Lešnjakovići u Turskoj uradili unakrsnu transplataciju bubrega, a onda su se zarazili koronom

Stjepan sa terapijom ostaje u hotelu a Svetlana odlazi hitno u Infektivnu kliniku na intenzivnu negu gde se i sada bori sa kovidom

  • 1
Svetlana Lešnjaković, humano, Foto: Facebook/Svetlana Lesnjakovic

Stjepan i Svetlana Lešnjaković su rođeni Kuršumličani koji već 30 godina žive u Beogradu. Svetlana je dugogodišnji bubrežni bolesnik sa policističnim bubrezima, za koje je morala da uradi nefrektomiju (vađenje) zbog njihove veličine. Već 10 godina je na hemodijalizi jer nema srodnog živog donora sa A+ krvnom grupom. Suprug Stjepan je sa B+ krvnom grupom i nije postojala mogućnost da joj pomogne iako je on to hteo od samog početka, pišu Topličke vesti.

 Šansa u Turskoj

U dugogodišnjem traganju za njenim izlečenjem saznaju da se u Turskoj rade unakrsne transplatacije bubrega i odmah se odlučuju za istu. Stupaju u kontakt sa ljudima koji rade medicinski turizam u Istanbulu i dogovaraju odlazak. Kao jedna prosečna tročlana srpska porodica sa jednom platom i invalidninom nisu u mogućnosti da sve to i finansiraju pa otvaraju račun u fondaciji "Budi Human Aleksandar Šapić" pod rednim brojem 812, za Svetlanu Lešnjaković.

Svetlana Lešnjaković, humano, Stjepan i Svetlana Lešnjaković - Foto: Facebook/Svetlana Lesnjakovic

Uz pomoć dobrih i plemenitih ljudi uspeli da sakupe dovoljnu sumu za svoj poduhvat i 19.10.2020. odlaze u Istanbul na unakrsnu transplataciju bubrega, gde u klinici Medikana uspešno odrađuju operaciju 27.10.2020. godine jer je klinika odradila sve preglede i pronašla turski bračni par koji je konpatibilan sa Lešnjakovićima.

Stjepan je dao bubreg Turkinji a njen suprug Svetlani. Operacija prolazi bez ikakvih problema jer stručnost turskih lekara na vrhunskom nivou. Oporavak od operacije je prošao začuđujuće brzo. Savet doktora koji je vodio kompletan oporavak je bio da napuste kliniku budući da je klinika i Kovid bolnica.

Novi životni izazov

Lešnjakovići napuštaju kliniku i odlaze u hotel gde čekaju prvu kontrolu za dva dana po izlasku i skidanje stenta koje se radi 21 dan posle operacije. Posle nekoliko dana Stjepan je osetio simtome opakog virusa pa je posle testiranja ustanovljeno da je pozitivan na korona virus. Međutim, korona virusom zaražena je i Svetlana i sada počinje nova životna borba za ovu porodicu.

Svetlana Lešnjaković, humano, Na ove načine možete pomoći Svetlani - Foto: Budihuman.rs

Stjepan sa terapijom ostaje u hotelu a Svetlana odlazi hitno u Infektivnu kliniku na intenzivnu negu gde se i sada bori sa kovidom. Iako je bila viđena za respirator, zbog rane na stomaku njena terapija se zadržala na upotrebi kiseonika.

Dobra vest je da se Svetlanino stanje polako stabilizuje i da transplantovani bubreg radi, ali brige ove porodice još uvek nisu završene, budući da bolničko lečenje na dnevnom nivou košta 500 evra. Zato porodica ponovo moli za pomoć.

Kako je moguće pomoći?

U fondaciji "Budi Human Aleksandar Šapić" broj 812 je i dalje opredeljen za Svetlanu Lešnjaković i tu se putem SMS poruke može uputiti pomoć.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 812 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human812 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069920-03

Uplatom na devizni račun: 160600000006993167

IBAN: RS35160600000006993167

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA