≫ 

Ognjen je dobio poziv da krene u školu, a majka ne zna šta da radi: Ima tumor mozga i kičmene moždine, ne vidi

Na Međunarodni dan dece obolele od raka razgovarali smo sa majkom šestogodišnjaka kome je sredinom 2020. dijagnostikovana teška bolest

  • 5
Ognjen Milčić Foto: Privatna arhiva

Ognjen je šestogodišnji dečak iz Leskovca. Ima starijeg brata i roditelje. Dobio je i poziv za školu. Njegova mama Brankica kaže da još ne zna kako sa tim pozivom da postupe.

On je dečak koji živi sa rakom već godinu i po dana, skoro dve. U julu 2020, kada je imao tek četiri, stigla je dijagnoza - tumor mozga i kičmene moždine. Mesec dana pre toga postojale su samo sumnje. Od onda je imao dva zahvata - rađena mu je biopsija i ugrađen mu je šant. A ono što je za ovu porodicu posebno bolno - izgubio je vid. Ne znaju, kaže Brankica, u kom procentu, jer ni lekari ne mogu to sa sigurnošću da procene.

- Reaguje na svetlost. Pre neki dan je baš rekao suprugu da nosi plavu majicu. On me pogleda: 'Kako može da zna da li ja nosim plavu majicu?' - čude se oboje.

Ranije nam je pričala i kako je, iako mali, zapamtio boje, te da ima nade da mu se vid vrati.

U razgovoru za Telegraf.rs na Međunarodni dan dece obolele od raka, kaže da je to dijagnoza koja pogađa celu porodicu.

- Sto odsto. Nije više ništa isto - kratko odgovara na pitanje o tome koliko im se život promenio.

Samo kad bi video

Čini joj se, samo kad bi video, u danima kada se dobro oseća, bio bi kao svaki drugi šestogodišnjak.

- Kada bi video, možda bi i mogao da funkcioniše, da se igra, da piše, da uči... Mi smo dobili poziv za školu, ne znamo gde da ga upišemo, ni ko radi sa slepom decom. On hoće i da trči i da se igra, ali sve uz pomoć. Moram da ga držim za rukicu - objašnjava.

U kući je, dodaje, Ognjen nešto samostalniji.

- On po kući zna gde se šta nalazi, iako ne vidi. Mogu do toaleta, mogu da se okupam, ali ne mogu da izađem i da ga ostavim samog, to nikako - kaže dodajući da već dugo ne radi: - Ja sam se kao majka odrekla svega. Na bolovanju sam trenutno. Sreća, pa mi izlaze u susret. Niko me ne dira. Imam to konzilijarno mišljenje i bolovanje produžavam na šest meseci. Nekad pomislim kad bih se vratila na posao, da bi meni bilo malo lakše, ali ne mogu.

Ni preostalim ukućanima nije lako. Otac, kaže, mora da radi. Stariji brat ga pričuva kad nije u školi.

- On je odrastao na brzinu - kaže ističući da se Ognjenova bolest odrazila i na zdrave: - Traži svoje, ali džabe kad ne može. Ljuti se nekad i on.

Ni mlađeg sina Ognjena ne štedi prekora.

- Išao je u vrtić, sad je postao nezgodan. Traži pažnju - kaže strogo i s ljubavlju.

Vesti koje su ih obradovale

Kaže i da su se ukućani ponečemu obradovali.

- Dodao je na kilaži, 2kg. Nije to nešto mnogo, ali nama mnogo znači. Kako smo stali sa hemioterapijom, dobio je apetit. U visinu je otišao 6cm - kaže ujedno podsećajući na to da hemioterapija nije dala rezultate, te da se Ognjen bori sa neoperabilnim tumorom.

Jedan genetičar kazao im je da je rešenje u izvesnim inhibitorima koje su potražili u inostranstvu. Još uvek se inostrane klinike nisu javile da ga prihvate na lečenje. Epidemija korone ih, kaže Brankica, ometa.

Ipak, krenuli su put Rusije, čuvši neka druga pozitivna iskustva. Jedna devojčica je, navodi, imala isti tip tumora, koji se posle terapije povukao. Zbog toga su u Rusiji već bili dva puta. Treći put su se razboleli - i suprug i ona. Sa koronom nisu mogli u avion. U međuvremenu su se javili i drugi tehnički problemi oko termina, kupovine avionskih karata i testova na kovid, što tek treba da reše.

- Plaćamo svaku terapiju oko 114.000 rubalja, plus avio karte i oko 500 evra koji su nam potrebni za troškove smeštaja. Dva puta smo bili, trećeg puta nismo mogli. Suprug i ja smo bili pozitivni na kovid, pa smo odložili. Sada imamo problem i sa avio kompanijom. Mi treba da idemo na 21 dan, ali sedam dana sedimo tamo. On šest dana prima terapiju. Oni traže da se ide od vikenda do vikenda, ovi da se karte rezervišu radnim danom. Rezultati testova stižu uveče kasno ili sutra ujutro... - pobraja navodeći sve usputne probleme: - Tamo kad smo bili, saznali smo da ima još izlečenih. Zato smo to prihvatili, dok nam ne odgovori neko iz ovih drugih klinika.

Ne znaju ni kakve će rezultate dati terapija na kojoj su danas. Prvi magnet im je zakazan za mart. Poslednji, urađen u decembru, kaže da je tumor isti, a stanje nepromenjeno.

Da Ognjen pobedi opaku bolest! Budimo humani!

Pomozimo Ognjenu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1163 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1163 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001248370-12

Uplatom na devizni račun: 160600000124857479

IBAN: RS35160600000124857479

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Uroš boluje od cerebralne paralize, sve je manje novca za njega: Sestre su mu najveća radost

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sarajka

    15. februar 2022 | 21:45

    Boze dragi sto si nepravedan prema malim bicima zasto ,zasto ovako da boliju i pate!!!!Duso mala zelim ti da ozdravis i da bude sve dobro i da zaboravis sta znaci bol.ljubim te duso

  • Beli

    15. februar 2022 | 22:29

    Nedaj se momčino. Jak si ti i pobedićeš. Srce malo .

  • Jovana

    15. februar 2022 | 21:47

    🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA