Prve javne reči dečaka koji je pobio 9 drugara i čuvara u "Ribnikaru" odjeknuće sutra: Slušaće ga i roditelji

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 7 min.
  • 0

Krivični postupak protiv roditelja dečaka koji je izvršio masovno ubistvo u Osnovoj školi "Vladislav Ribnikar" počelo je 29. januara ove godine, a oni su, zajedno sa sinom, tuženi od strane porodica ubijenih i ranjenih, te se protiv njih vodi i pet parničnih postupaka. Otac dečaka Vladimir Kecmanović nalazi se u pritvoru od 3. maja prošle godine, kada je uhapšen, dok se majka Miljana Kecmanović brani sa slobode. Dečak koji je ubio desetoro u "Ribnikaru" sutra u 10 sati svedočiće u postupku koji se vodi protiv njegovih roditelja u prostorijama Specijalnog suda.

Na optužnici su se, osim njih dvoje našli vlasnik streljane u kojoj je dečak vežbao pucanje, kao i instruktor streljane, a njih tužilaštvo tereti za davanje lažnog iskaza, s obzirom na to da su rekli da Kecmanović sina nije dovodio u teretanu.

Vlasnik streljane Ratko Ivanović u junu je sklopio sprorazum o priznavanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, na osnovu čega ga je sud oglasio krivim za davanje lažnog iskaza i osudio na kaznu zabrane napuštanja stana, odnosno kućni pritvor, u trajanju od šest meseci. Instruktor streljane Nemanja Marinković pred sudom je rekao da nije kriv za krivično delo koje mu je stavljeno na teret i njemu se, zajedno sa Kecmanovićima, i dalje sudi, a za davanje lažnog iskaza mu preti kazna zatvora do tri godine.

Ne zna ko je kriv

Nakon strage tužilaštva koja je trajala nešto više od pet meseci, podignuta je optužnica i saopšteno je da tužilaštvo Vladimira Kecmanovića tereti za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti zbog toga što je, kako je navedeno u optužnici, neadekvatno čuvao oružje koje je dečak koristio za ubistvo, ali i zbog toga što postoji opravdana sumnja da je, u periodu od godinu dana pre masovnog ubistva, vodio sina u streljanu, gde mu je omogućio da gađa mete u obliku krugova i silueta ljudi, naučio ga da puni okvir i kako treba da stoji i diše prilikom korišćenja oružja.

Tužilaštvo traži da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora.

Kecmanovića tužilaštvo tereti da je čuvao oružje sa šest okvira i municijom u dva plastična kofera za prenošenje oružja, umesto u metalom sefu sa ključem. Ukoliko osoba ima dozvolu za držanje oružja, ono mora da bude zaključano u sefu, a oružje i municija ne smeju da stoje zajedno. Nepropisnim čuvanjem oružja, Kecmanović je sinu omogućio da uzme dva pištolja 1. maja prošle godine i da ih 3. maja ponese u školu.

Kecmanović je tokom krivičnog postupka negirao krivicu. On je, navodno, rekao da "ne zna" ko je kriv za masovno ubistvo u Ribnikaru. On je, navodno, u sudnici rekao da je od "3. maja mrtav čovek".

- Ovde sam danas pred vama samo zbog svoje ćerke koja je takođe žrtva svog brata - rekao je on i dodao da bi sve učinio da može da vrati vreme i spreči tragediju.

Njegov sin je, kako je dodao, bio u kontaktu sa dosta ljudi, i dodao je da bi "on reagovao da mu je neko sugerisao da nešto nije u redu s njim".

On nije želeo da priča danas u sudnici, iako ga je sudija nekoliko puta pitala da objasni kakva je situacija bila u porodici i da li je video neke promene ponašanja kod sina.

I dok su nakon suđenja, njegovi braniovi rekli da je "Vladimir Kecmanović suštinski opovrgao navode optužnice", punomoćnik oštećenih porodica rekao je da je otac dečaka odbio da odgovara na pitanja punomoćnika "što nije u skladu sa zakonom". On je dodao da je držanje Vladimira Kecmanovića "isto i nepromenjeno", odnosno da njegovo ponašanje ukazuje na to da ne prihvata odgovornost za ono što je njegov sin uradio.

Kecmanović se nije pojavio ni u jednom od parničnih postupaka koji se vode protiv njega, njegove supruge i sina, a opravdanje za nedolazak je bilo to što je u toku krivični postupak, gde još nisu izneli odbranu.

Zastupnica Kecmanovića Marina Ivelja rekla je da bi iznošenje odbrane Kecmanovića i njegove supruge pre iznošenja odbrane u krivičnom postupku, koji je zatvoren za javnost, kompromitovalo njihovu odbranu. Ipak, Kecmanovići nisu došli ni na jedan parnični postupak ni nakon što su izneli odbranu u krivičnom postupku i njihova punomoćnica rekla je da oni "nisu u stanju da iznose odbranu", kao i da su to "uvideli nakon što su odbranu izneli u krivičnom postupku".

Kecmanović je, prema nepotvrđenim informacijama koje su dospele u medije, na suđenju protestovao protiv izveštavanja medija o njemu i njegovoj porodici, na taj način predstavljajući sebe kao žrtvu u sudnici u kojoj su se nalazili roditelji devetoro ubijene dece, zbog čega su oštećeni burno reagovali i nekoliko njih je udaljeno iz sudnice, dok su neki odlučili da sami napuste sudnicu.

DNK majke na čauri metka

Javnost je, sa podizanjem optužnice protiv Kecmanovića, saznala da tužilaštvo tereti i majku dečaka i to za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, promet, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija. Preciznije, ona je optužena da je neovlašćeno držala municiju, s obzirom na to da nema dozvolu za držanje oružja, a da je na čauri jednog metka, koji je pronađen u kabinetu istorije u "Ribnikaru" pronađen njen DNK. Njoj preti dve i po godine zatvora.

DNK analiza otkrila je da je u nekom momentu Miljana Kecmanović u ruci držala metak "češke zbrojevke", što je krunski dokaz protiv nje.

Nakon što je podignuta optužnica, sud joj je odredio meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa sinom i upozorena je da može da joj bude određena teža mera ukoliko prekrši zabranu.

Miljana Kecmanović je, kao i njen suprug, pred sudom negirala krivicu za krivično delo koje joj je stavljeno na teret. Ona je, kao i njen suprug, odgovarala na pitanja, ali je odbila da da odgovore na pitanja punomoćnika oštećenih porodica. Takođe je odbila da iznese odbranu u parničnim postupcima protiv njih i njihovog sina.

Miljana Kecmanovic Miljana Kecmanović; Foto: M.M./ATAImages

Ne mogu da raspolažu imovinom

U odnosu na Vladimira i Miljanu Kecmanović krajem juna prošle godine doneta je odluka o privremenoj meri obezbeđenja imovinspo-pravnih zahteva, koju su zatražile porodice oštećenih, tačnije devet članova porodica, što znači da Kecmanovići popisanu imovinu ne mogu da prodaju, niti da stave pod hipoteku, ali mogu normalno da je koriste.

Kako su tada objasnili za Telegraf.rs iz Višeg suda u Beogradu, sam sud nije vršio popis imovine, niti je došlo do zaplene imovine, a u pitanju je stan, vozilo i deo poslovnog prostora Vladimira Kecmanovića.

Kada je u pitanju majka dečaka, koja ima tri stana, zahtev je podnela jedna porodica.

- Mera je u odnosu na majku donesena u parničnom postupku zbog nematerijalne štete zbog smrti bliskog lica. Jedna porodica podnela je predlog za privremenu meru, a uslov je da se ona podnese pre parnične tužbe. U oba slučaja, oštećeni roditelji su u katastru pogledali spisak imovine na koji su se pozvali. Sud je samo utvrdio da majka ima nekretnine nakon što su roditelji dece dostavili takav spisak. Porodici je naloženo da u roku od 30 dana pokrene parnični postupak. Ukoliko to ne urade, mera prestaje da važi - dodali su.

Dakle, majka nekretnine može da koristi dok je mera na snazi, ali imovinu ne može da proda, niti da je stavi pod hipoteku. Takvim merama pribegava se kako oni na koje su mere usmerene ne bi rasprodali imovinu jer u tom slučaju, nakon eventualne presude, šteta ne bi imala odakle da se naplati. Ukoliko okrivljeni budu oslobođeni optužbi i mera obezbeđenja imovinsko-pravnih zahteva prestaje da važi.

U medijima su se, u tom periodu, pojavljivale nepotvrđene informacije da je Miljana Kecmanović posećivala notare u pokušajima da imovinu prenese na nekog drugog, ali te informacije nikada nisu potvrđene kao tačne. U avgustu iste godine Apelacioni sud je Miljani Kecmanović potvrdio meru zabrane otuđenja imovine.

Međutim, tu priči o imovini nije kraj, s obzirom na to da je Miljani Kecmanović, zbog duga, u julu ove godine zaplenjen automobil.

Automobil joj je zaplenjen kako bi se namirili troškovi postupka određivanja privremene mere zabrane raspolaganja imovinom od skoro 1,4 miliona dinara. Punomoćnik dela oštećenih porodica Ognjen Božović tada je rekao da je Viši sud u Beogradu opredelio troškove postupka privremene mere i doneo rešenje o tome, a kako Miljana Kecmanović nije izmirila te troškove, izvršitelji su zaplenili njen automobil u postupku naplate.

(Telegraf.rs)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA