sam ja na dijalizi od svoje trideset četvrte, kod mene je izgleda taj neki agresivniji oblik. Inače, tri puta nedeljno idem na dijalizu i to preko državnog fonda. Pre par meseci dobila sam srčanu slabost i problem sa levom pretkomorom, takođe i aritmije. U februaru sam imala jake aritmije, pa su morali da reaguju i pomognu mi sa dodatnim analizama. Drugi problem je i sa kostima i imam bolove u zglobovima  - objašnjava Jelena.

Da jedna nesreća povlači drugu, svedok je sam život, Jelena je nakon razvoda ostala bez starateljstva na svoja dva sina, a "razlog" kako su naveli iz Centra za socijalni rad je taj što se ona nalazi u teškim zdravstvenim problemima.

- Rodom sam iz Smedereva, ali od prošle godine živim na Petrovcu na Mlavi. I ovde se dijaliziram. Razvela sam se prošle godine, ali su moja deca pripala mom suprugu - priča potresno Jelena Veljković.

Na svu sreću, u međuvremenu je pronašla mogućeg donora i sada joj je više nego potrebna novčana pomoć za transplantaciju.

- Pronašla sam mog mogućeg donora, u pitanju je jedna devojka iz Beograda, inače izbeglica iz Hrvatske. Imamo istu krvnu grupu, ali trebamo da radimo tipizaciju tkiva, a nakon toga je potrebno da idem u Tursku na dalje analize. Otprilike potrebno je sakupiti oko 60.000 evra. 45.000 evra za operaciju i 15.000 evra za smeštaj i dodatne analize - zaključuje Jelena.

Budimo humani! pomognimo Jeleni!

Pošaljimo 1484 na 3030.

Uplati na račune:

Dinarski račun: 160-6000001670675-14

Devizni račun: 160-6000001671148-50

IBAN: RS35160600000167114850

SWIFT7BIC: DBDBRSBG

(Telegraf.rs)

Video: Ambasador Srbije u Libanu: "U kontaktu smo sa našim državljanima"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA