"Fića je hrabar, zato smo uspeli": Nakon 44 metastaze, ima 3 tumora u kičmi, rok za prikupljanje novca je sad

 
 
 ≫ 
  • 2

Upišimo 699 i pošaljimo SMS na 3030

Filip Ivanović (12) boluje od sinovijalnog sarkoma. On se hrabro bori već tri godine. Iz pluća mu je izvađeno 44 metastaze tumora. Trenutno se nalazi na klinici u Hjustonu, a jedina nada za njegovo lečenje je kliničko ispitivanje za koje mu je potrebno pola miliona dolara. Vremena nema, jer je rok za prikupljanje novca danas.

- Slučajno smo pre tri godine otkrili da Filip ima tumor. Ispod miške mu se nadulo. To je bilo krajem aprila 2019. godine. Otišli smo u SMederevo lekaru, počeli su da mu daju antibiotike, ali nas jedoktorka potom hitno poslala za Beograd. Otišli smo u Tiršovu. Tu smo imali nesreću da naletimo na doktorku koja je tvrdila da to nije ništa, davala mu je antibiotike. Zbog lekarske greške je došlo do trenutne situacije - priča za Telegraf.rs Filipov otac Ivan.

Kako kažu zabrinuli su se i zatražili snimanje. Tada su shvatili koliki je problem u pitanju i da Filip nije, kako su rekli, najlakši slučaj u bolnici.

- Rečeno je da mora da se uradi biopsija. Otišli smo privatno, tamo nas je primio doktor koji je načelnik onkologije na Institutu za majku i dete. Čim mu je opipao ispod vrata video je da su mu limfni čvorovi naduti. To se dešava samo kad je u pitanju karcinom - dodaje.

Pretila mu amputacija ruke

Terapije u Srbiji nisu delovale, ali se tumor nije ni povećavao. Tada su počeli da traže pomoć u inostranstvu. Filipovim roditeljima je od strane doktora u Italiji rečeno da će morati da bude ograđena amputacija cele ruke i ramena.

- Kada mu je uspostavljena dijagnoza, terapije u Beogradu nisu dale rezultat. Otišli smo u Frankfurt gde su mu ubrizgavali terapiju direktno u tumor u levoj aksili. Tada smo dobili i odgovor iz Majnhajma, da je operacija ipak moguća. Odmah smo se uputili tamo, ali nam je rečeno da se tumor proširio i da nije moguće izvesti operaciju čak ni sa amputacijom. Bili smo očajni - priseća se Ivan.

Terapije opet nisu delovale, u očaju su tražili sva moguća klinička ispitivanja, te odlaze u Ameriku.

- Operacija je nemoguća, kažu nam, daju mu terapije, ali metastaze rastu. Uplatili smo oko 500.000 evra za godinu dana lečenja, ništa nije delovalo i onda sam, opet u očaju, opet po celoj Americi tražio kliniku koja će ga lečiti - priča Ivan.

Izvađeno 44 metastaze iz pluća

Na kraju, u Teksasu su našli hirurga koji tvrdi da je operaciju moguća. Tada su mu radili dva zahvata i izvadili 44 metastaze.

- Na skeneru je otkriveno da je 60 odsto tumora mrtvo. Pretpostavka je da je većinu ubila ta terapija u Frankfurtu koja je davana direktno u tumor. Rekli su da će možda morati da mu iseku krvni sud i da će mu ruka biti zgrčena. Prihvatili smo i to. Bili smo spremni da pre toga prihvatimo i amputaciju, samo da nam dete ostane živo. Doktor mu je izvadio krvni sud iz noge i prebacio u rame. Time je izbegnuta amputacija. Junački je podneo ogromno zračenje. Pustili su nas kući i rekli da je dete izlečeno - dodaje.

Sreća je trajala kratko, manje od tri meseca, kada im je na kontroli ponovo saopšteno da Filip ima 24 metastaze na plućima, te da su šanse da preživi male. Porodica, tražeći lek, odlazi u Ameriku u februaru prošle godine.

- U Majnhajmu su nam rekli da moramo da pričamo sa doktorom. Rekli su da Filip ostane ispred da ne čuje razgovor. Sat vremena su nam pričali da ima 24 metastaze, da je to nemoguće ukloniti. Rekli su nam da će dete da nam umre. Naravno, nismo to prihvatili. Filip se nadao da ćemo da idemo kući, a dočekala ga je vest da mora da ostane na lečenju - objašnjava Ivan.

Dva ciklusa terapija nisu delovale. Nakon toga su dobili dobre vesti. Rečeno im je da su se sve 24 metastaze smanjile, a da su neke od njih i nestale. Kako kaže, doktori nikada nisu videli takvu situaciju. Kako su tumori ponovo počeo da raste primio je terapiju ćelijama iz pupčane vrpce, koja sme da se dobije samo jednom.

- Ni to nije bilo rešenje. Prošao je mnogo terapija, a tumori su nastavili da rastu. Dok smo čekali da se tumori smanje, pa da se ubiju zračenjem, oni su u međuvremenu porasli. Nisam odustajao. Oni ovde za njega kažu da je on dečak čudo. Nikom na svetu se nije desilo da su mu izvađena 44 tumora. To je samo iz pluća. On je imao 44 operacije na tim malim plućima. On je takav borac - priča otac.

Hirurga je našao slušajno. Njegov pomoćnik saopštio im je da je operacija nemoguća jer metastaze nisu grupisane, već se nalaze po celim plućima.

- Dete je oborilo glavu, meni je bilo teško. Hvala Bogu, ušao je hirurg i rekao "ja to mogu da uradim, ali iz dve operacije". Tako je i bilo. Obe operacije su trajale po 12 sati. On je izvadio celo plućno krilo, pa je gledao mikroskopski i vadio metastaze. Srećom, uspelo je. Toliko se zabrinuo sa Fiću. Rekao je samo da ne pređe i na drugo plućno krilo. Međutim, desilo se i to. Nije želeo da nas odbije. Skener nije video 20 metastaza. Zvaničan podatak je bio da ih ima 24, a bilo ih je 44. To smo zaustavili. Imali smo posle zdračenje i terapije - dodaje.

Tri tumora u kičmi

Filip trenutno ima tri tumora u kičmi, tumore na obe nadbubrežne žlezde i dva na plučima.

- Bolest se vratila na kostima. Lekari kažu da to protonski može da se ubije. Ima tumore na nadbubrežnim žlezdama i ima dve metastaze na plućima. Te na plućima ne možemo više da zračimo, ali možda bi moglo da se operiše kada se sve ostalo završi. Najbolje rešenje je CAR T-cell. Na taj način prirodno može da se ubije tumor. On mora da se izbaci iz organizma. Može da ima još operacija, ali koliko možete da sečete? Njemu su izvadili 20 odsto levog i 30 desnog plućnog krila. Ne možemo više. Pitanje je koliko dete može da podnese. To nam je jedino rešenje. Kad su nam rekli da je jako povoljan sa to, odlučili smo da skupljamo pare, da prekida sa steroidima kako bi se krv iščistila - objašnjava otac.

Moguće je da se tumori uklone protonskim zračenjem kako bi Filip mogao da uđe u CAR T-cell tretman, ali da bi došlo do toga zračenje hitno mora da bude odrađeno da bi dete bilo na svojim nogama. Lekari nisu računali da će Filipu trebati zračenje i da će bolest da napreduje. Nisu znali da će morati da mu zrače kičmu. Srećom bolest je stala, ali oni ne smeju da rizikuju jer se nikad ne zna kada lek može da prestane da deluje.

- Hvala Bogu da ima ekspresiju i veoma je povoljan za te ćelije. Tu se uzimaju ćelije iz krvi, obrađuju se i vraćaju u organizam. To bi koštalo preko miliona, još ako mu daju pola ciklusa ko zna koliko bi koštalo. Srećom, pošto je kliničko, mi to ne plaćamo, ali moramo da im platimo veliku cifru od oko 500.000 unapred za lekare i urgentni centar, gde će on biti kada mu daju ćelije. Kada se daju te ćelije one kreću da se bore, telo razvija veliku temperaturu i one ubijaju tumorske ćelije. Ali, takođe su veoma jake i mogu da ubiju i zdrave ćelije. Tako da će on mesec dana morati da bude na intenzivnoj nezi i tamo će morati da ga prate - priča Ivan.

Rok za prikupljanje novca je sada

U ponedeljak će da saznaju koliko im novca fali. Kako kaže, cifra je bila 360.000 dolara, ali je u međuvremenu spuštena. Ipak, Fića je u međuvremenu morao da nastavi sa terapijama koje su, srećom, delovale, te je tako dobio na vremenu.

- Konačno je delovalo i skupljali smo za CAR T-cell terapiju. Ona je dobra jer Fića ima visoku ekspresiju za oba ta CAR T-cella. Dešava se to da je bolest u međuvremenu napredovala. Filip odjednom nije mogao da hoda. Ima tri tumora u kičmi koji, hvala bogu ne pritiskaju nerve, ali doktori su rekli da moraju to hitno da zrače jer je mnogo rizično. Ako tumor poraste i blokira nerv, može da bude gore. Zato su hitno za ponedeljak zakazali simulaciju i zračenje. Nadam se da će u ponedeljak da nam kažu da će da urade kičmu onda CAR T-cell.

Problem je što ne znaju koliko će zračenje da traje, koliko će biti potrebno novca i da li zračenje i CAR T-cell terapija mogu da se izvedu istovremeno. Vremena je malo. Narod se aktivirao, ljudi su uz Fiću od početka njegove neumorne borbe, te se roditelji nadaju da će da uspeju, jer je ovo jedina šansa za njihovo dete.

- Oni mogu da operišu non-stop ali džabe ako to ostane u krvi. Čovek je izvadio 44 metastaze i one su se posle tri meseca opet vratile. Dete može da ostane u bolnici 15 dana, može tri meseca. Najskuplji je bolnički dan. Fića je toliko hrabar i jak i zato smo dosad uspeli. On ne leži tamo, on primi terapiju i mi odmah idemo kući. Svaki dan je toliko skup. Njemu su davali ranac i on je to nosio i primao terapiju kod kuće. Sada je srećom intravenozna terapija samo sat vremena - objašnjava otac.

Pre primanja CAR T-cell terapije sve mora dobro da se proveri. Filipovi roditelji će ga pre terapije izolovati. On mora da bude kao pod staklenim zvonom kako pre toga ne bi dobio neku drugu bolest i kako bi se sprečile komplikacije. Ako se bolest otme kontroli, neće moći da primi terapiju.

Potrebno je da se Srbija aktivira jer će porodica sumu novca koja im fali saznati na dan kada lečenje treba da se nastavi. Taj dan je ponedeljak.

Porodica se nada da će zračenje da uspe. Nadu im daje što je Fića ponovo stao na noge. Dobri izgledi za uklanjanje tumora ukoliko se hitno počne za njih su takođe sjajne vesti.

Zbog toga je potrebno da pomognemo FIlipu u njegovoj neumornoj borbi.

Za Filipov život! Budimo humani!

Pomozimo Filipu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 699 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human699 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-552142-22

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004245.8

IBAN: RS35160005400004245884

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka:E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka:PayPal

Video: Dan vojnog vazduhoplovstva SAD - ii deo RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    1. maj 2022 | 08:37

    Hrabri decace🙏🙏🙏 pomozimo dobri ljudi🙏🙏🙏

  • Ema

    1. maj 2022 | 09:36

    Uz pomoc divnih lekara,ne sumnjam da ces pobediti.A mi cemo se potruditi da ti omogucimo novcana sredstva.Zato ajmo koliko ko moze,nase malo Fici znaci puno. 🙏🙏🙏❤️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA