Dragiša je Uskrs proveo u bolnici, stanje mu se pogoršalo: Novac za operaciju sakupljen, ali ne sme na put

 
 
 ≫ 
  • 4

Mladić nedavno imao dve operacije, i Uskrs proveo u bolničkoj sobi

O Dragiši Petkoviću iz Beograda, 27-godišnjem mladiću koji se priprema za transplantaciju bubrega u Turskoj, pisali smo pre mesec i po dana. Njegova majka Biljana ispričala nam je da se odmalena lečio na Institutu za majku i dete, ali da je problem eskalirao u godini početka epidemije korona virusa.

Tada nam je govorila o negativnim testovima, ali i senci na plućima koja im nije dala mira, zbog koje je kratko bio i hospitalizovan. Utom su, navela nam je, rezultati ostalih analiza pokazali pogoršanje, a ubrzo potom usledila je dijaliza - najpre kućna, potom hemo. U bolnici je bio od novembra do februara, sa desetak dana pauze, da bi se 25. februara ponovo vratio u bolničku sobu.

Sve to vreme Dragiša ima stomačne tegobe, čiji uzrok i dalje nije poznat. Govorila nam je Biljana i kako je njen mlađi sin Novu godinu proveo u bolnici, a vreme koje je došlo nije donelo više praznične radosti. Dragiša je i Uskrs dočekao kao pacijent.

I u tim okolnostima rešena da pronađe nešto dobro i da ga istakne, govorila nam je o tome da se novac za transplantaciju sakuplja munjevito.

- Dobro se dobrim vraća - govorila je navodeći da su njen stariji sin i snajka humanitarci.

Rekla nam je i da je ona u fazi pripreme za transplantaciju, te da je njen bubreg odgovarajući za Dragišu. Već je jednom imala prilike da ga donira, ali nije. Bio je potreban njenom pokojnom suprugu, Dragišinom ocu, koji je preminuo posle dve i po godine na dijalizi. Tog se bubrega odrekao za slučaj da bude potreban sinu, a Biljana je spremna da ispuni taj amanet.

Dragiša Petković, BiIjana Petković BiIjana Petković / Foto: Privatna arhiva

Danas, na kraju aprila, ima još nekoliko lepih vesti. Novac za transplantaciju je potpuno prikupljen. Njene analize kao donora privode se kraju, sa još jednim preostalim pregledom. U međuvremenu je organizovan i koncert KUD "Zora" u kome je do juče i Dragiša igrao folklor. Nije im manjkalo podrške prijatelja i kolega, a sve to dalo im je vetar u leđa.

Briga koja lomi i nesalomiva vera

Ipak, ovih poslednjih aprilskih dana Biljana ima i jednu veliku brigu. Ne samo da je Dragiša praznik proveo u bolnici, već je imao još dve operacije.

- Od februara je imao niz napada praćenih bolovima u stomaku, sa povraćanjem i visokim pritiskom. Dijagnoza nije uspostavljena ni kada mu je iz tankog creva odstranjen, na svu sreću, benigni tumor. Posle ove operacije, zbog krvarenja i kompikacija još jednom je sutradan operisan - kazala je.

Dragiša Petković Foto: Facebook/Da Dragiša pobedi

Stomačnim tegobama kraj se, kaže majka, nazire. Dragiša je sada smešten na hirurškom odeljenju Kliničkog centra Srbije, gde se nada da će biti kompletno ispitan.

- Njega će tamo sad kompletno ispitati i rešiti tog bola u stomaku koji ga tako dugo, već godinu dana muči. Dosta je izgubio na težini, malaksao je iscrpljen od bolova, neuzimanja hrane i tečnosti. Bukvalno se osušio. Ne daju nam potvrdu da krenemo za Tursku u takvom stanju - objašnjava kroz šta prolaze.

Hrana mu je, dodaje, gotovo ukinuta, ali nada ga ne napušta.

- Veruje da će sve biti u redu i da ćemo moći da otputujemo na transplantaciju.

Napominje i da sadašnje stanje ukazuje na to da će možda biti potrebno dodatno lečenje u inostranstvu, zbog čega je račun za humanitarnu pomoć i dalje otvoren.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1188 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1188 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001292442-07

Uplatom na devizni račun: 160600000129273598

IBAN: RS35160600000129273598

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Video: Potpukovnik Džefri Masmen, direktor državnog partnerskog programa Nacionalne garde Ohaja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A sto.u Tursko

    28. april 2022 | 08:26

    Jer nema to i kod nas u Srbiji? Po cemu su u Turskoj bolji lekari od nasih?

  • Nada

    28. april 2022 | 08:34

    Turska je prevara

  • Jedna majka

    28. april 2022 | 09:12

    Moj ti je savet sine,nikako Turska.Raspitaj se,sigurno negde ima mnogo strucnijih doktora.Ja nesto njima ne verujem mnogo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA