Pre osam godina ispred zatvora likvidiran Sale Mutavi: Belivuk tvrdio da zna ko je ubica, ali nije otkrio

 
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 3

Aleksandar Stanković, u uličnim krugovima poznatiji kao Sale Mutavi, ubijen je na današnji dan pre osam godina u Bačvanskoj ulčici u blizini Centralnog zatvora u Beogradu. Sale Mutavi bio je bliski prijatelj Veljka Belivuka, kom se danas sudi za sedam ubistava i kasapljenje detal žrtava, a optužen je i za silovanje, otmice, trgovinu narkoticima i oružjem i likvidacije u Atini i na Krfu.

Stankovića su, tok 13. oktobra, sačekala dvojica nepoznatih napadača, koji su u njega ispalili 60 metaka iz "kalašnjikova" dok je ulazio u automobil i pobegli sa mesta zločina.

U startu se pretpostavljalo da Stanković jeste bio meta napada, s obzirom na to da je na sebi imao pancir, koji ga nije sačuvao, s obzirom na to da napadači nisu želeli da rizikuju i pucali su mu u glavu.

Mediji su nakon zločina spekulisali o tome da je jedna od dve zaraćene kriminalne grupe iz Crne Gore, platila 300.000 evra u kokainu za njegovu likvidaciju.

Hapšenje i saslušanje onih koji su se dovodili u vezu s likvidacijom navijača počelo je gotovo iste večeri, ali oni koji su ubili Stankovića do danas nisu iza rešetaka. Oni koji su uhapšeni pušteni su posle isteka policijskog zadržavanja do 48 sati jer nije bilo dokaza o tome da su učestvovali u likvidaciji. Policija je saslušala više desetina osoba, neki od njih su bili poligrafski testirani, ali to nije donelo pomake u istrazi.

Samo dan nakon ubistva Stankovića tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović na vanrednoj konferenciji za novinare rekao je da je u pitanju "najorganizovanija kriminalna grupa na Balkanu, iz jedne od bivših republika SFRJ" i dodao da je policija u toku noći privela jednu osobu koja je osumnjičena kao saizvršilac ubistva, a da se za još nekoliko osoba traga. Međutim, i ta osoba puštena je na slobodu zbog nedostatka dokaza i ubistvo je do danas ostalo nerešeno.

Motiv sukob kriminalnih grupa?

O ubistvu jednog od najbližih prijatelja govorio je i Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, protiv kog je pre nekoliko dana potvrđena optužnica za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića.

- Nismo mi nevini, ne mogu to da kažem. Da znamo šta se desilo sa Saletom - znamo, nismo budale. Mnogima smo stali na žulj, mnogi su se udružili protiv nas i desilo se to što se desilo - rekao je u Belivuk dok je još bio na slobodi.

Iako on nije želeo da kaže ko stoji iza likvidacije, izvori iz istrage otkrili su da je motiv najverovatnije sukob s vrhom suparničke kriminalne organizacije. Spekulisalo se da je Stanković jednom od vođa udario šamar. Verovalo se se da je Stankovićeva likvidacija nastavak obračuna dva zavađena crnogorska klana, koji je počeo posle nestanka tovara od 300 kila kokaina.

Veljko Belivuk Veljko Belivuk; Foto: Tanjug/Rade Prelić

Belivuk nameravao da se osveti?

Navodno se u kriminalnim krugovima veruje da je za likvidaciju Saleta Mutavog bio zadužen škaljarac Saša Vidović. Takođe je, prema nezvaničnim informacijama, ta priča stigla do Veljka Belivuka, koji je odlučio da se osveti za ubistvo prijatelja. Vidović se, prema zvaničnoj verziji događaja, obesio o kvaku zatvorske ćelije 12. oktobra 2020. godine, ali se spekulisalo da su ga na to naterali članovi Belivukove grupe, s obzirom na to da je pronađen u klečećem položaju.

Nakon pada aplikacije "Skaj", koju su koristili pripadnici kriminalnog miljea, otkriveno je da je Belivukov klan pokušavao da organizuje Vidovićevo ubistvo. Navodno su mu svakodneno slali pretnje i "nudili" mu da presudi sam sebi ako želi da sačuva živote svojih najbližih.

Sasa Vidovic Saša Vidović; Foto: atvbl.com

Srednji prst na snimku

Sale Mutavi dospeo je u žižu javnosti kad je objavljen snimak na kojem se vidi kako sa još trojicom muškaraca napada dvojicu pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan Miloša Vazure. Napad su zabeležile sigurnosne kamere na stadionu, a sliku Stankovića na kojoj pokazuje srednji prst objavili su gotovo svi mediji.

Među navijačima je bio poznat kao Mutavi, jer nije umeo da dobro izgovori slovo L.

Stanković je bio vođa navijačke grupe "Janjičari" koja je 2013. godine preuzela južnu tribinu i pozicionirala se kao najjača, a članovi njegove ekipe bili su umešani u mnogobrojne nasilne incidente.

Posle prebijanja Vazure uhapšeni su njegovi saradnici Veljko Belivuk i Darko Ristić, ali ne i Stanković koji je prisustvovao događaju, protiv njega nije podneta prijava.

Ubistvom Saleta Mutavog, podsetimo, klupko je počelo da se odmotava i usledila je serija hapšenja pripadnika grupe Veljka Belivuka.

U rokovniku napisao "listu želja"

Neposredno pre nego što je ubijen, Stankvić je zapisao u svom rokovniku šta planira da ostvari u naredna dva meseca, tačnije do kraja godine. Stanković je planirao i da putuje, iako su mu pravosudni organi kao osuđenom oduzimali putne isprave. Posle njegove smrti otkriveno je da je neretko koristio lažni pasoš BiH na ime Tihomir Ždero, izdat u Novom Sarajevu.

U rokovniku je pisalo: stan za Beku i mene, dizanje firme na noge, 500.000 evra da sakupim, slučaj/pasoš da rešim, da smršam na 100kg, sat neki lep da uzmem, čelična vojnička disciplina, ako još možeš da dišeš, ne radiš pravilno.

Suspendovan zatvorski stražar

Stražar Okružnog zatvora, ispred kog je Sale Mutavi ubijen, Milorad Đurić teško je ranjen u napadu na Stankovića, a nakon toga je suspendovan sa posla. Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija potvrđeno je da je Đurić udaljen sa posla pošto je tokom radnih dužnosti na stražarskom mestu na kapiji na spoljnom delu ustanove razgovarao sa prolaznikom, što je strogo zabranjeno.

Informacija da je Đurić suspendovan odjeknula je među njegovim kolegama u Centralnom zatvoru. Jedan od njih ispričao je da je i posle ranjavanja Đurić navodno nastavio da se druži sa osobama koje su na različite načine bile u vezi sa ubijenim Stankovićem, pa se pretpostavlja da je sarađivao i

sa članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka, koji je "nasledio" Stankovića na tribinama, ali i u nezakonitim poslovima. Da li je ta informacija tačna ili ne, nikada nije zvanično potvrđeno, ali ni demantovano.

(Telegraf.rs)

Video: Dete palo sa trećeg sprata u Novom Pazaru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xzcc

    13. oktobar 2024 | 21:31

    Ubio ga je neki clan biblioteke, sahista, jer se iznervirao..

  • Putin R.S

    13. oktobar 2024 | 22:10

    Ko bi mogao da ubije nekog "nevinog i postenog kao ovog coveka? Ni kriv ni duzan stradao kao "kolateralna steta". Radio i ziveo od plate u teretani. Divan covek za koga imaju svi samo reci hvale. Bas "lepo" od vas sto ste nas podsetili na ovaj dan kada je stradao ovako divan covek.

  • Veteran

    13. oktobar 2024 | 21:50

    Ubica nikada neće biti pronađen,a ista sudbina bi najverovatnije zadesila i ostale, sreća pa su uhapšeni na vreme.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA