Dečak koji je napravio masakr u "Ribnikaru" prvi put izlazi iz bolnice: Svedoči u sudu, tužiocu sve ispričao

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 10

Krivični postupak za masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" nastavlja se danas. On je zatvoren za javnost, a ročište, na kom će svedočiti dečak koji je počinio ubistvo, biće održano u Specijalnom sudu u Beogradu, zbog zaštite maloletnika i njegovog identiteta.

Dečak K. K. danas će prvi put biti izveden iz dečje psihijatriske ustanove u kojoj se nalazi od kada je uhapšen. On će, takođe, prvi put da govori pred sudom, a do sada je izkaz dao pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, kada je govorio putem video linka, uz prisustvo tužioca i majke u prostoriji. Ovo puta, majka neće moći da bude sa njim, s obzirom na to da je okrivljena u postupku.

On će u sudu moći da iskoristi svoje pravo da ne svedoči, s obzirom na to da su mu okrivljeni roditelji, ali ukoliko donese odluku da iznese svedočenje, moraće da odgovara na pitanja suda, tužilaštva, advokata i oštećenih. To pravo mogao je da iskoristi i u tužilaštvu, ali je ipak odlučio da govori o tome na koji način je došao do očevog oružja i kako je isplanirao i izvršio ubistvo.

Dečak će biti odvojen od ostalih učesnika u postupku. Na sajtu Višeg suda u Beogradu, a u vezi sa njegovim Posebnim odeljenjem, odnosno Specijalnim sudom, navedeno je da su zaštićenim i osetljivim svedocima namenjene dve posebne prostorije u kojima borave dok čekaju početak svedočenja, kako bi bio izbegnut susret sa okrivljenima i njihovim porodicama, a u ovom konkretnom slučaju kako bi bio zaštićen identitet maloletnika.

Od samog ulaza u zgradu suda, uz osetljive svedoke je uvek neko od saposlenih u Službi, a pratilac može da bude osoba od poverenja. U slučaju K. K, sa njim će biti psihijatar, kako bi utvrdio da li je zdravstveno sposoban da svedoči.

S obzirom na to da je dečak počinio masovno ubistvo, on će zasigurno imati policijsku pratnju i posebne mere prilikom ulaska u zgradu suda, gde će najverovatnije biti uveden kroz pritvorski ulaz, a takođe je obezbeđen i poseban ulaz u sudnicu, kako se ne bi susreo ni sa kim od prisutnih. Na suđenju, osim advokata, mogu da prisustvuju i oštećeni, dok publike nema, jer je suđenje zatvoreno za javnost zbog zaštite interesa maloletnih žrtava.

Niko ga neće videti, a on će videti sve

K. K. će najverovatnije da svedoči iz posebne kabine za svedoke, za koju se na sajtu suda navodi da je izdvojena u okviru sudnice, tako da prisutni u sudnici neće moći da vide dečaka dok svedoči, ali će on moći da prati dešavanja u sudnici. Takođe postoji mogućnost da svedoči uz distroziju glasa ili lika kako bi bio zaštićen njegov identitet, ali nije poznato da li će neka od tih mogućnosti da bude iskorišćena. Svakako, sudsko veće i advokati najverovatnije će moći da vide dečaka na monitorima, dok će svi moći da ga čuju putem zvučnika.

Nije eksplicitno objašnjeno zbog čega se ročište na kom će maloletnik da bude saslušan da bude održano u Specijalnom sudu, s obzirom na to da pojedine sudnice u Palati pravde imaju prostorije za poebno osetljive svedoke, koje su fizički odvojene od sudnice i imaju posebne ulaze, te svedoci sede pred kamerom, a u sudnici ih vide putem televizora koji je okrenut ka sudskom veću, dok ih publika, ako je suđenje otvoreno za javnost, samo čuje.

Moguće je da je sprovođenje dečaka u Palatu pravde rizično, dok u Specijalnom sudu sanitet Hitne pomoći može da uđe na pritvorski ulaz i da dečak bude sproveden sa potpuno druge strane u odnosu na sve ostale u sudnici, te se tako osigurava dodatna bezbednost.

Dečak je svedok u postupku protiv svojih roditelja, a njem ne može da se sudi jer je u trenutku zločina imao 13 godina, te zakon nalaže da nema krivičnu odgovornost, koja nastupa sa napunjenih 14 godina.

(Telegraf.rs)

Video: Božović o suđenju za "Ribnikar": Ovo je bilo jedno od najstrašnijih suđenja u mojoj karijeri

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    8. oktobar 2024 | 10:01

    Jede,pije,spava,dise....na racun svih nas

  • Narod

    8. oktobar 2024 | 09:33

    Naravno, da ga vise nikada necemo videti, ko zna gde je on. Dajte da ga vide roditelji ubijene dece....

  • crni

    8. oktobar 2024 | 11:31

    Kako zaštićen identitet, kad od početka svi znaju njegov identitet, jer nikada nije ni skrivan. Ne vidim poentu inicijala K. K. kad je on Kosta Kecmanović i imena roditelja i čitave porodice su poznata javnosti. Čemu sad ovo glupiranje sa inicijalima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA