"Blizanci su mi bili poprečno u stomaku, a oni nisu hteli carski zbog papirologije": Viktor umalo ostao biljka

Porođaj je bio užasan, jako je dugo trajao. Za drugo dete su hteli da urade carski jer nisu mogli da ga izvuku, ali je bilo kasno, priča mama Andrea

  • 13
Viktor Miletić Foto: Privatna arhiva

Viktor Miletić (11) presladak je dečak koji svojom harizmom osvaja na prvi pogled. Ali, samo on, njegovi roditelji, sestrica i brat blizanac Veljko znaju koliko je bilo teško uopšte doći do toga da danas hoda, priča i izgleda kao svako drugo dete tih godina.

Iza izgleda veselog dečaka, stoji konstantna borba sa cerebralnom paralizom. Samo jedna pauza u terapijama dovoljna je da kod Viktora sve nazaduje velikom brzinom, od govora do pokreta.

- Jednom je napravio malu pauzu, pa smo sve morali ispočetka. Viktor svakodnevno ima terapije, po nekoliko meseci godišnje smo i na terapijama van zemlje. Otvoren je novi centar u Beogradu koji takođe posećujemo, a Viktor pohađa školu po olakšanom programu jer ima problem sa koncentracijom. Svaki dan mu privatno dolazi i učiteljica da uči sa njim - priča nam mama Andrea koja sa suprugom još od Viktorovog rođenja vodi bitku da njihov sin ne poklekne pod stegama bolesti.

Sve je počelo još na rođenju. Andrei je porođaj krenuo 10 nedelja pre termina. Vodenjak joj je pukao, ali lekari su insistirali da sačeka svoju doktorku.

- Bio je petak, najgori dan za dežurstva. Rekli su mi da čekam sledeću nedelju da moja doktorka proceni. Međutim, meni je sve vreme oticala plodova voda i bila je mutna. Onda sam ih molila da me porode carskim rezom jer su mi blizanci bili poprečno u stomaku, a doktor je odgovorio da je to "velika papirologija". Porođaj je bio užasan, jako je dugo trajao. Za drugo dete su hteli da urade carski jer nisu mogli da ga izvuku, ali je bilo kasno - priseća se hrabra Andrea.

Usled procene lekara da se blizanci rode prirodnim putem, oba dečaka su imala moždano krvarenje, zatim i sepsu. Viktorova situacija je bila dosta ozbiljnija, s obzirom na to da je imao krvarenje 4. stepena koje je zahvatilo veliku površinu mozga. Prognoze su bile da neće preživeti ili da će, ukoliko uspe, biti kao biljka.

- Moždano krvarenje se širilo na svakom ultrazvuku. Imao je takve spazme, grčeve, da ni pantalonice kao bebi nisam mogla da mu navučem. Sa vežbama smo krenuli odmah. I evo, tako je već 11 godina - dodaje majka.

Uspehe koje je postigao sada je najteže održati. Ulatzak u pubertet, nagli rast i razvoj mogu dovesti do deformiteta kostiju i zglobova, skraćenja tetiva, samim tim do pogoršanja već narušenog hoda i balansa.

- Pri svakoj pauzi u vežbanju, usled rasta, dolazi do neželjenih promena. Naš cilj je da to sprečimo i poboljšamo njegovo stanje, ili bar da održimo njegovo stanje ovakvim kakvim jeste. Predstojećih meseci/godina, planiramo da damo sve od sebe da bude uključen u intezivne terapijske cikluse, što podrazumeva fizikalnu terapiju, neurorehabilitaciju u zemlji i inostranstvu, defektološke tretmane, plivanje - objašnjavaju roditelji.

Jedan ciklus od 12 nedelja neurorehabilitacije i smeštaja košta od 20 do 25.000 evra, što je za njih kao porodicu nedostižna svota novca, ali veruju da uz pomoć velikog broja ljudi, poslatih poruka i uplata prikupiti neophodnu pomoć.

- Molimo ljude da nas podrže u borbi za Viktorov kvalitetniji život i odrastanje. Pre šest godina ste nam pomogli da Viktor ode na operaciju na čemu smo beskrajno zahvalni. Molimo vas da opet budete deo Viktorovog uspeha - poručuje na kraju majka Andrea.

Donacije se mogu vršiti uplatom na namenski račun na Viktorovo ime (Viktor Miletić):

160 600000144130118.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    13. jun 2022 | 21:37

    Treba država da ih veže ugovorom. Dzabe ih školuje a oni kad završe odoše. Svako ko se školuje o trošku države treba da radi u istoj. Stranci dobijaju školovan kadar za dž pa onda mogu da ih plate. Koliko košta jedan doktor ili inženjer državu. Dobro mi opstajemo.

  • Maja

    13. jun 2022 | 22:26

    Boze jadna zena!Pa gde je ovaj doktor placa li ovoj deci terapije?Muka mi vise od ovih ginekologa koji sakate decu insistirajuci na prirodnim porodjaju

  • Uzas

    13. jun 2022 | 21:50

    Nosis dete 9 meseci, cuvas se, razvija se kako treba i dodjes na porodjaj i unakaze i majku psihicki i te bebe fizicki. Jezivo... Da ne pozelis da odes u porodiliste...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA