Maleni Laza se zbog komplikacija na porođaju gušio u stomaku, danas se bori sa strašnim dijagnozama

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Nakon reanimacije po rođenju Lazara hitno prebacuju na odeljenje intenzivne nege u Nišu, a potom na odeljenje neonatologije do svog drugog meseca

Lazar Stojković (4) iz Knjaževca je mališan koji najtežu bitku vodi od prog momenta po rođenju. Usled kompilacija na porođaju, Lazar guši se u stomaku i rađa bez srčane radnje i disanja. Njegova borba traje i danas, a dijagnoze su zastrašujuće.

Nakon reanimacije po rođenju Lazara hitno prebacuju na odeljenje intenzivne nege u Nišu, a potom na odeljenje neonatologije do svog drugog meseca.

Posle otpusta iz Niša, preglede i kontrole nastavlja u Beogradu na Institutu za majku i dete, kao i u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju.

Lazi je usled nedostatka kiseonika mozak pretrpeo oštećenja, sa godinu dana dobija dijagnozu cerebralne paralize i hipoplaziju očnog nerva.

- Od samog rođenja počinje naša borba, od otežanog gutanja, zbog odsustva akta gutanja i sisanja pa do dan danas. Od desetak dijagnoza koje smo imali na otpustu smo došli na dve, cerebralna paraliza i hipoplazija očnog nerva. Naš dom su bolnice i rehabilitacioni centri, naše igračke su strunjače, lopte i oprema za vežbanje. Vrtić i igraonice zamenili smo raznoraznim terapijama i stimulacijama i ne odustajemo, borimo se - kaže Lazina majka Marija.

Kako ističe, napredak postoji, zahvaljujući konstantnom radu, bolnici u Ufi u Rusiji u koju idu 2 puta godišnje zbog terapiju poboljšanja vida, ali i Fondaciji i humanim ljudima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće.

- Molim za apel za pomoć u prikupljanju sredstava za dalje lečenje. Svesna sam da je broj dece jako veliki, da ima i hitnijih i ozbiljnijih problema - kaže majka Marija.

Potrebna su sredstva za nastavak rehabilitacije, odlazak u Rusiju dva puta godišnje, pomagala, suplemente, tretmani defektologa, somatopeda i tiflologa,putni troškovi i smeštaj u Srbiji i inostranstvu, kako bi Laza napredovao i imao lepšu i bezbrižniju budućnost i detinjstvo.

Pomozimo Lazi!

Slanjem SMS poruke 77 na 3800

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001516325-83

Uplatom na devizni račun: 160-6000001517916-63

IBAN: RS35160600000151791663

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom putem Paypala na linku: Paypal

Uplatom putem kartice na linku: E-donacija

(Telegraf.rs)

Video: Koncert Konstrakte i benda Zemlja gruva u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nada

    6. mart 2023 | 14:40

    Nisu to komplikavije ns porodjaju nego doktori neće da poradjaju carskim rezom iz razloga ,,ma ajde da probamo još jednom,, pa deca imaju trajna oštećenja i ja sam prošla kroz to i dete mi ims posledice i žao mi je što nisam tužila doktora zbog kog je jedan život normalan nemoguć

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA