Supruga Ranka Eskobara opet nije svedočila: Zlatanović prekasno angažovao advokata, suđenje odloženo

 
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Suđenje za ubistvo Ranka Radoševića zvanog Eskobar na benzinskoj pumpi u Rušnju odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu. Na današnjem ročištu trebalo je da budu saslušana dva svedoka - Dražen Damjanović, koji je bio u kafiću u trenutku ubistva Radoševića, kao i Radoševićeva supruga Zorica Rendulić.

Suđenje je odloženo jer je prvookrivljeni Stefan Zlatanović pre dva dana angažovao izabranog branioca Aleksandra Popivodu, koji nije stigao da se upozna sa spisima predmeta, niti da Zlatanovića poseti u pritvoru, te je zbog toga zatražio odlaganje.

S obzirom na to da Zlatanović sada ima izabranog advokata, njegov branilac po službenoj dužnosti je razrešen. On je rekao da je kontaktirao dva advokata, ali da ga, naposletku, neće braniti advokat Dragan Malović, već samo advokat Aleksandar Popivoda.

Stefan Zlatanović, ubistvo, rušanj, ranko radošević Oktivljeni Stefan Zlatanović; Foto: Facebook/stefan.b.zlatanović

Tužilac je ostavio sudu da oceni da li će ročište da bude odloženo, ali je napomenuo da svedok oštećeni Dražen Damjanović treći put dolazi iz Crne Gore kako bi svedočio, kao i da je Radoševićeva nevenčana supruga Zorica Rendulić, takoće svedok oštećena, drugi put došla u sud i da bi zbog odlaganja morači da dolaze ponovo.

- Novoizabrani branilac, prema stavu suda, ne može efektivno da pruži odbranu i zbog toga će suđenje da bude odloženo. Došli smo spremni da se suđenje održi. Nisam znao koliko dugo ćete prošli put da iznosite odbranu, nisam znao ni kada ćete da angažujete branioca. Dovodite sud u neprijatnu situaciju da mora ponovo da se izvunjava svedocima - rekao je sudija okrivljenom Zlatanoviću.

Zlatanović je istakao da "nije znao za svedoke", a njegov branilac je istakao da Zlatanovićev brat, koji ga je angažovao,  nije znao broj sudskog predmeta, te da je predmet morao da traži sam, kao i da je danas imao još jedno suđenje, koje je odložio, kako bi prisustvovao suđenju Zlatanoviću.

- Imali ste mesec dana da rešite situaciju sa advokatom. Kontaktirao sam advokata Malovića, on mi je potvrdio da nameravate da ga angažujete i očekivao sam da će on danas da Vas brani, a da će advokat Popivoda samo da prisustvuje dok se ne uputi u predmet. Ubuduće svi blagovremeno razmišljajte o tome ko će da vas brani - rekao je sudija Zlatanoviću, ali i ostalim okrivljenima.

Na Zlatanovićevu konstataciju da nije ranije imao novca za advokata, sudija je odgovorio da okrivljeni treba da jave na vreme ukoliko, iz bilo kog razloga, ne mogu da obezbede izabranog branioca, kako bi im bio dodeljen branilac po službenoj dužnosti i dodao da sud neće dozvoliti zloupotrebu postupka i da će, ukoliko oceni da je do nje došlo, onaj ko zloupotrebljava ili odugovlači postupak "biti kažnjen svim kaznama koje zakon propisuje".

- Ne ide nam u prilog da odugovlačimo, mi smo u pritvoru. Ja se svaki dan nadam da će da me puste - rekao je okrivljeni Marko Pjanović.

Marko Pjanović Okrivljeni Marko Pjanović; Foto: MUP

Advokat okrivljene Azre Šabanović, ponovo je zatražio puštanje svoje branjenice iz pritvora, ali ovog puta, za razliku od prethodnih, nije ponudio jemstvo, već zamenu blažom merom napuštanja stana, odnosno kućnim pritvorom.

On je sudu predao dokumentaciju i saglasnost žene iz Ugrinovaca koja bi Azri Šabanović obezbedila boravak na njenoj adresi, kako bi bilo osigurano da će da dolazi na suđenja i istakao da je Šabanović u pritvoru skoro 20 meseci.

Tužilaštvo se tom predlogu uaprotivilo, ističući da i dalje stoje razlozi za pritvor i da je Apelacioni sud dao jasne razloge. On je istakao da bi Šabanović, kao državljanka Bosne i Hercegovine, koju sa Srbiju, ništa ne vezuje, lako mogla da pobegne.

Sud je odbio zahtev branioca Azre Šabanović da joj bude određen kućni pritvor.

Azra Šabanović Okrivljena Azra Šabanović; Foto: Facebook/azra.sabanovic.58

Naredno suđenje zakazano je za 25. novembar, a ponovo su pozvani svedoci Dražen Damjanović i Zorica Rendulić.

"Braniocu ne odgovara što hoću da iznesem odbranu"

Podsetimo, na prošlom ročištu, koje je održano 16. septembra, Zlatanovićev branilac po službenoj dužnosti zatražio je da bude razrešen i rekao da, iako je redovno išao Zlatanoviću u službene posete, već duže vreme ne razgovaraju i ne može savesno da obavlja ulogu branioca po službenoj dužnosti.

Zlatanović je rekao da ga je advokat posećivao, ali da "verovatno postoji problem sa njegove strane" jer je hteo da iznese odbranu, a "braniocu to ne odgovara" i dodao da sudija treba da čita između redova.

- Hoću da kažem istinu, pa ako možete da mi nađete advokata jer nemam novca. Da bude malo više upućen u predmet i to ko je bio oštećeni Radošević - rekao je Zlatanović.

Sud je odbio da branioca razreši i sudija je istakao da Zlatanović i dalje ima pravo da iznese odbranu kako želi, čak i ako advokat nije saglasan sa načinom na koji je iznosi.

Zlatanović je naknadno dodao da "ne veruje da će moći da nastavi saradnju sa braniocem" i da će da pokuša da pribavi novac kako bi angažovao izabranog advokata, a da bi u suprotnom voleo da se brani sam, a da branilac "samo sedi u sudnici jer mora da ima advokata".

Likvidacija unapred isplanirana

Za ubistvo Eskobara opruženi su Luka Vučetić, Stefan Zlatanović, Marko Pjanović i Azra Šabanović, dok peta osoba, naručilac ubistva, i dalje nije poznata.

Vučetić je priznao izvršenje ubistva, dok je Zlatanović rekao da će odbranu da iznese u dalejm toku postupka. Drugo dvoje okrivljenih negirali su umešanost u ubistvo.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu u sticaju sa po jednim krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija optuženi su Stefan Zlatanović (28) iz Lebana i Luka Vučetić (26) iz Kraljeva.

Državljani BiH Marko Pjanović (28) i (22) Azra Šabanović, koji su izručeni Srbiji, optuženi su za krivično delo teško ubistvo u pomaganju.

Prema nezvaničnim informacijama, Radošević je, navodno, bio pripadnik bežanijskog klana Gorana Mijatovića koji je ubijen u Beogradu i nikšićkog klana Bobana Baćovića koji je sarađivao sa škaljarskim klanom, te je moguće da je likvidiran u ratu klanova koji bukti od 2015. godine. Navodno se bavio švercom kokaina i skanka, zbog čega je, najverovatnije, dobio nadimak Eskobar, a narkotici su neretko razlog sukoba klanova. Od njih je, ipak, sve i počelo.

(Telegraf.rs)

Video: Ubijen muškarac na benzinskoj pumpi u beogradskom naselju Rušanj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA