Saobraćajci nisu verovali da će oduzeti ovoliko automobila zbog divljanja vozača: Načelnik Uprave sve otkrio

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 9

Saobraćajnoj policiji je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, članom 295. omogućeno da oduzmu vozilo vozaču za prekršaje koji predstavljaju teško delo protiv sigurnosti, odnosno čime direktno ugrožavaju živote učesnika u saobraćaju.

Načelnik Uprave Saobraćajne policije Slaviša Lakićević je u intervjuu za Telegraf napomenuo da je privremeno oduzet veliki broj vozila u meri koja je iznenadila i same pripadnike MUP-a. Zakon o oduzimanju vozila je pre osam meseci stupio na snagu.

- Mera oduzimanja vozila propisana je članom 295. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i vrši se privremeno do donošenja konačne odluke postupajućeg sudije, koji može produžiti meru i do okončanja postupka. Od 22. februara, kad je na snagu stupio Pravilnik, oduzeli smo 281 vozilo. Nadležni sudija u prekšajnom postupku odlučuje po zahtevu i kada će vratiti vozilo. Znači, može čim pokrene postupak, a može to vozilo i trajno da oduzme. Bili smo poprilično zatečeni koliko je bilo vozača kojima smo oduzeli vozilo. Zamislite, mi imamo vozača od kog smo oduzeli vozilo tri, četiri puta. On uporno upravlja vozilom u vreme kada ima zabranu i nema vozačku dozvolu - otkriva načelnik Uprave za Telegraf.

Slaviša Lakićević Slaviša Lakićević, Foto: Marko Jovanović

- Svi subjekti u državi koji se bave bezbednošću saobraćaja moraju da naprave dodatan napor da takve vozače trajno isključimo iz sistema, da ne upravljaju vozilima jer ugrožavaju i našu decu, i vašu decu, i sebe, saputnike u vozilu, a ne druge učesnike u saobraćaju. Oduzmemo skoro dva vozila dnevno. Očekivali smo da će taj broj da bude značajno manji, da na godišnjem nivou nećemo preći 100 privremeno oduzetih vozila. I ovo što sam malo pre pričao, a to je da smo imali vozača od kog smo tri puta oduzmali različita vozila, govori o tome koliko za pojedine naše građane i društvene norme ne znače ništa - podvlači Lakićević i objašnjava šta se radi kada se oduzme automobil koji nije u vlasništvu vozača u prekršaju.

- Oduzima se vozilo od vozača. Vlasnik vozila je morao da zna kome vozilo daje. Isto je i kod rent-a-kar agencija. Mi smo sa svima njima pričali, sa svima njima napravili određene konsultacije i naznačili na koji način, naravno, mogu da povrate svoje vozilo. Kažem, ovde se opet vozilo privremeno oduzima, to može trajati najviše dve godine ili sud može i trajno da oduzime vozilo. To ne znači da neće u nekom postupku trajno oduzeti predmet izvršenja prekršaja - zaljučuje Lakićević.

(Telegraf.rs)

Video: Načelnik Uprave saobraćajne policije Salviša Lakićević za "Telegraf.rs"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubisa

    21. oktobar 2024 | 16:46

    Bravo

  • BULJONI

    21. oktobar 2024 | 17:30

    Šta automobile, kupiće nove, dušu im treba oduzeti, sešće ponovo i što će ubiti sebe unakaziće druge nevine ljude, samo hapsi milicijio moja

  • Zile

    21. oktobar 2024 | 16:42

    Ne podrzavam divljanje i potencijalne ubice u saobracaju, samo me interesuje ko i cijim parama ce platiti odstete preko 90% njih kojima ce vozila morati se vratiti ako ne pred nasim pravosudjem pred medjunarodnim sigurno, hrlimo ka Evropi pa samim tim i njihove zakone moramo postovati kao i zastitu ljudskih prava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA