Ukrajinski obaveštajac u kolima krio milione i dragulje: Tužilaštvo traži za njega 18 meseci

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je danas da se ukrajinskom državljaninu Andriju Naumovu izrekne kazna zatvora od 18 meseci zbog pranja novca jer je juna 2022. godine srpska granična policija u njegovom vozilu pronašla devizni novac u dinarskoj protivvrednosti od preko 80 miliona i dva smaragda. Tim njegovih branilaca u završnoj reči pred Višim sudom u Nišu zahtevao je oslobađajuću presudu jer, kako su naveli, tužilaštvo nije dokazalo da je Naumov pare zaradio kriminalom, što je osnovni element krivičnog dela pranja novca. Naumov je 29. septembra prošle godine prvostepeno osuđen zbog ovog dela na godinu dana zatvora ali je Apelacioni sud postupajući po žalbi njegove odbrane, presudu ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje.

Obrazlažići zbog čega traži zatvor za Naumova, viši javni tužilac Jasmina Jovančić je istakla da je nesporno utvrđeno da je su u njegovom vozilu 7. juna 2022. godine pronađeni sakriveni dolari i evri u dinarskoj protivvrednosti od 82.584.142 dinara i dva smaragda.

- Optuženi je negirao izvršenje krivičnog dela ali je njegova odbrana bila nedosledna, iznosio je različita objašnjenja o poreklu pronađenog novca. Posebno bih upozorila sud da obrati pažnju na verodostojnost ugovora o navodnoj pozajmici novca Vladimira Fridmana ocu optuženog Olegu Naumovu. Osim što su priloženi ugovori neovereni, od ukrajinskih vlasti smo dobili podatke o Fridmanovih prihodima koji pokazuju da on nije imao tako veliki priliv novca da bi sebi mogao da dozvoli ovoliku pozajmicu koju je navodno učinio ocu optuženog. Takođe, ukrajinski organi su po našoj zamolnici veštačili potpis na ugovoru o zajmu i ustanovili da ga nije potpisao Oleg Naumov, kako to optuženi i njegov otac tvrde – kazala je tužiteljka.

Dalje je navela da je na osnovu informacija dobijenih iz Ukrajine utvrđeno da se protiv Naumova vodila istraga u ovoj zemlji zbog imovinskog krivičnog dela što ukazuje da pronađeni novac potiče od kriminalne delatnosti.

- Tražim da se optuženom izrekne kazna zatvora od godinu i šest meseci, da mu se oduzmu novac i automobile te da mu se izrekne mera bezbednosti proterivanja sa teritorije Srbije u trajanju od pet godina – saopštila je Jovančić.

Andrijev branilac advokat Milan Petrović u potpunosti je negirao navode tužioca a svog klijenta okarakterisao kao žrtvu političkog progona.

- Tužilaštvo je stalno kontaktiralo ukrajinske organe kako bi dokazalo da je novac mog klijenta “prljav”. Sve dok nije došlo do smene vlasti u Ukrajini iz ove zemlje su o Naumovu stizale samo povoljne informacije. Međutim, kada se vlast promenila usledio je njegov progon i fabrikovanje dokumenata koji su moga klijenta teretili. Ovakvu nameru Ukrajine shvatila je i država Srbija zbog čega je odbila njihov zahtev za ekstradiciju Naumova – kazao je Petrović.

Osvrćući se na tvrdnje tužilaštva da Vadim Fridman nije bio u finansijskoj mogućnosti da pozajmi novac Olegu Naumovu, te da sakriveni novac ne potiče iz ove transakcije, Petrović je istakao da tužiteljka nije u pravu.

- Analizom finansijskih prilika Fridmana bili su obuhvaćeni samo njegovi prihodi od advokatske delatnosti a svako od nas ima i durga primanja koja ne potiču od zarade, mislim na platu bračnog druga, nasleđe ili slično. Zato ne stoji tvrdnja da Fridman nije imao novac koj bi pozajmio – rekao je Petrović. Nije negirao da je njegov klijent sakrio novac i dragulje ali je istakao da zbog toga može odgovarati samo za devizni prekršaj i najavio da će dostaviti presude Apelacionih sudova iz sličnih slučajeva koji su rešeni prekršajnim kaznama.

Sudu se obratio i Naumov koji je prihvatio navode svojih branilaca i istakao da veruje da će srspko pravosuđe doneti pravednu odluku.

Izricanje presude Naumovu zakazano je za 11. oktobar.

Naumov, bivši general Službe bezbednosti Ukrajine domovinu je napustio neposredno pre ruske invazije u februaru 2022. godine. Ukrajinske vlasti su protiv njega pokrenule nekoliko istraga, oduzele mu čin brigadnog generala i za njim raspisale međunarodnu poternicu. Nakon hapšenja u Srbiji, Kijev je zatražio da bude izručen ali je Apelacioni sud u Nišu septembra prošle godine doneo pravnosnažno rešenje o odbijanju ekstradicije.

Naumov je nakon dužeg boravka u pritvoru pušten na slobodu ali mu je izrečena mera zabrane napuštanja teritorije Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Milena Radulović: U "Ožiljku" prvi put igram glavnu žensku ulogu u seriji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA