Ukrajinski obaveštajac nije bio prisutan tokom izricanja presude: Doživeo težak udes dok je išao u sud

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Bivši ukrajinski obaveštajac Andrij Naumov nije došao u niški Viši sud na izricanje presude u postupku koji se protiv njega vodi zbog pranja novca jer je danas doživeo tešku saobraćajnu nesreću na putu Niš - Beograd.

Kako su saopštili njegovi branioci, Naumov i njegov advokat Edvin Prelić su imali udes kod Jagodine.

- Vozilo "porše" kojim su putovali, a kojim je upravljao Edvin, potpuno je uništeno, ali su oni na sreću prošli bez povreda. Međutim, zbog obavljanja uviđaja nisu mogli da dođu na suđenje - rekli su za Telegraf.rs Andrijevi branioci.

udes ukrajinac Foto: Telegraf.rs

Kako je dalje rečeno, oni očekuju da se rasvetle sve okolnosti ove nesreće kako bi se utvrdilo kako je do nje došlo s obzirom na probleme sa kojima se Andrij suočava otkako je napustio Ukrajinu.

Kako prema zakonu prisustvo optuženog nije neophodno na objavljivanju presude, sudija Aleksandra Mojašević Krstić je izrekla i obrazložila odluku.

udes ukrajinac Foto: Telegraf.rs

- Zbog krivičnog dela pranja novca Andrij Naumov se osuđuje na kaznu zatvora od jedne godine u koju će mu se uračunati vreme provedeno u pritvoru od 7. juna 2022. do 6. aprila 2023. godine i od 4. oktobra 2023. do 4. decembra 2023. godine. Takođe, dužan je da plati 200.000 dinara novčane kazne a ukoliko to ne učini ona će mu biti zamenjena zatvorom tako da će se svakih hiljadu dinara zameniti jednim danom zatvora. Izriče se i mera oduzimanja predmeta, odnosno novca i dva smaragda zatečenog kod Naumova te vozilo “BMW” nemačkih tablica u kojem su ove vrednosti bile sakrivene. Osim toga, izričemo mu i meru bezbednosti poroterivanja sa teritorije Srbije u trajanju od pet godina a dužan je i da plati sudske troškove - kazala je sudija Mojašević Krstić.

Obrazlažući sudsku odluku ona je istakla da je u postupku koji je po nalogu Apelacionog suda ponovljen, postupljeno po nalozima više sudske instance.

- Sud je prihvatio izveštaj forenzičara i obavio finansijsko veštačenje, što je Apelacioni sud naložio kada je ukinuo prethodnu prvostepenu presudu kojom je Naumov bio osuđen na godinu dana zatvora. I u ponovljenom postupku našli smo da je Naumov kriv zbog pranja novca jer dokazi koje je predložila odbrana nisu bili uverljivi. Analiza prihoda Vadima Fridmana, od kojeg je Naumov navodno pozajmio novac, pokazala je da on nije imao sredstva da izvrši tu pozajmicu. Međutim, ono što je bilo presudno da Naumova oglasimo krivim je dokaz koji je Više javno tužilaštvo na zakonit način pribavilo od ukrajinskog Javnog tužilaštva. Radi se o ugovoru o pozajmici koji su navodno potpisali Andrejev otac i Vadim Fridman za koji je forenzičkom analizom ustanovljeno da ne sadrži potpis Olega Naumova. To ukazuje da je ugovor sačinjen naknadno te da pozajmice nije ni bilo. Isto se odnosi i na drugi ugovor koji su navodno potpisali Andrijev otac Oleg i Andrijeva supruga - objasnila je sudija Mojašević Krstić.

Takođe, kako je obrazložila sudija, Naumovu nije pomoglo ni to što je u toku postupka menjao odbranu.

- Optuženi je najpre tvrdio da se radi o novcu koji su sakupili članovi njegove porodice kako bi mu omogućili da napusti Ukrajinu. Zatim je promenio odbranu i govorio najpre o jednom a zatim i o drugom ugovoru o navodnoj pozajmici novca - rekla je sudija.

Do pravnosnažnosti presude Naumovu je produžena mera zabrane napuštanja stana kojom mu je zamenjen pritvor.

Andrijev branilac advokat Milan Petrović najavio je žalbu na presudu.

- Ostajem pri tvrdnji da se ovde ne radi o krivičnom delu već eventualno o carinskom prekršaju jer tužilaštvo nije dokazalo da je novac koji je nađen kod mog klijenta, stečen kriminalom - rekao je Petrović.

O žalbi će odlučivatni niški Apelacioni sud koji više nema pravo da nalaže ponovno suđenje već mora da donese pravnosnažnu odluku.

Naumova je juna 2022. godine uhapsila srpska granična policija u njegovom vozilu pronašla devizni novac u dinarskoj protivvrednosti od preko 80 miliona i dva smaragda. Bivši general Službe bezbednosti Ukrajine domovinu je napustio neposredno pre rata koji je počeo u februaru 2022. godine.

Ukrajinske vlasti su protiv njega pokrenule nekoliko istraga, oduzele mu čin brigadnog generala i za njim raspisale međunarodnu poternicu. Nakon hapšenja u Srbiji, Kijev je zatražio da bude izručen ali je Apelacioni sud u Nišu septembra prošle godine doneo pravnosnažno rešenje o odbijanju ekstradicije. Kako navode ukrajinski mediji, nakon toga Ukrajina se obratila Interpolu pa se on sada nalazi i na poternici ove međunarodne policijske organizacije.

(Telegraf.rs)

Video: Srbija i Turska potpisale 11 sporazuma u prisustvu presednika Vučića i Erdogana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA