Ukrajinski obaveštajac osuđen na godinu dana zatvora: Uhvaćen u Srbiji sa milionima i draguljima

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Bivši ukrajinski obaveštajac Andrij Naumov osuđen je danas na kaznu zatvora od jedne godine zatvora zbog pranja novca, jer je juna 2022. godine srpska granična policija u njegovom vozilu pronašla devizni novac u dinarskoj protivvrednosti od preko 80 miliona i dva smaragda.

Presuda je izrečena u ponovljenom postupku jer je 29. septembra prošle godine Naumov prvostepeno osuđen zbog ovog dela na godinu dana zatvora ali je Apelacioni sud postupajući po žalbi njegove odbrane, presudu ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje.

Više javno tužilaštvo u Nišu tražilo je da se Andriju Naumovu izrekne kazna zatvora od 18 meseci zbog pranja novca jer je, kako je navedeno u optužnom aktu, stečen kriminalnim radnjama. Nasuprot tome njegovi branioci tvrdili su da on nije kriv, da novac koji je zatečen u njegovom vozil potiče iz pozajmice učenjene njegovom ocu te da bi se u krajnjoj liniji moglo raditi samo o deviznom prekršaju a ne o krivičnom delu pranja novca.

Naumov, bivši general Službe bezbednosti Ukrajine domovinu je napustio neposredno pre ruske invazije u februaru 2022. godine. Ukrajinske vlasti su protiv njega pokrenule nekoliko istraga, oduzele mu čin brigadnog generala i za njim raspisale međunarodnu poternicu. Nakon hapšenja u Srbiji, Kijev je zatražio da bude izručen ali je Apelacioni sud u Nišu septembra prošle godine doneo pravnosnažno rešenje o odbijanju ekstradicije.

Naumov je nakon dužeg boravka u pritvoru pušten na slobodu ali mu je izrečena mera zabrane napuštanja teritorije Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Srbija i Turska potpisale 11 sporazuma u prisustvu presednika Vučića i Erdogana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bukač

    11. oktobar 2024 | 13:46

    ... znači štitimo kriminalce jer imaju novac da plate naše nezavisno sudstvo ?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA