Bojanovo stanje se pogoršalo i morao je što pre na terapiju: Ima 15 dana da prikupi ostatak novca

 
 
 ≫ 
  • 2

Upišimo 725 i pošaljimo SMS na 3030

Bojan Trajković, Budi human Foto: Printcreen/Budi human

Bojan Trajković (38) boluje od multiple skleroze. Kako je njegovo stanje kritično, na lečenje u Rusiju je otišao samo sa delom sume koja mu je potrebna.

Prve blage simptome bolesti osetio je 1999. godine, kada je imao šesnaest godina. Nakon lečenja na Institutu za neurologiju u Beogradu u maju i julu 2004. godine utvrđeno je da boluje od multiple skleroze.

- Dobio je dijagnozu kada je bio u najboljim godinama i kada je trebalo da živi punim plućima. Jedno stopalo je počelo da mu pada. Godinu dana su ga lečili u Smederevu sa dijagnozom sportske povrede. Išao je na fizikalne i elektroterapije. U Kliničkom centru u Beogradu su ustanovili da ima multipla sklerozu. To je bolest koja može da se leči ako se otkrije na vreme, ali njemu su tad rekli da leka nema, da uzima vitamin C i redovno dolazi na kontrole. Ali bilo mu je sve gore - priča za "Telegraf" Bojanov brat Negovan.

Kako objašnjava, kada su otkrili da za ovu bolest postoje tretmani u Srbiji, rečeno im je da je tek na početku bolesti i da nema potrebe da im se podvrgava, da su ti tretmani za pacijente kod kojih je bolest odmakla. Ipak, kada mu se stanje pogoršalo, kako Negovan kaže, "promenili su stav" i rekli da je sada kasno, da je terapiju trebalo da primi na početku bolesti.

Bojan je do tada bio aktivan sportista, trenirao je fudbal. Prvi simptomi bolesti manifestovali su se u vidu zamora tokom trčanja, posebno u desnoj nozi. Ubrzo se zamor javio i pri hodu, kao i slabiji vid na desnom oku.

- Aktivno je igrao fudbal, bio je pravi sportski tip. To mu sada mnogo nedostaje. Teško mu je i što se tiče društva. Kada se nađete u takvoj situaciji, mnogi vam okrenu leđa - dodaje on.

Bojanovo stanje se iz meseca u mesec pogoršava. Bolest je dovela do potpunog slabljenja mišića donjih ekstremiteta zbog čega Bojan nije u mogućnosti da hoda i korisnik je invalidskih kolica od 2012. godine. Od tada počinje naglo pogoršanje stanja.

Ubrzan progresivan tok bolesti doveo je i do gubitka pokretljivosti ruku, uz minimalne pokrete šake i prstiju. Potpuno je nesamostalan u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti, nije u mogućnosti da se sam hrani, niti da popije tečnost i lekove. Poslednji nalazi magnetne rezonance ukazuju na lezije u visini C2 i C3 što znači da Bojanovo stanje postaje sve ozbiljnije i može uskoro dovesti do ugrožavanja životnih funkcija.

- Četiri godine ne može da pomeri nijedan deo tela osim glave. Dijagnozu ima gotovo 20 godina, od kojih je 10 proveo u invalidskim kolicima. Stidljive je prirode, povukao se u sebe. Mislio je da sve može sam, trudio se da se kreće sam dokle god je to mogao. Sad je ipak shvatio da treba da prihvati pomoć kako bi mu bilo bolje - objašnjava Negovan.

On dodaje da su Bojanu neke od eksperimentalnih terapija u Srbiji Bojanu napravile još veći problem i da ruski stručnjaci zbog toga trenutno ne mogu da mu daju neke od jačih lekova, te će te lekove moći da prima tek nakon godinu dana.

- U Rusiji je nedelju dana, a ostalo mu je još dve nedelje terapije. On prima hormonske i kineziterapije, kao i fizikalne terapije, pije deset vrsta lekova. U prvih šest dana uspeo je da se pridigne na noge. Naravno, ne samostalno i da hoda, ali uz pomoć sprava da. Doktori u Rusiji kažu da je moguće poboljšanje. Značilo bi dosta i roditeljima da se osamostali bar toliko da može noću sam da ode do toaleta. I njima je teško, oni su stariji, a ja ne mogu da im pružim pomoć svakodnevno jer sam zbog nekih drugih problema morao da se preselim u Beograd - priča on.

Zbog teškog stanja, Bojan je otišao na lečenje u Moskvu u bolnicu Jusupov pre nego što je do kraja sakupio novac za lečenje.

- U roku od dve nedelje treba da uplati ostatak novca. Iz bolnice su dali okvirnu cifru, ali ona može da se menja tokom procesa lečenja. Za ovaj prvi period lečenja od 21 dana potrebno je ukupno 7.500 evra. Nedostaje mu oko 1.500 do 2.000 evra, u zavisnosti od toga da li će fondacija uspeti da proknjiži SMS poruke, jer novac od poruka uglavnom biva uplaćen dosta kasnije - objašnjava Bojanov brat.

Osim sume za terapiju, biće mu potreban i dodatni novac za lekove koji mogu da se kupe samo u Rusiji, a Bojan treba da ih pije tri meseca po povratku u Srbiju. I dalje se ne zna suma koja će biti potrebna za kupovinu ovih medikamenata.

Pomozimo Bojanu da pobedi u trci za život i omogućimo mu da ponovo bude samostalan.

Da Bojan ponovo stane na svoje noge! Budimo humani!

Pomozimo Bojanu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 725 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human725 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-555304-42

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004280.6

IBAN: RS35160005400004280610

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem IPS QR kod-a na vašoj E-banking aplikaciji: IPS QR kod

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stana

    22. mart 2021 | 21:19

    Ovog Ovog momenta saljem poruku sa cetvorke. Uspesno lecenje zelim ti od ❤

  • Joca

    23. mart 2021 | 01:58

    Uspesno lecenje i da sve prodje kako treba ❤❤❤ "To je bolest koja može da se leči ako se otkrije na vreme" - sa tim,se bas ne slazem...imala sam tecu,koji je oboleo od te bolesti u 28. god,brzo i rano otkriveno,bas bogat bio...i nista i nikako mu se nije moglo pomoci,22 god u krevetu bio pored sve pomoci i ostalog...brat od strica ( nije alkoholicar,nije pusac) mi se vuce po doktorima u ovo vreme i evo,iako je isao sve preglede privatno,5 meseci nisu sigurni da li je multipla a njemu sve gore... No,nadam se da kod ovog decka nije takav slucaj i da ce sve na kraju biti dobro...saljem por 🧡

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA