Milana prošla 23 operacije, kao mala pila trodon i morfijum: Slavila 20. rođendan u bolnici ali osmeh ne skida

 
 
  • 7

Milana je od rođenja vezana za invalidska kolica. U njenom telu pojavila se bakterija koja je pojela deo kuka i učinila je nepokretnom.

Milana Matković, srednjoškolka iz Novog Sada, svoj 20. rođendan juče je proslavila u bolnici u Turskoj. Za nju - ništa novo. Ova lepa devojka čarobnog osmeha odavno je navikla da svećice duva uz lekove, injekcije, terapije i bele mantile.

Milana je od rođenja vezana za invalidska kolica. U njenom telu pojavila se bakterija koja je pojela deo kuka i učinila je nepokretnom. Malo ko mogao je da nasluti da će borba kroz koju su prošle ova devojka i njena porodica biti još teža. Milana je operisana čak 23 puta, od čega 19 bezuspešno.

Kako nam priča njena tetka Olivera Vojnović, ona je i najmlađa osoba na svetu kojoj su ugrađivali fiksator za razvlačenje kosti. Tada je imala samo sedam godina.

- Prvo su joj skratili butnu kost za četiri centimetra, pa su shvatili da su pogrešili i ugradili joj fiksator da produže kost. Od bolova je čupala kosu. Bili su toliko jaki da je već sa osam godina pila trodon i morfijum. Vadili su joj napolje butnu kost i cevanicu, a sa kuka skidali deo kosti da stave na članak. Nosila je četiri igle u stopalu jer je bilo skvrčeno. Poslednja operacija trajala je 12 sati i 35 minuta da bi joj ispravili noge - prepričava delić strašnih muka tetka Olivera.

Milana je, ponosno ističe tetka, svih 20 godina svog života bila hrabra. "Stalno se smeje. Njen osmeh ne skida ništa", kaže nam ona. Uz neprestanu borbu, bolove i mnogo neprospavanih noći, Milana je smogla snage i da uči. Sada završava Ekonomsku školu u Novom Sadu i planira da upiše psihologiju.

Otkako je, zahvaljujući donacijama humanih ljudi i borbi svoje porodice otputovala u Tursku, uspela je da stane uz pomoć hodalice i napravi nekoliko koraka. Ali, to je tek početak, jer Milanu i dalje čekaju brojne terapije.

- Roditelji privatno plaćaju fizioterapeuta koji dolazi kući da radi vežbe sa njom, jer klinika u Novom Sadu radi te vežbe samo sa decom. Radi i fizikalnu i invalidsku terapiju, a mašta i da ima savremenija kolica kojima može upravljati, kako bi lakše mogla da se kreće. Trenutno u Turskoj čeka da čuje od lekara koji je sledeći korak u lečenju. Koleno je poslednji put bilo rizično - priča tetka Olivera.

Inače, svoj 20. rođendan Milana je u Turskoj proslavila sa mamom i tatom, dok je tetka preko kamere prisustvovala duvanju svećica. Ima i brata koji stiidra svetsku književnost i omladinski je delegat Srbije u Savetu Evrope.

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA