Sve što o "Ribnikaru" znamo do sada: U toku šest suđenja, roditelji negiraju krivicu, sin svedoči protiv njih

 
 
 
Čitanje: oko 8 min.
  • 4

Skoro godinu i po dana prošlo je od masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", u toku je šest sudskih postupaka - krivični postupak protiv roditelja dečaka Vladimira i Miljane Kecmanović i instruktora iz streljane, dok je vlasnik streljane potpisao sporazum o priznanju krivice, dok u u parničnim postupcima tuženi dečak i njegovi roditelji, a nekim tužbama obuhvaćene su i škola i Republika Srbija.

I dok javnost svedoči potresnim iskazima roditelja ubijene i ranjene dece u parničnim postupcima koji su otvoreni za javnost, krivični postupak je pod velom misterije jer je on zatvoren za javnost. Ipak, mnoge informacije su dospele u javnost te, iako ona ne zna sve detalje slučaja, jeste upoznata sa njegovim dobrim delom.

3. maja pristigla vest koju niko nije očekivao

Kobnog dana do roditelja dece, ali i medija, stigla je vest o pucnjavi u školi, ali niko nije ni slutio da je zaista pucano unutar zgrade škole i da su posledice dostigle razmere koje jesu.

Najpre je pristigla vest o pucnjavi u blizini škole "Vladislav Ribnikar", a neposredno potom i informacija da je ubijen čuvar škole. Ipak, prizor ispred škole ukazivao je na to da se dogodilo nešto mnogo strašnije.

Veliki broj vozila hitne pomoći i policije bio je prisutan ispred škole, učenici su evakuisani, roditelji su trčali sa svih strana sa kojih je omogućen prilaz školi kako bi došli po svoju decu. Učenici su govorili o tome da je jedan učenik "Ribnikara" pucao u školi. Prema prvim informacijama, u školi je bilo povređenih, ali ne i ubijene dece. Stigla je vest i o tome da je jedna nastavnica ranjena.

Oko pola sata nakon što je stigla vest o pucnjavi, policija je izvela dečaka sa lisicama na rukama i jaknom preko glave kako bi zaštitili njegov identitet kao maloletnika. Seo je u automobil, koji je potom odjurio.

Naredni sati pretvorili su se u mučno čekanje roditelja. Na drugi ulaz izvođena su deca, odeljenje po odeljenje. Čekali su ih uznemireni roditelji. Oni koji svoju decu nisu dočekali, raspitivali su se po bolnicama. Među učenicima je takođe vladala panika. Neki su videli školske drugarice kako leže i nisu znali da li su žive.

U poslepodnevnim satima pristigle su prve zvanične informacije. Iz MUP Srbije saopštili su da je ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenja, dok je ranjeno šestoro dece i jedna nastavnica, koji su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj.

- Učenik škole K. K. (13) koji se sumnjiči da je izvršio ovaj zločin pronađen je i uhapšen u školskom dvorištu. Sve policijske snage su i dalje na terenu i intenzivno rade na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije - navodi se us aopštenju MUP - navedeno je u saopštenju MUP.

Tokom poslepodneva održana je i konferencija za medije na kojoj su izneti podaci o tome na koji je način dečak prirpemao i izvršio ubistva, kako je došao do oružja, ali i stanje povređenih.

- Pištolje je uzeo iz stana svoga oca. Ostavio ih je u torbu koju je pripremio i poneo četiri Molotovljeva koktela. Po dolasku u školu odmah je pucao u radnika obezbeđenja, a nakon toga se okrenuo ka devojčici koja je bila dežurna i devojčici koja je stajala za stolom pored nje, kao i jednoj koja je stajala pored klavira, pucao ka njima i lišio ih života. Zatim je nastavio ka kabinetu istorije. Usput je zamenio okvir i pucao ka nastavnici i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, vadi okvir, baca ga i poziva policiju. On je izjavio da je sam ovo planirao. Ovo je spisak dece koji je planirao da likvidira - rekao je načelnik beogradske policije Veselin Milić.

Otac u pritvoru

Otac dečaka Vladimir Kecmanović uhapšen je istog dana. Inspektori su došli po njega u stan u kom je živeo sa porodicom. Na informativni razgovor pozvana je majka dečaka.

Tužilaštvo je naložilo da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od dečaka uzme izjava i da se obavi lekarski pregled, nakon čega je Centar trebalo da odluči koje mere iz svoje nadležnosti će nadalje da preuzme.

Takođe je naloženo da se od dečaka uzme krv kako bi bile urađene toksikološke analize i kako bi se proverilo da li je u vrmee izvršenja krivičnog dela bio pod dejstvom alkohola ili narkotika.

Toksikološki nalazi negativni

U danu posle tragedije, dok su građani Beograda i dalje palili sveće i donosili cveće ispred škole, pristigli su toksikološki nalazi dečaka koji je pucao. Oni su bili negativni - K. K. u toku izvršenja masovnog ubistva nije bio pod dejstvom alkohola ili narkorika.

Deseta žrtva

Broj ubijenih u "Ribnikaru" porastao je na 10 kada je 16. aprila saopšteno da je devojčica Angelina Aćimović, koja se 13 dana borila za život, preminula.

Preminula devojčica nalazila se na spisku koji je 13-godišnji dečak napravio pre ubistva.

Devojčica je tokom pucnjave zadobila teške povrede glave. Ona je sve vreme bila u kritičnom stanju, a lekari, uprkos nadljuskim naporima, nisu uspeli da je spase.

ribnikar, suđenje, krivica Roditelji Angeline Aćimović; Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Saslušana majka dečaka

Na slučaju masovnog ubistva u "Ribnikaru" bilo je angažovano i Prvo osnovno javno tužilaštvo čiji je zadatak bio da utvrdi da li je majka dečaka Miljana Kecmanović izvršila krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Tužilaštvo je Policijskoj upravi za grad Beograd 23. maja uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja kojim je naloženo da se sasluša osumnjičena Miljana Kecmanović, kao i da se obavi razgovor sa pedagogom i psihologom zaposlenim u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kao i da se preduzmu sve druge mere i radnje potrebne za potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja.

Takođe, Gradskom centru za socijalni rad naloženo je da izvrši dijagnostičku procenu funkcionisanja porodice maloletnog K. K. i o tome dostavi izveštaj tužilaštvu, kao i da utvrdi da li se navedena porodica odranije nalazila u evidenciji tog organa.

Majka dečaka saslušana je 25. maja u Policijskoj upravi Beograd, gde je odgovorila na 10 pitanja.

Miljana Kecmanovic Miljana Kecmanović; Foto: M.M./ATAImages

Podignuta optužnica

Kada je optužnica podignuta, javnost je saznala da se na njoj, osim Vladimira Kecmanovića, nalazi i njegova supruga Miljana Kecmanović, kao i vlasnik streljane i instruktor koji je u njoj radio.

Tužilaštvo Vladimira Kecmanovića tereti za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti zbog toga što je, kako je navedeno u optužnici, neadekvatno čuvao oružje koje je dečak koristio za ubistvo, ali i zbog toga što postoji opravdana sumnja da je, u periodu od godinu dana pre masovnog ubistva, vodio sina u streljanu, gde mu je omogućio da gađa mete u obliku krugova i silueta ljudi, naučio ga da puni okvir i kako treba da stoji i diše prilikom korišćenja oružja.

Tužilaštvo traži da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora.

Kecmanovića tužilaštvo tereti da je čuvao oružje sa šest okvira i municijom u dva plastična kofera za prenošenje oružja, umesto u metalom sefu sa ključem. Ukoliko osoba ima dozvolu za držanje oružja, ono mora da bude zaključano u sefu, a oružje i municija ne smeju da stoje zajedno. Nepropisnim čuvanjem oružja, Kecmanović je sinu omogućio da uzme dva pištolja 1. maja prošle godine i da ih 3. maja ponese u školu.

Javnost je, sa podizanjem optužnice protiv Kecmanovića, saznala da tužilaštvo tereti i majku dečaka i to za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, promet, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija. Preciznije, ona je optužena da je neovlašćeno držala municiju, s obzirom na to da nema dozvolu za držanje oružja, a da je na čauri jednog metka, koji je pronađen u kabinetu istorije u "Ribnikaru" pronađen njen DNK. Njoj preti dve i po godine zatvora.

DNK analiza otkrila je da je u nekom momentu Miljana Kecmanović u ruci držala metak "češke zbrojevke", što je krunski dokaz protiv nje.

Nakon što je podignuta optužnica, sud joj je odredio meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa sinom i upozorena je da može da joj bude određena teža mera ukoliko prekrši zabranu.

Na optužnici su se, osim njih dvoje našli vlasnik streljane u kojoj je dečak vežbao pucanje, kao i instruktor streljane, a njih tužilaštvo tereti za davanje lažnog iskaza, s obzirom na to da su rekli da Kecmanović sina nije dovodio u teretanu.

Vlasnik streljane Ratko Ivanović u junu je sklopio sprorazum o priznavanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, na osnovu čega ga je sud oglasio krivim za davanje lažnog iskaza i osudio na kaznu zabrane napuštanja stana, odnosno kućni pritvor, u trajanju od šest meseci. Instruktor streljane Nemanja Marinković pred sudom je rekao da nije kriv za krivično delo koje mu je stavljeno na teret i njemu se, zajedno sa Kecmanovićima, i dalje sudi, a za davanje lažnog iskaza mu preti kazna zatvora do tri godine.

U toku četiri sudska postupka

Krivični postupak zatvoren je za javnost, a do sada su se okrivljeni izjasnili o krivici. I Vladimir i Miljana Kecmanović rekli su da nisu krivi. Osim toga, saslušano je više svedoka, a sutra će dečak koji je pucao u "Ribnikaru" svedočiti u sudu.

Zbog njegove bezbednosti i zaštite identiteta, suđenje će biti održano u Specijalnom sudu, a on će imati pravo da odbije da svedoči. Ipak, ukoliko, kao u tužilaštvu, odluči da svedoči protiv roditelja, K. K. će morati da odgovara na pitanja suda, tužioca, advokata i oštećenih. Sa njim će u posebnoj prostoriji za zaštićene svedoke biti i psihijatar kako bi procenio da li je zdavstveno sposoban da svedoči. Takođe, ovo će biti prvi put da dečak izađe sa psihijatrijske klinike, u kojoj se nalazi od zločina.

U toku je i pet parničnih postupaka. U jednom je tužbu podnelo osam porodica ubijene dece, kao i porodica ubijenog čuvara škole Dragana Vlahovića, dok je drugu tužbu podnela porodica ubijene Adriane Dukić i taj sudski proces odvija se odvojeno. Ipak roditelji ubijenih odlaze na oba suđenja, kako bi jendi drugima pružili podršku.

Preostala tri parnična postupka vode se po tužbama ranjene nastavnice istorije, kao i dvojice ranjenih dečaka.

S obzirom na to da se u parničnim postupcima procenjuje nematerijalna šteta, odnosno naneta duševna bol, ročišta su izuzetno potresna kako za one koji su "Ribnikar" prošli iz ličnog iskustva, tako i za advokate i publiku u sudnici.

(Telegraf.rs)

Video: Godinu dana nakon masovnog ubistva: Retrospektiva zločina u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ne, ne..

    8. oktobar 2024 | 08:59

    Iako je maloljetan,za tog stvora ne bih imala milosti,pa da mi je sin.Zamislite,deset porodica se raspada od užasnog bola,ajde molim vas...tu nema milosti.

  • Mi

    8. oktobar 2024 | 08:19

    Proces mora hteo nehteo da osudi oca radi javnksti a svi znamo da su mnogi vodili svoju decu u streljane i u lov da pucaju.

  • MAX

    8. oktobar 2024 | 10:17

    Sve troje na debelu robiju minimum 20 g a malog androida zlikovca u zatvorsku ludaru doživotno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA