Dušan se od 13. godine bori sa tumorom: "Danas ja tešim majku zbog svega što mi se dešava"

Mladiću Dušanu Jakšiću (18) sarkom se vratio prošle godine po 3. put, a nadu za izlečenje pronašao je u klinici u Izraelu

  • 2
Dušan Jakšić Foto: Privatna arhiva

Bolovi, iscrpljenost, strepnja, svakodnevno pronalaženje snage u sebi da ne odustane. Tako prethodnih nekoliko meseci izgleda život tinejdžera Dušana Jakšića (18) koji vodi pretešku bitku sa opakom bolešću. I živi onako kako nijedan tinejdžer ne bi trebalo da živi.

Karte koje mu je sudbina dolelila nepravedne su i bolne, ali hrabri Dule ne mari mnogo za to. On je, naime, već dva puta pobedio, a siguran je da će i sada sve biti dobro.

Dušanova priča seže u njegovo detinjstvo. Kada je imao svega 13 godina, "mala čvrga" naterala ga je da preko noći odraste. Dijagnoza - Juingov sarkom. Tumor.

Bolest je pobedio jednom, a onda je ponovo izvojevao pobedu nad njim. Svaki put kada bi, posle mučnog lečenja, pomislio da je konačno "sve dobro", zloćudna bolest bi se vratila. Prošle godine mu se, po treći put, sarkom pojavio ponovo.

Nadu da će sve biti dobro, Dušan je pronašao u jednoj bolnici u Izraelu. Mladić se, kako kaže, sada oseća bolje, u odnosu na pre nekoliko sedmica. 

- Sada sam bolje nego što sam bio pre nekoliko nedelja, više nemam bolova i krvarenje se smanjilo. Za sada ne primam hemioterapiju, ali ću nastaviti sa njom kada otputujem u inostranstvo. Tamo će mi verovatno promeniti lekove - započinje ovaj mladić.

Njegova svakodnevica ne može da bude ispunjena istim aktivnostima koje imaju njegovi vršnjaci. Umesto izlazaka, provoda, druženja, Dušanov dan pun je bolova, hemioterapija, iscrpljenosti...

- Proteklih nedelja mi dan prođe u trku, najčešće zbog dokumenata koje šaljemo u Izrael, ali uvek gledam da nađem vremena, bar na kraju dana, da provedem u razgovoru sa društvom ili uz knjigu - priča ovaj hrabri tinejdžer.

Kako kaže, na put kreće u petak, za 3 dana, a tamo će ostati mesec.

- Tamo će mi, sem terapija, uraditi dosta pregleda, možda zračenje i operaciju, ali to je još pod znakom pitanja. Mislim da ću tamo ići u nekoliko navrata jer ne verujem da se sve može srediti za tako kratko vreme. Ukupno je potrebno 500.000 evra, a za sada je sakupljeno oko 200.000 - objašnjava on.

Ushićenje pred najvažniji put

Dušan, kako priča, nije uplašen.

- Više sam ushićen nego uplašen, neizvesnost je uvek neprijatna, ali imam nadu da će sve to proći dobro - navodi.

Tako mlad, morao je da na svojim plećima nosi sav nemir koji je u njegov život uveo tumor. Bez podrške ne bi sve tako dobro podneo, a ona je dolazila svih ovih godina od porodice pre svega, kao i prijatelja.

- Ipak, danas sam uglavnom ja taj koji teši majku zbog svega što se dešava samnom. Naravno, kada sam tek počinjao sa lečenjem, oni su bili tu za mene, čak i kada ja sam nisam - iskren je naš sagovornik.

Zbog epidemije korona virusa, druženja je, nažalost, morao da redukuje.

- Sa društvom se viđam, ali znatno manje. Ne smem puno da rizikujem jer mi je slab imunitet, ali okupimo se ponekad u nekom parku ili odemo do bioskopa - priča Jakšić.

Dušan je srednjoškolac sa snovima i maštanjima. Želi jednog dana da bude doktor kako bi pomagao drugima. Baš kao što sada pomažu njemu u najtežoj životnoj bitki.

Dušanu su neophodna sredstva za dalje lečenje u inostranstvu, za putne troškove i smeštaj u toku lečenja, kao i za medikamente i terapije.

Da Dušan dobije životnu bitku! Budimo humani!

Pomozimo Dušanu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 775 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human775 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000006082-39

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004335.7

IBAN: RS35160005400004335706

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Uroš je bio veselo dete, a onda su počele temperature i bolovi: Sada je u bolnici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    9. novembar 2021 | 22:43

    Idemo i za naseg Dukija....i on je nas decak. Duki , mi te volimooooo.!

  • Beba

    10. novembar 2021 | 00:41

    Bravo hrabri dečko.Ujutro saljemo svi poruke ima nas cetvoro u kuci.Pa cemo ponoviti jos jednom i jos jednom.Tako svi i uspeces.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA