Malog Andreja (13) pre godinu dana pretukao, pa ubio vršnjak u Niškoj Banji: Dohvatio nož, pa ga izbo 37 puta

 
 
 
Čitanje: oko 6 min.
  • 0

Godinu dana je prošlo od ubistva Andreja Simića, kog je 5. oktobra prošle godine pretukao, a potom i ubio školski drug. Telo mališana pronađeno je tokom prepodneva u improvizovanoj teretani u potkrovlju kuće.

Dečak M. M, koji je izvršio ubistvo, pozvao je Aleksu da dođe kod njega. Nakon što su se posvađali, izvadio je nož i ubio druga, nakon čega je, iscepan i krvav, istrčao na ulicu, gde je legao na beton i tresao se.

- Moj unuk se družio sa dečakom koji ga je ubio, ali smo se mi protivili tome. Govorili smo mu da se ne druži sa njim i on se u proteklih godinu dana distancirao od njega, možda ga je zato ubio. Ne znamo. Znamo da ga je juče ujutru pozvao telefon i da je Andrej otišao kod njega. Debelo su se posvađali u dvorištu i onda ga je pozvao da uđe u kuću. To je jedino što znamo - rekao je nakon ubistva Staniša Simić, deda trinaestogodišnjeg Andreja.

On je tada rekao da je dečakov telefon uzela policija i da će se sigurno saznati šta su razgovarali pre nego što je otišao u kuću M. M.

Staniša je kazao da se čitava porodica protivila da se Andrej druži sa M. M. jer je dečak bio mračan i čudan.

- Išao je ulicom i izbegavao ljude, brojao korake, pričao sam sa sobom. Posebno se mene klonio jer sam video da on nije dete koje bi trebalo da se druži sa mojim unukom. Radio sam u Centru za socijalni rad, umem da prepoznam kada neko ima problem. Posebno mi se nije dopalo što je sa sobom uvek nosio nož, zvezdu ili šrafciger. Nosio je to oružje i u školu, ali im nažalost, niko nije pretražio rančeve. Crtao je satanističke simbole i mrtvačke glave, zvezde. Našli su te simbole i kod njih kod kuće i u dvorištu škole. Mom unuku je dao satanističku literaturu, ali smo mu mi naredili da je odmah baci - dodao je.

Niška Banja,  Andrej Simić Foto: D.K.

Dečak zadobio jezive povrede

Obdukcioni nalaz dečaka pokazao je da je tinedjžer bio žrtva stravičnog ispada nasilja jer je zadobio na desetine povreda, a vrat mu je prerezan. Kako je navedeno u obdukcionom zapisniku Zavoda za sudsku medicinu, Andrej je pokušao da se obrani, čemu svedoče brojne rane po šakama, koje su nastale najverovatnije dok je hvatao nož pokušavajući da se spasi.

- Smrt je nasilna i nastupila je usled spoljašnjeg iskrvarenja iz višestrukih ubodnih i sekotnih rana na prednjoj i levoj strani vrata. Potpuno su presečeni veliki krvni sudovi vrata, unutrašnja i spoljašnja vratna vena i zajednička karotidna vratna arterija. Ubodne rane su nanete dejstvom šuljka i kombinovanim delovanjem šiljka i oštrice noža, doks u razdreno-nagnječne rane, nagnječine, krvni podlivi i oguljotine nanete tupim delom noža - navedeno je u zakljupčku obdukcionog nalaza.

Kako je dodato, u vreme nastanka, ubodne rane kao i posekotine na vratu predstavljale su tešku telesnu povredu opasnu po život na granici sa bezuslovno smrtonosnom povredom. Toksikološko-hemijska analiza na prisustvo etil alkohola i psihoaktivnih supstanci bila je negativna.

Navedeno je da je M. M. bio "rešen da ubije Andreja" jer je dečak osim navedenih povreda imao i brojne druge po vratu, dušniku, plućima, jetri, želucu, rebrima, pršljenovima, stomaku, kao i nogama i glavi.

"Jedva sam podnela"

Roditelji ubijenog dečaka u julu prošle godine saslušani su u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu.

- Bilo je jako teško, jedva sam podnela ovo saslušanje, i to uz psihološku podršku. Bilo je veoma potresno, sve mi se vratilo, jedva sam sve to izdržala. Žao mi je, možda sam mogla još nešto da kažem da bi tužilaštvo shvatilo sa kakvim se bolom svakodnevno suočavamo, kakav smo gubitak pretrpeli, kakav nam je život nakon Andrejeve smrti ali nisam imala snage. Nadam se da ću dobiti priliku da ponovo o tome govorim, da kažem sve ono što mi na srcu leži od tog dana - rekla je majka dečaka Sanja Simić.

Otac dečaka rekao je da je roditelje M. M. upozoravao da njihov sin nosi pun ranac oružja. On je tada rekao da je u tužilaštvu govorio dva sata o stvarima koje je činio kako bi roditelje dečaka koji je ubio njegovog sina naterao da shvate šte se dešava i šta može da se desi, ali da on i to "nisu želeli da shvate".

Roditelji su u septembru pršole godine za Telegraf.rs rekli da nema kazne koja bi mogla da im nadoknadi ono što im je zauvek oteto, ali da traže maksimalnu kaznu zatvora za roditelje dečaka, s obzirom na to da dečak nije krivično odgovoran jer je u trenutku izvršenja ubistva, kao i njihov sin, imao 13 godina.

- Zakon kaže da oni koji su za to krivi što smo ja i moja supruga Sanja ostali sami, mogu dobiti samo 12 godina. Zakonodavac je smatrao da je to dovoljna kazna za one koji su odgovorni što je moj sin iskasapljen, što je uboden nožem čak 37 puta. Ako je tako, očekujem da će sudija koji će se prihvatiti dužnosti da donese pravdu nama i našem pokojnom detetu, roditeljima ubice odrediti maksimalnu kaznu. Ali, nama ona neće značiti ništa, naša kuća će i dalje biti prazna kao i naša srca! - rekao je otac dečaka Mića Simić.

Suđenje se odugovlači

U međuvremenu je Osnovno javno tužilaštvo nadležnost predalo Višem javnom tužilaštvu u Nišu, ali sudski postupak se odugovlači. Branilac oca imajke dečaka koji je izvršio ubistvo je na suđenju u septembru ove godine zatražio izuzeće svih tužilaca Višeg i Apelacionog tužilaštva. On, kako je rekao, smatra da su se za izuzeće tužilaca stekli zakonski razlozi.

- Kako je Više javno tužilaštvo odbilo moj zahtev da se iz postupka protiv mojih klijenta izuzme niški Centar za socijalni rad, s obzirom na to da otac žrtve radi u toj ustanovi, podneo sam zahtev za izuzeće tužilaca i Višeg i Apelacionog tužilaštva u Nišu. Dalji razlog što sam tražio da niški Centar za socijalni rad bude izuzet iz ovog postupka je to što je ta ustanova lišila roditeljskog prava moje klijente i njihovog sina stavila pod starateljstvo Centra. Takođe, smatram da postoji sumnja u nepristrasno postupanje Višeg javnog tužilaštva zbog pritiska pod kojim je a što se manifestuje kroz brzo zakazivanje ročišta za izvođenje dokaznih radnji. Ističem da to nisam učinio u nameri da opstruiram postupak što se ogleda u tome što su se moji klijenti odazvali svakom pozivu tužilaštva - rekao je advokat Milan Petrović i dodao da je za odlučivanje o njegovom zahtevu nadležno Republičko javno tužilaštvo.

Roditelji ubijenog dečaka teško su podneli odlaganje suđenja jer žele da se postupak koji im donosi veliki stres što pre okonča pravednom presudom.

- Neposredno pre početka saslušanja obavešteni smo da se trenutno obustavlja ceo postupak jer se suprotna strana nije pojavila a kao razlog je navedeno da su oni podneli zahtev za izuzeće glavnog javnog i svih ostalih tužilaca i Višeg i Apelacionog suda. Kako se nisu stekli uslovi za održavanje ročišta, ono je odloženo do odluke Republičkog javnog tužilaštva. Ovaj manevar odbrane vidim kao još jedan pokušaj da se postupak razvuče jer je konačno predmet izvučen iz fioke i počelo se sa radom. Mislim da bi oni želeli da se sve vrati na početak i postupak rastegne što više kako bi se i njihova krivica za ono što se desilo, obesmislila - rekao je otac dečaka.

Jedan od krunskih dokaza protiv roditelja maloletnog ubice su fotografije načinjene pre zločina na kojima se vidi majka sa pištoljem i dečak kako nožem "kolje" plišanog medveda.

Motiv stravičnog zločina i dalje je nepoznan i poznat je samo dečaku koji se nalazi u psihijatrijskoj ustanovi u Beogradu, gde je obavljeno njegovo psihijarijsko veštačenje. Odgovor na misteriju može da donese veštačenje njegovih elektronskih uređaja, kao i onih koje je koristio ubijeni dečak.

(Telegraf.rs)

Video: Kuća strave u kojoj je ubijen dečak (13) u Niškoj banji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA