Izbola ćerkicu nožem, pa sve "zaboravila": Počelo suđenje Nišlijki za teško nasilje u porodici

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Nišlijka Š. B. (20) optužena za težak slučaj nasilja u porodici čija je žrtva bila njena šestogodišnja ćerka, negirala je danas pred Osnovnim sudom u Nišu krivicu za napad na nemoćno dete zbog čega bi mogla da robija i deset godina.

- Suđenje je počelo uvodnim izlaganjima tokom kojeg je optužena iznela svoju odbranu. Nije priznala krivicu za delo koje se tereti već je tvrdila da se apsolutno ne seća tog događaja. Iz tog razloga biće ispitan i veštak neuropsihijatar a na okolnosti njene uračunljivosti i sposobnosti da učestvuje u suđenju - saopštila je portparol Osnovnog suda u Nišu sudija Ana Gajić Ristić.

Radi potpunog rasvetljavanja ovog događaja, odbrana Š. B. je predložila da se ispita i ćerka Š. B.

- Branioci su predložili da se u sklopu dokaznog postupka sasluša i maloletna oštećena ali se osnovni javni tužilac tome usprotivio. Sudija Osnovnog suda koji vodi postupak će o ovom predlogu odbrane naknadno odlučiti - rekla je sudska portparolka.

Š. B. se tereti da je 24. maja u kući svoje majke u niškom naselju Stočni Trg nožem napala dete i nanela mu više povreda.

Nije objasnila motive napada

Zbog čega je majka koja je u poodmakloj trudnoći, potegla nož na nemoćno dete za sada se ne zna . Š.B. motive ovog iracionalnog čina nije objasnila ni policiji prilikom hapšenja niti radnicima Centra za socijalni rad a to nije učinila ni danas pred sudom. Jedini svedok monstrouznog napada bila je Ševija Benulović, baka Š.B. koja je bespomoćno posmatrala kako joj unuka ubada dete a nije mogla da joj pomogne jer je nepokretna.

- Unuka se normalno ponašala da bi se u jednom trenutku sa snahom posvađala oko haljine. Snaha je tvrdila da je njena a moja unuka da nije, prepirale su se ali nisam ni slutila da će to dovesti do ovakvog ishoda. Dete se igralo kada je moja unuka bez ikakvog razloga dograbila nož i počela da ga ubada po leđima. Dete je vrištalo a ja sam samo mogla da gledam njegove muke jer ne mogu da hodam – pričala je ova žena nakon što joj je unuka uhapšena.

Tada je kazala da ne zna ko je pozvao policiju već da je patrola stigla i odvela njenu unuku.

- Ne znam šta joj je bilo, u drugom je stanju, čeka četvrto dete. Jedno je u domu a dva su sa njom, tu je bila kod nas jer joj je muž u Nemačkoj. Odvela je policija i više ništa ne znam, svi smo mnogo potreseni – rekla je ova Nišlijka.

Dete koje još nema punih šest godina odvedeno je u Univerzitetski klinički centar gde je ustanovljeno da ima tri ubodne rane koje su kvalifikovane kao lake telesne povrede. Devojčica je otpuštena na kućno lečenje a po odluci Centra za socijalni rad poverena je na čuvanje baki po ocu Saneli Alimović.

Majka je uračunljiva 

Troje dece Š.B. je pod merama socijalne zaštite a institucije će se uključiti i kada se bude porodila sa četvrtim. Kako nam je rečeno u niškom Centru za socijalni rad, jedno dete je zbog zdravstvenih problema smešteno u specijalizovanu ustanovu za mališane sa smetnjama u razvoju, dok je drugo dvoje dodeljeno na privremeno starateljstvo roditeljima njenog supruga. O trajnom starateljstvu nad decom Š.B. odlučiće Osnovni sud a ko će obavljati tu dužnost zavisiće i od ishoda krivičnog postupka koji se protiv nje vodi .

Mada se Š.B . brani navodnim poremećajem psihičkog stanja zbog čega je “izgubila sećanje” na stravičan napad, psihijatrijsko veštačenje je pokazalo da optužena ne pati od psihijatrijske bolesti niti duševnog oboljenja koje bi uticalo na njenu uračunljivost što bi isključilo njenu krivičnu odgovornost.

(Telegraf.rs)

Video: Željka je majka hrabrost: Rizikovala život da bi postala majka! Danima bila trudna na kiseoniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA