"Kao da je postojao treći faktor kod osumnjičenog za masakr u Ribnikaru": Psiholog o izjavama dečaka

 
E. H.
E. H.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Dečak K. K. osumnjičen za masakr u "Ribnikaru" je juče u Specijalnom sudu u Beogradu potvrdno odgovorio na pitanje da li hoće da svedoči, a krivicu je svalio na svoje roditelje. Kako smo juče objavili u jednom trenutku su čak i lekari reagovali jer se K. K. pri svedočenju promenio boja lica.

Na ovu temu pričala je Snežana Repac psiholog.

Objasnila je da li je zaista moguće da je preterana ambicija majke uspela da stvori ličnost koja je sposobna da uradi ovako nešto:

"Prevelika očekivanja mogu da stvore perfekcionističku crtu, osobu koja ima jak superego, unesena ta roditeljska moralna načela. Neko ko bi tako živeo bi trebalo da bude preokupiran time da ispuni te ambicije. Međutim, ako se odluči da uradi ovakav čin, onda to njihovo ophođenje nije urodilo plodom, dakle takvo ponašanje nije shodno onom što je dečak ubica učinio. Malo je to nekompatibilno. Postoji i onaj treći element opravdavanja, prebacivanja odgovornosti na njih za delo za koje se tereti, možda se informisao o elementima koji bi mogli da opravdaju neke probleme, traume i da se poziva na odgovornost roditelja, kao da su deca determinisana samo ponašanjem roditelja, što naravno nije tačno. Ne mogu da poverujem da je neko svoje dete namerno i sistematski za nešto planirao, u smislu da krene ovim putem. Kao da je postojao treći faktor koji je uspeo njega da odvuče da se to desi u takvoj školi, u kojoj su deca nadarena. To mi otvara mnoge spekulacije", rekla je ona.

Podsetimo, dečak je, prema nepotvrđenim informacijama, dok je davao iskaz pred tužiocem, koji je dao iz dečje psihijatrijske ustanove putem video linka u prisustvu tužioca i svoje majke, rekao da je masovno ubistvo izvršio iz dva očeva pištolja, koja je, kako je rekao, "lako našao u plakaru u stanu i u svoju sobu ih prebacio dva dana pre zločina". On je tada potvrdio da ga je otac vodio u streljanu i da mu je govorio da je "ponosan na to kako puca, na njegovu tehniku i preciznost".

- Da nisam imao očev pištolj, masakr ne bih ni počinio. Oružje mi je bilo nadohvat ruke - rekao je, navodno, K. K. tokom svog svedočenja.

Dečak ni o majci nije imao lepe reči. Rekao je da je ona bila ta koja je tražila da bude najbolji u svemu i da je njeno ponašanje bilo okidač da u "Ribnikar" ode naoružan i puca na školske drugove.

K. K. nije završio svoje svedočenje pred sudom i ono će biti nastavljeno 17. oktobra. Svi učesnici u postupku - sud, tužilaštvo, advokati, njegovi roditelji, ali i roditelji ubijene dece, imaju zakonsko pravo da mu postavljaju pitanja na koja mora da da odgovore jer je pristao da svedoči. K. K. je danas u sudu svedočio duže od tri sata.

Vladimiru Kecmanoviću preti 12 godina zatvora i on se nalazi u pritvoru, dok njegova supruga Miljana na suđenja dolazi sa slobode i kazna koju je tužilaštvo predložio je dve i po godine zatvora. Kecmanović se tereti za to što oružje i miniciju nije držao odvojeno, a takođe nije propisno čuvao, dok se Miljana Kecmanović našla na optužnici jer je na čauri metka koja je pronađena pored vrata kabineta istorije u "Ribnikaru" pronađen njen DNK.

(Telegraf.rs/Kurir.rs)

Video: Odavanja počasti povodom 90 godina od smrti kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA