Uroš Blažić, Suđenje, fičer Foto: Nikola Tomić

Uživo Bio sam normalan, a sad sam psihopata, ludak, krvoločnni ubica: Blažić besan zbog izveštaja veštaka psihijatra

 
 
 ≫ 
  • 1

Činjenice

  • Urošu Blažiću se sudi se za ubistvo devet i ranjavanje 12 osoba u selima Dubona i Malo Orašje
  • Blažić je na prvom suđenju priznao krivicu, ali nije želeo da govori o 4. maju, niti da odgovara na pitanja tužioca
  • Njegovom ocu Radiši Blažiću sudi se zbog oružja pronađenog u dve kuće u njegovom vlasništvu, a on je negirao krivicu
  • Na prethodno održanim suđenjima saslušano je više od 50 svedoka i oštećenih

Uživo

Najnovije
12:10

Suđenje završeno za danas

Na današnjem suđenju trebalo je da bude saslušano četiri veštaka, ali dva veštaka nisu pristupila u sud - za jednog nema obaveštenja o tome da je poziv u sud uopšte uručen, dok je drugi veštak dostavio opravdanje zbog odsustva.

Suđenje je zbog toga završeno za danas, a sudija je usvojila predloge advokata o uvidu u dokumentaciju, kao i saslušanju svedoka.

Suđenje će biti nastavljeno 14. novembra.

12:08

Kako je oružje završilo kod Uroša?

Advokat Mašović zatražio je podatke o puški iz koje je izvešen masakr.

- Puška predata Juginportu, oni preuzimaju viškove i pešadijsko naoružanje, koje se izvozi. Oni su izvozili puške za Evropu, Nemačku, SAD i druge zemlje. S obzirom na to da oni izvoze oružje, odakle ono ponovo u Srbiji? Predlažem da se nabavi izveštaj Jugoinporta, da li su oni 2009. godine preuzeli ovu pušku i šta su oni sa njom uradili - rekao je advokat.

12:01

Blažićev branilac traži veštačenje o uzimanju supstanci

Blažićev branilac predložio je veštačenje u vezi sa tim da li je Uroš Blažić imao trenbolon ili testosteron u krvi, kao i da se utvrdi na koji način trenbolon utiče na svrhu. Tužilac je istakla da je Uroš Blažić dao krv i da je utvrđeno da je uzimao testosteron, ali da je testosteron bio u granicama normale. Takođe je rekla da laboratorija u Smederevu nije radila analize na trenbolon, ali da je vreme dejstva tri dana, a da je Blažić davao uzorak krvi kasnije i da "nema smisla raditi veštačenje.

- Nema dokaza da je uzimao testosterona, a utvrđivanje činjenica kako trennbolon delu je nije predmet ovog postupka. Protivim se veštačenju - rekla je tužilac.

11:58

Iskaz devojke koju je Blažić oteo biće pročitan

Jelena Ajdinović, koja se nalazila u taksiju u koji je Blažić uleteo tokom bekstva, poslala je sudu lekarski izveštaj.

U izveštaju je navedeno da ima anksiozne simptome, pročitano je koju terapiju je dobila. Navedeno je da je, s obzirom na psihičko stanje i trudnoću, nesposobna da pristupi na suđenje.

- Videli smo da su neki svedoci padali u nesvest, stresno je za ljude koji nikada nisu dolazili u sud. Ja sam saglasna da se njen iskaz pročita - rekla je tužilac.

11:56

"Prave me na psihopatu, ludaka, krvoločnog ubicu"

- Ne treba razlog da se traži... Postavljaju se pitanja, veštak je rekao da imam neke psihopatske crte, da reagujem impulsivno na prozivke, omalovažavanja. To mi je zasmetalo, zaparalo mi je uši. Ja sam prošao sve psiho testove i analize, ovo je kao da nijednom nisam izašao na VMA, a bio sam tamo i radili su mi i psiho testove, proveru ličnosti, proveru znanja. Kako sada odjednom se pravim na psihopatu, na ludaka, na krvoločnog ubicu? Svašta je ovde rečeno, da sam pucao sa 20 centimetara... Ja sam radio te testov eu aprilu 2022. godine, bio sam normalan, konkretna osoba, mogao sam da radim u vojsci, da dobijem oficirski čin, a za godinu dana sam postao krvoločna zver, ubica... Da se nađu nalazi sa VMA što su vršili provere na meni - rekao je Blažić.

On je rekao da želi da zna, ali da znaju i svi oštećeni znaju šta je istina i dodao sa su na njemu rađena dva veštačenja, ne samo jedno.

11:52

Pušten snimak iz prodavnice u Duboni

Pušten je snimak iz prodavnice u Duboni snimljen 4. maja oko 20 sati i konstatovano je da se radi o svedoku Đorđu Konradoviću koji je saslušan pred sudu, kao i da se na snimku vidi da je svedok bio u prodavnici sam, nešto kupio i izašao napolje, kao i da je bio sam.

Tužilac je istakla i da se vreme kada je Konradović ušao u prodavnicu poklapa sa vremenom za koje je drugi svedok rekao da je video čoveka koji ulazi u prodavnicu. Tužilac je dodala da su "sve okolnosti istražene", uključujući i vreme pre masovnog ubistva i da ne postoji komunikacija Blažića van Vacap grupe, kao i da svedok Konradović nije ni na koji način povezan sa Blažićem.

11:42

Uroš Blažić odgovara na dodatna pitanja, došlo do svađe

Na pitanje advokata Siniše Mašovića gde je kupio revolver, Blažić je rekao da ga je kupio u radnji u Beogradu 2020. godine u jesen, a da ga je platio 100.000 dinara.

- Svaki dinar što sam dobio od rodbine, prijatelja, dede, babe, što sam ja radio, sve sam skupio da mogu da kupim oružje. Na to sam iskoristio novac koji sam dobio za rođendan. Isti dan sam otišao u Policijsku upravu Zvezdara da prijavim pištolj. Dobio sam potvrdu o držanju oružja i municije i držao sam je pored pištolja. Ne znam da li je doboš bio pun ili prazan kada je pištolj oduzet - rekao je Blažić.

Advokat Mašović zatražio je da se vrate fotografije sa pretresa kuće jer se na jednoj od njih vidi doboš pištolja. Nakon što mu je prikazana fotografija, Blažić je rekao da je doboš bio pun, a advokat Mašović istakao je da je Uroš govorio da je pištolj uvek bio prazan.

Advokat Miloš Munić pitao je Blažića na šta se odnosi to da je "sve sklonio", a Blažić je iznervirano odgovorio da je sve to već ispričao i dodao da je revolver imao prateću opremu, da je napravio mehanizam u garaži za punjenje oružja. n apitanje zašto se spominju problemi u vezi sa Radišinim odlaskom u penziju ako je oružje legalno, Blažić je rekao da je stekao utisak da mu se "prave sačekuše".

- Kod babe mi se dolazi za kuću... Mi smo se tu dotakli više tema, a vi se bazirate samo na oružje. Nema problema u odnosu na to, odnosi se na komšije kod babe u selu, da je žena rekla "ko je onaj što vozi motor svako veče". Ja znam da Vi mene hoćete da napravite ludim, ali ja dobro znam šta je na snimku. Znao je da nemam dozvolu za motor i svaki problem što bih napravio bi uticao na njega - rekao je advokatu.

Advokat Stefan Stefanović pitao je za poruke na Vacapu u kojima se govori o tome da je Blažić pretučen i o nekom novcu.

- Bilo me je sramota i da kažem. Bio sam premlaćivan, ali ne želim da kažem ko me je premlatio. Bila je odmazda, tražili su novac jer su nas tukli, reketirali su nas. U periodu od 19 sati do 22.30 sam bio sam kod kuće, to je ono čega se sećam, a nakon izlaska iz kuće se ni sa kim nisam dopisivao. Kretao sam se ka Malom Orašju. Nisam bio ni sa kim te večeri od prepiske. Ne sećam se šta sam radio u kući, ali možete da vidite kada je poslata poslednja poruka, kada sam krenuo - rekao je Blažić.

Advokat Nebojša Perović pitao je Uroša Blažića da li u trenutku kada šalje poruku da ide da napravi masakr, odlučuje da napravi masakr ili pre toga, Blažić je odgovorio: "Tebi neću da odgovorim ni na jedno pitanje, nisi to zaslužio", dodavši da je Perović o njemu pričao po svim televizijama, zbog čega je došlo do svađe u sudnici.

11:24

Pušten audio snimak porodice Blažić o oružju

Na snimku se čuju Uroš i Radiša Blažić i Biljana Blažić kako razgovaraju o nelegalnom oružju. U tom razgovoru Radiša Blažić govori o tome da će, ako Uroš podnese zahtev za dozvolu, njemu da stignu informacije o tome "ko je tražio dozvolu, šifra, sve" i dodaje da je "bitno da se skloni, nije on njega nabavio nelegalno".

- Bitno je da se skloni, nije on njega nabavio nelegalno, on mora ponovo da se registruje - rekao je Radiša Blažić, a u jednom momentu na snimku neko dodaje: "Ali nije samo to, koliko ima..."

Na snimku se čuje i da Biljana Blažić pita Uroša da li mu je teško da se "popne negde i skloni oružje", a Uroš Blažić odgovara: "Sve sam sklonio".

- Čuo sam snimak. Hoću da odgovaram na pitanja tužioca, želim i nešto da iznesem. Hteo sam da se nadovežem na nalaz veštaka, da mi obećate da ću moći. Mogu da sipričam ceo snimak. Radi se o mom revolveru. Doneo sam ga u porodičnu kuću. To su oni videli i sugerisala mi je majka i otac da ga sklonim jer ga je sinovac našao jednom prilikom pored kreveta. Bio je prazan, ali ženi je to teško palo i sugerisala je da to negde sklonim. Ne čuje se cela komunikacija, ne znam da li je isečeno. Čuje se samo deo o nelegalno, na crno, to nema veze, to sam ja nešto zapitkivoa, otac je pričao kako je bilo u policiji kad je predavao oružje - rekao je Blažić.

Tužilac je istakla da je Blažić rekao majci da je "sklonio sve i prebrojao". Blažić je rekao da je sklonio pištolj i "prebrojao municiju, kuglice" i da je proces punjenje pištolja komplikovano.

- U razgovoru nisam spomenuo drugo oružje, kad sam rekao sve mislio sam na revolver sa pratećom opremom - rekao je Blažić.

Tužilac Olivera Milojević je Radišu Blažića pitala o kom oružju je razgovarao sa suprugom i sinom.

- Razgovaram o revolveru sa kojim se Uroš pohvalio da ga je kupio, ali sam primetio da ga ne čuva kako treba. Revolver je stajao u sobi zaključan pod klučem. Ja sam oficir i znam kako se pustupa sa oružjem. Što se tiče Vašeg instruisanog pitanja, u mojoj kući nije bilo nelegalnog oružja - rekao je Radiša Blažić, a tužilac mu je skrenula pažnju na to da se na snimku čuje da je izgovorio "nelegalno oružje", kao i da je Biljana Blažić govorila o nelegalnom oružju.

Tužilac je istakla da je "nesporno da je nelegalno oružje u pitanju" i da je Radiša Blažić u razgovoru spominjao i bezbednosne promene, dok radiša Blažić i dalje tvrdi da u njegovoj kući nije bilo nelegalnog oružja.

- Vi tvrdite da je legalno nešto što je nabavljeno nelegalno? - upitala je tužilac, a Blažić je nastavio sa pričom o tome da ne zna da je u njegovoj kući bilo išta nelegalno i da nije dozvolio da bilo koji pištolj stoji u kući nezaključan i da njegov unuk može da dođe do njega, s obzirom na to da je saznao da njegov sin revolver drži pored kreveta.

On je rekao da pištolj nije bio zaključan dok to nije primetio i da je puštolj sklonjen čim je on primetio, a tužilac mu je skrenula pažnju na to da je ranije rekao da nije znao za bilo kakvo oružje u kući, a da sada tvrdi da je znao za revolver.

Na pitanje advokata Siniše Mašovića iz koje je kategorije revolver, Radiša Blažić je rekao da je u pitnaju oružje niže kategorije, da misli da je u pitanju kategorija C, ali da nije siguran. Dodao je da mu nije poznato da li bilo koje oružje može da se nabavi bez odobrenja. Radiša Blažić je rekao i da nije imao uvid u to da li je revolver, kada je oduzet, bio pun ili prazan.

Radiša Blažić je rekao da nije bio upoznat sa tim da je o njemu pokrenuta bezbednosna provera, dok je na snimku spomenuo da takvi zahtevi stižu njemu kao rukovodiocu.

Rekao je da treba da se primiri situacija dok ne ode u penziju jer je, kako je rekao, stizalo sve više zahteva za oružje. Iako je na snimku rekao da je stigao zahtev za Uroša i da je o tome obavestio sina Marka, Radiša Blažić je tvrdio da ne zna o čemu se radi.

Video: Snimak hapšenja oca osumnjičenog za masakr u Mladenovcu

11:05

Prikazane poruke za Vacap grupe u kojoj se Blažić posvađao pre masakra

U sudu su prikazane poruke iz grupe na aplikaciji Vacap u kojoj je bio Uroš Blažić i u kojoj je posvađao sa ostalim ljudima neposredno pre izvršenja masakra. Poruke nisu čitanje, već su samo prelistane.

Osim poruka sa Vacap grupe, prikazane su i poruke koje je Blažić razmenio sa bivšim rijaliti učesnikom Viktorom Đorđevićem, koji se nekada zvao Nikola Đorđević. Đorđevićevo svedočenje pred sudom možete da pročitate ovde.

Neke od poruka koje su razmenili Blažić i Đorđević neposredno pre masovnog ubistva možete da pročitate u tekstu ispod.

10:52

Prikazan snimak Radiše Blažića sa pištoljem

U sudu su pušteni snimci sa telefona Uroša Blažića, na kom se vidi Radiša Blažić u periodu novogodišnjih praznika, obučen kao kauboj, sa pištoljem za pojasom, na kom sve vreme drži ruku. Na snimku se vidi kako stariji Blažić sve vreme držeži ruku na pištolju, silazi do trpezdarijskog stola, dolazi do unuka i izgovara: "Dobar, loš, zao".

Članovi porodice razgovaraju i smeju se, ali je razgovor nerazumljiv.

Za sudsku govornicu pozvan je Radiša Blažić, kako bi mu tužilac postavila pitanja. Govoreći o snimku, rekao je da je u pitanju doček 2023. godine, ali ga je tužilac ispratila da je u pitanju doček 2021. godine.

Upitan gde je stajao revolver koji nosi na snimku, odgovorio je da je stajao u metalnom ormaru u sobi.

- Nije pravi revolver u pitanju. Ne znam da li je pištolj oduzet iz moje kuće, smao znam da je Uroš imao dozvolu za njega. Ne znam šta ispaljuje. Nosio sam ga samo tada kada se Uroš pohvalio da je kupio, stavili smo ga u kasu. Posle ga je Uroš odneo iz kuće - rekao je Blažić.

Na pitanje da li smatra da je bezbedno da pored unuka prolazi sa revolverom, rekao je da je bezbedno jer je revolver bio prazan i da ne koristi klasičnu municiju, kao i da je, da bi se pištolj napunio, potreban barut.

10:46

Pregleda se foto dokumentacija

U sudu su puštene fotografije sa pretresa kuće porodice blažić, na kojima se vidi oružje i više kutija municije, a prikazane su i fotografije iz kuće u kojoj je živeo uroš Blažić u naselju Varovnice u blizini sela šepšin.

Pregledane su i fotografije stana u Mladenovcu na adresi na koju su bili prijavljeni Blažići, a ispod kreveta je pronađena lovačka puška, za koju je svedok činji je stan rekao da je njegova.

Nakon fotografija kuća, pregledane su fotografije taksi vozila u koje je Blažić uleteo tokom bekstva i na taj način oteo taksistu i putnicu.

10:38

"Blažić nije u Marka pucao iz beposredne blizine"

Veštak sudske medicine Dejan Janković radio je veštačenje obdukcionih nalaza za pet ubijenih - Marka Mitrovića, Aleksandra Milovanovića, Lazara Radovanovića, Nemanju Stevanovića i Nikolu Mitrovića.

Advokat Siniša Mašović pitao je veštaka da li je rana na glavi pokojnog Marka Mitrovića nastala pucanjem iz neposredne blizine ili iz daljine.

- Mi na osnovu izgleda rane, možemo da tvrdimo da nisu nastale iz blizine, ali ne možemo da odredimo tačnu blizinu. Nije nastala iz prislona, niti iz neposredne blizine.

10:24

Blažić svesno pucao na ljude

Advokat Stefan Stefanović, punomoćnik oštećenih, rekao je da kod Blažića nema tragova psihopatologije, ali je i pitao da li postoji psihopatija odnosno sociopatija, na šta je veštak odgovorila da je njena koleginica radila psihološke testove kojima je utvrdila crte ličnosti.

- S obzirom na to da se radi no osobi čija je ličnost u razvoju, praksa je da se ne kvalifikuje organizacija ličnosti u smislu postavljanja takve dijagnoze. Zbog toga mi to nismo ni napisali. Koleginica jeste opisno objasnila kako se razvija ličnost ispitanika i dala je mišljenje kako će biti organizovana njegova ličnost kada razvoj bude završen. Postoje pokazatelji da će se njegova ličnost možda organizovati na taj način - rekla je veštak.

Ona je istakla da je kod Blažića redukovan osećaj krivice u odnosu na većinu njegovih vršnjaka.

- Postoji snižena tolerancija na frustraciju, što znači neadekvatna ili nedovoljno dobra sposobnost da se trpi nešto što ličnosti ne odgovara. Kod njega postoji smanjena ta sposobnost da toleriše, odnosno da istrpi nešto što mu ne odgovara. Psihološki testovi su opisali ličnost ispitanika i on nema kvalitet psihotičnog, apsolutno je sposoban da testira realnost. Koleginica je opisala način kako on doživljava ljude oko sebe, a to je ukazalo da nema psihopatologije, već da su to njegove crte ličnosti - dodala je.

Advokat Siniša Mašović, punomoćnik oštećenih porodica, istakao je da je Blažić pucao iz automatske puške i pritom menjao režim vatre, najpre pucajući rafalno, pa menjajući na pojedinačno, gađajući svedoka, dok je u Duboni uzeo drugo oružje i pucao na ljude kod ograde, a u školskom dvorištu je pucao prvo rafalno, pa promenio režim na pojedinačno. On je istakao da su to radnje koje moraju smisleno da se obavljao i pitao da li uopšte može da se govori u delovanju na mah, ili je Blažić bio potpuno racionalan.

- Komisija veštaka je imala u vidu sam kritični događaj i trebalo je da procenimo da li je bilo afektivnog stanja. Upravo to što ispitanik preduzima radnje koje imaju svoju svrhu i smisao nama je ukazalo na činjenicu da nije bilo afektivnog stanja u tom momentu, s obzirom na to da stanje afekta remeti psihičke funkcije, kognitivne funkcije. Da je bio u stanju afekta ne bi mogao da ima tako precizne, koordinisane radnje. Zbog toga nismo sagledali da je bio u stanju afekta - rekla je veštak psihijatra.

Punomoćnik oštećenih advokat Miloš Munić pitao je veštaka da pojavni deo nalaza u kom je navedeno da Blažić ima osetljivost na omalovažavanje i uvrede, kao i da ima poteškoće da kontroliše emotivni odgovor i njegovo ponašanje može da bude impulsivno.

- On ima sklonost da u većini situacija reaguje tako, taj opis se ne odnosi konkretno na kritični događaj. On nekada ne promisli dovoljno pre nego što preduzme neke radnje. Ovde imamo događaj koji traje i koji daje vremena da se o njemu razmisli. Bio je u stanju da razmišlja o tome, s obzirom na to da se ne radi o duševno bolesnoj osobi - obrazložila je Panić.

Punomoćnik porodica advokat Nebojša Perović pitao je veštaka da li smatra da je Blažić svojom slobodnom voljom i željom preduzeo radnje i da je imao volju i želju da pobije veći broj ljudi, kao i da je pritom imao dovoljno vremena da oduzstane od toga.

- Ja mislim da sam na neki način već odgovorila na to pitanje. Tako je iz razloga što nema psihijatrijskog ni psihološkog razloga koji bi mogao da bude objašnjenje takvog ponašanja - zaključila je.

10:13

Za sudskom govornicom veštak psihijatar

Veštak Marija Panić, specijalista psihijatrije, zaposlena u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, pristupila je za sudsku govornicu.

Panić je veštačila duševno stanje i uračunljivost Uroša i Radiša Blažića.

- Uroš Blažić je mlađa punoletna osoba i dalje u razvoju i prosečne inteligencvije. Nije registrovana duševna poremećenost, ni zaostatak u razvoju. Njegova mentalna starost odgovara njegovom uzrastu, nismo registrovali zavisnost od alkohola i droga. Njegovo stanje ne ukazuje na prisustvo psihopatoloških sadržaja, on je imao očuvane sposobnosti rasuđivanja. Sposoban je da shvati prirodu i svrhu krivičnog postupka, da sam i uz pomoć branilaca vrši odbranu - rekla je Veštak.

Na pitanje da li je Blažić rekao da je koristio steroid trenbolon ili testosteron, veštak je rekla da Blažić nije rekao da je koristio suplemente, alkohol, ni droge, a da je o tome konkretno bio pitan.

- Radiša Blažić je stabilan sa elementima pasivne agresivnosti. S obzirom na njegovu strukturu ličnosti i depresivno anksioznu ličnost, mogućnost da shvati ozbiljnost dela je bila umanjena, ali ne bitno - dodala je.

Ona je ispričala da su Blažićeve kognitivne funkcije bile očuvane tokom masovnog ubistva, ali i nakon toga, kada je davao iskaz u tužilaštvu i kada je razgovarao sa veštacima. Istakla je i da Blažić nije imao halucinacije, niti sumanute ideje, niti bilo šta što bi moglo da utiče na sposobnost rasuđivanja i odlučivanja.

- Trenbolon se koristi za pojačavanje fizički performansi. Mi nismo imali podatak da je on koristio te supstance. Bilo šta da je uneo u organizam pre kritičnog događaja, to nije bilo od uticaja na njegove sposobnosti odlučivanja i rasuđivanja i nije umanjivalo njegovu sposobnost da shvati značaj dela - rekla je Veštak, a Blažićev branilac je pitao kako steroidi generalno utiču na psihu, čemu se tužilac usprotivila, te je pitanje odbijeno.

10:11

Sudija proziva prisutne

Predsedsedavajuća Sudija Lidija Jovanovski proziva prisutne kako bi bilo utvrđeno da suđenje danas može da se održi.

09:50

Dovezeni okrivljeni, stigle porodice ubijenih

Nešto pre debet sati, Uroš Blažić i njegov otac Radiša Blažić dovezeni su u Spevijalni sud pod jakom policijskom pratnjom.

Porodice ubijenih su i danas u sud došle u majicama sa fotografijama svojih bližnjih koji su ubijeni i sa porukama upućenim onima koje su izgubili. Na majicama koje nose piše datum smrti njihovih voljenih uz natpise "Živite", "Ne zaboravi da tu je, zemljom tvoje korake čuje", "Nisi bio rođen za ovaj svet, nije te zaslužio. Volimo te".

09:45

Bačena zapaljiva materija na kuću Blažića

U dvorište kuće Uroša Blažića u Malom Orašju, koju obezbeđuje policija, ubačena je zapaljiva tečnost na travnatu površinu, ali nije ništa izgorelo, niti je bilo ko uhapšen u ovom trenutku, potvrđeno je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Mladenovcu.

Video: Dačić na 12. Globalnoj konferenciji eksperata za borbu protiv krijumčarenja migranata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    28. oktobar 2024 | 11:10

    U UBISTVU KOJE JE POCINIO BLAZIC IMA UCESCA I ONA DEVOJKA STO SE SVADJALA S NJIM....ZASTO ONA NIJE PROCESUIRANA..ONA JE UPALILA FITILJ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA