U Srbiji za šest meseci "palo" 20 članova organizovanih kriminalnih grupa: "Operisali" u četiri države

 
E. H.
E. H.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom finansija - Poreskom upravom, Evropolom, Evrodžastom i policijama Republike Rumunije, Republike Finske i Republike Estonije, u okviru međunarodne policijske akcije pod nazivom "Santa", od aprila do sredine oktobra ove godine, na teritoriji Srbije, uhapsili ukupno 20 osoba, od kojih je 10 uhapšeno juče, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, pranje novca i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

- U jučerašnjoj sinhronizovanoj akciji uhapšeni su organizatori ove međunarodne organizovane kriminalne grupe D. S. (42), N. P. (32), T. R. (55) i J. D. (36), kao i pripadnici S. I. (55), M. S. (48), B. P. (38), D. P. (41), I. Ž. (46) i G. M. (50), dok se za jednom osobom intenzivno traga. Istovremeno, na teritoriji Rumunije, Finske i Estonije uhapšeno je ukupno 16 pripadnika ove organizovane kriminalne grupe. Sumnja se da su pripadnici ove međunarodne organizovane kriminalne grupe preko privrednog subjekta "Gagi Farm" kupovali veće količine lekova koji se nalaze na listi psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, a potom fiktivno predstavljali njihovu prodaju privrednim subjektima "Emafarm" i "Lazareks" sa sedištem na teritoriji AP Kosovo i Metohija, dok su navedene lekove prodavali na teritoriji Rumunije, Finske i Estonije. Srpska policija je u jučerašnjoj akciji od osumnjičenih zaplenila oko 200.000 komada lekova koji se nalaze na listi psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, više komada oružja, oko 25.000 evra i više automobila, kao i poslovnu dokumentaciju - rekao je Dačić.

On je istakao da su u Srbiji, od aprila do septembra ove godine, uhapšeni članovi ove organizovane kriminalne grupe: S. G. (57), Z. V. (68), V. J. (48), J. J. (36), V. C. (52), A. K. (51), A. T. (45), V. S. (26), I. A. (48) i N. T. (39).

- U tom periodu zaplenjeno je više od 3.000.000 komada lekova sa liste psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, koji su, kako se sumnja, bili namenjeni daljoj prodaji. U istom periodu, u Rumuniji, Finskoj i Estoniji uhapšeno je više pripadnika ove međunarodne organizovane kriminalne grupe i zaplenjeno više od 3.000.000 komada lekova koji sadrže psihoaktivne kontrolisane supstance. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal - dodao je.

(Telegraf.rs)

Video: Uručenje nagrade "Krisatalna koala" Radošu Bajiću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA