Ćerku su mi ubili ispred kuće. Sin Gagi je ostao bez noge. Borim se nasmejana, a on želi da ozdravi

 
 ≫ 
  • 13

Mladić iz Zemun Polja oboleo od malignog tumora, dvaput operisan u Beogradu. Majka Dragana otvorila račun za pomoć bolesnom detetu, lekari iz inostranstva joj ulili nadu

Dragorad Todorović Dragorad sa majkom Draganom / Foto: Privatna arhiva

Do pre tri godine njegov život je bio uobičajen, dečački, sa uobičajenim problemima koje nose život i godine. Možda nije bio sjajan, ali imao je, pamtimo poznatu filmsku repliku, vazduh u plućima, glavu na ramenima, dve noge, dve ruke... sve što podrazumevamo. Od 2018. nema nogu, nema kuk, odnedavno ponovo nema mira ni snage da se uspravi.

Majka 19-godišnjeg Dragorada iz Zemun Polja Dragana Todorović ispričala je kako je sve počelo, kada je saznala za bolest deteta, kako se sa tim nosila porodica i dokle su stigli.

- Ja sam sa njim htela da odem za Rusiju. Tamo sam poslala njegove papire. Oni su rekli da može, samo da se ovo stanje malo stabilizuje, da se granice otvore - zapravo počinje time da ima nade, te da su joj rekli da bolest ne može da se izleči, ali da može da se zaustavi.

Dragorad Todorović Iz srećnijih dana, kada je bio zdrav / Foto: Privatna arhiva

U razgovoru za Telegraf.rs kaže kako su 2017. saznali da njen sin sa tada 16 i po godina boluje od osteosarkoma na karlici. Bolest je otkrivena jer je trpeo jake bolove. Potom je usledila prva operacija.

-  Ja sam pitala odmah na početku da li je potrebno da idemo za inostranstvo. 'Ne, ne, nema potrebe. Mi ćemo to da sredimo. Sve što ima tamo ima i ovde', rekli su mi. Dobio je četiri hemoterapije, bezveze. Njemu je tumor rastao - objašnjava majka koja je otvorila račun za prikupljanje pomoći.

Seća se kako je godinu dana bio dobro i kako je zbog toga bila srećna.

Tako se ponašao kao da ima obe noge. I fudbal je igrao, tako je bio aktivan i pozitivan, oduševljavao me. Vežbe je radio. Uopšte nije pokazivao razočaranje - seća se sa setom vremena koje je takođe imalo svoj rok trajanja.

Drugi put je otkrivena promena na prostati, a onda je usledila nova operacija.

Dragorad Todorović, dokument Medicinska dokumentacija Dragorada Todorovića / Foto: Privatna arhiva

- Pronašli su nešto, ne vidi se šta, ali su rekli da mora pod hitno da se operiše. Operisao ga je isti lekar koji mu je nogu amputirao. Kako mu je to urađeno, pet, šest dana mu je bilo dobro. Posle toga nije više mogao da stane na levu nogu niti na štake. Zahvatio mu je tumor pršljenove. Čak mi je lekar rekao da je na plućima video senku - pobraja majka dodajući da Gagi zbog bolova pije morfijum na četiri sata, a po potrebi i između.

Dragorad Todorović Dvaput operisan u Beogradu / Foto: Privatna arhiva

Teško joj je, kaže, da govori, ali želi da ispriča, jer im je pomoć neophodna.

Ćerka mi je ubijena 2013. godine ispred kuće. Sad me snašlo ovo sa njim. Moram da budem i nasmejana, da glumim da je sve normalno - priznaje koliki teret nosi na srcu i ono što ne biste očekivali da čujete.

Dragorad Todorović Foto: Facebook/Dragana Dragce Todorovic

Kaže da su dinarski račun 205-9011007999881-41 i devizni 9031027490404 RS35205903102749040469 namenjeni za prikupljanje osnovne pomoći - za lekove i lečenje. Ona i suprug - razvedeni i ponovo ujedinjeni mukom koja ih je zadesila - zarađuju sakupljajući flaše i gvožđe. Navodi da prima i socijalnu pomoć od 7.000 dinara.

Dragorad Todorović Lekari iz Rusije ulili majci nadu da mogu da im pomognu / Foto: Privatna arhiva

Video: Sin Majke hrabrosti, koja ga ceo život nosi na leđima, dobio kolica

(B. Petrović - b.petrovic@telegraf.rs)

Video: Uništena granata iz Prvog svetskog rata u Deliblatskoj peščari

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA