Borislav pre 27 godina ubio celu porodicu: Pitali ga zašto je ubio dete na noši, a on izgovorio užasne reči

 
E. H.
E. H.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 3

U zatvoru u Padinskoj skeli pre tri godine preminuo je Borisav Čolić (52) koji je u februaru 1997. godine iz koristoljublja ubio porodicu Smiljanić u Futogu.

Pištoljem "škorpion" s prigušivačem ubio je Dobrivoja, njegovu suprugu Momirku koja je bila u šestom mesecu trudnoće i njihovog sina Ivana koji je imao bezmalo četiri goodine. Malog Ivana bezdušni ubica je ubio dok je sedeo na noši.

Ratni veteran rata u Bosni, umro je vraćajući se iz teretane ka ćeliji, verovatno usled infarkta. Tada je bilo za očekivati da će robijati još desetak godina, jer mu je smrtna kazna posle njenog ukidanja u zemlji preinačena na maksimalnih četrdeset godina zatvora.

Kako je već navedeno, motiv ovog monstruoznog zločina bilo je koristoljublje.

Naime, policija je smatrala da je iz isečene zaključane aktovke odneseno oko 12.000 maraka, dok je Dobrivojev otac ocenio da se radi o mnogo većoj sumi.

- Za događaj nam je javio otac oštećenog koji je prethodno nekoliko puta bezuspešno telefonom zvao sina i njegovu porodicu. Potom je provalio u kuću i zatekao svoje najmilije mrtve u njihovoj kući u Futogu, preko puta kafane "Kurjak". Odmah smo otišli na lice mesta i oformirili štab u toj policijskoj ispostavi. Dobrivojevo telo zatekli smo u donjem delu kuće u radionici, odnosno tv-servisu. Ustreljen je otpozadi u glavu i vrat i ostao je prevaljen preko radnog stola. Njegova žena je zatečena s prostrelnim ranama na stepeništu prema gornjem stambenom delu kuće, a dete je pronađeno na noši u kupatilu s dva metka koji su u vratu i stomaku - ispričao je tada mladi operativac, očevidac uviđaja novosadske policije Željko Šuka.

Dodaje da je ubrzo utvrđeno da je motiv masakra novac, a ne, na primer, osveta ili nešto treće.

Delo je počinjeno kao takozvano "čišćenje" u objektu. Izvedeno je iznenadnim upadom u prostoriju, brzo, munjevito uz onemogućavanje bilo kakvih iznenađujućih momenata. Po principu likvidirati ekspresno sve pred očima.

- Radili smo intenzivno i brzo, u punom kapacitetu, pa smo analizom uočili da je pre ovog dođaja izašla sa izdržavanja zatvorske kazne ekipa koja operisala na tom području, odnosno provaljivala kuće u okolini Futoga. Među njima na slobodi se našao i Borislav Čolić je iz Bosanske Kostajnice. On je pretio iza reštaka, gde je dospeo zbog provala, da će ubiti nekog inspektora u Novom Sadu koji izgledom podseća na mene - rekao je Šuka.

Željko šuka Željko Šuka; Printscreen: YouTube/FOX Dosije

On je ispričao da je saznao gde boravi na Detelinari, ali ga nisu tamo zatekli.

- Ipak, posle ove potrage, otvorila mi se situacija u vezi s masakrom u Futogu. Klupko je počelo da se odmotava veoma brzo. Saznali smo da mu je saučesnik bio drugar s robije, koji je uhvaćen zbog nekog benignog krivičnog dela. On ga je vozio na izvršenje ubistava. Rekao je da nije znao šta će da se desi te da je bio samo vozač. Verovatno nam je dosta toga prećutao kako bi prošao što blaže - naveo je Šuka.

Dodao je da su Čolića pronašli u iznajmljenom stanu s nekom devojkom.

- Uhapsili smo ga i nismo mu pružili šansu da pruži otpor. Međutim, hitno su nam trebali su neoborivi dokazi, te smo, na moju inicijativu, našli čoveka van Novog Sada, takođe Čolićevog druga iz zatvora, koji mu je napravio prigušivač za "škorpiona". On nam je čak pokazao nacrte za to i svedočio na sudu o tome - istakao je Željko Šuka.

"Zašto, pobogu, i dete"

Šuka je, nakon hapšenja, okrivljenog Čolića dugo i iscrpno saslušavao povodom ovog jezivog i monstruoznog ubistva. U jednom momentu, za koji je ocenio da je povoljan za to, upitao je Čolića: "Pa zašto pobogu i dete?".

- Zatvorenik mi je odmah, energično odgovorio: "A, šta će život detetu bez oca?" To je bio odgovor čoveka, koji, navodno, nije upoznao svog tatu - ispričao je Šuka.

On se prilikom brojnih razgovora s inspektorma hvalio da je od njega "jači" po ubistvima na ovom prostoru samo bivši član zemunskog klana zvani Zenica.

Nakon presude, Čolić je u zatvoru bio pod stalnim nadzorom u skučenoj ćeliji okruženoj rešetkama. Ispred njegove ćelije uvek je bio zatvorski čuvar kako bi pratio svaki njegov pokret.

Izlazak na slobodu nije dočekao.

(Telegraf.rs/Dnevnik)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cccc

    21. oktobar 2024 | 16:21

    Čovek koji je pobio ljude, celu porodicu, dete... ima mogućnost da ide u teretanu.... Takav treba da ima krevet od dasaka bez sunđera, wc šolju, hladan tuš, hleb i vodu u sobi 3 sa 3. Sam. I da javnost zna za uslove pa izvolte.

  • A +

    21. oktobar 2024 | 15:13

    Bio u ćeliji i još ga čuvali od samog sebe,što ljubslazni ovi u zatvoru.

  • Cc

    21. oktobar 2024 | 17:03

    Da se ovo desilo danas, imali bi visemesecni medijski cirkus. Analize, komentare, objave, kuknjavu na stanje u drzavi, zal za zlatnim vremenima. Cinjenica je da je sve isto, samo se manje znalo. I ovaj monstruozni slucaj danas je fakticki nepoznat. Ponekad je bolje ne znati bas sve o svemu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA