Uvrede, tenzija i provokacije obeležile suđenje Belivukovom klanu: "Okršaj" Miljkovića i Lalića trajao 3 sata

 
 
 
Čitanje: oko 6 min.
  • 0

Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu unakrsnim ispitivanjem okrivljenog saradnika Srđana Lalića. Na red za postavljanje pitanja došli su okrivljeni, a celo današnje ročište, ukupno tri sata, Laliću je pitanja postavljao Marko Miljković. Kao i prethodnog puta, kada je Miljković ispitivao Lalića, suđenje je obeležila tenzija i prozivke.

Srđan Lalić stajao je za sudskom govornicom, leđima okrenut Miljkoviću, koji mu je pitanja postavljao dok su oko njega stala tri pripadnika pravosudne straže.

Miljković je, odman na početku ispitivanja Lalića pitao da li mu je poznato ime Marinko Tintor, što je odmah dovelo do prve čarke. Naime, Lalić je rekao da je to ime koje se nalazilo u lažnom pasošu, dok je Miljković prokomentarisao da okrivljeni saradnik toga nije mogao da se seti kada ga je na prethodnom suđenju, koje je održano u ponedeljak, isto pitao branilac Dejan Lazarević, što je Lalić negirao.

Podsetimo, tokom ispitivanja okrivljenog saradnika od strane advokata Dejana Lazarevića, Lalić je rekao da je pasoš originalno izdat u MUP Hrvatske i da je imao njegovu sliku i lažno ime, ali da on imena ne može da se seti i dodao da će "dati sve od sebe da se seti" koje se ime nalazi u dokumentu.

Miljković je Lalića pokušao da iznervira izjavama poput: "Hajde, popij vode i odgovori mi", na šta je Lalić odgovorio da on "odgovara sudskom veću", a ne Miljkoviću.

Postavljanje pitanja proteklo u vređanju

Kada se povela priča o tome ko je Boris Vojnović, na šta je okrivljeni saradnik rekao da je u pitanju čovek koji Miljkoviću "nije odgovarao jer je narkoman", Miljković je upitao Lalića da li je ljut na Vojnovića zato što su bili u vezi.

- To što projektuješ takve stvari je tvoj problem. To što si ti voleo Anu, koja te je ostavilav više nego svoju ženu, je tvoj problem. Nisam bio u vezi sa Borisom Vojinovićem. Tako si slao Lazarevića da me pita za neke gole muškarce, a ti si mi slao slike iskasapljenih golih muškaraca - rekao je Lalić.

Inače, Miljković je, tokom ispitivanja, više puta rekao da je Lalićev nadimak bio "peško", zbog čega je dobio opomene sudije, a takođe je pitao Lalića koje je njegovo seksualno opredeljenje.

Podbadanja su se nastavila kada je Lalić rekao Miljkoviću da će da mu kupi knjigu za prirodu i društvo, nakon što je Miljković rekao da on "ne zna šta je kraj proleća" i tražio precizniju vremensku odrednicu dok su razgovarali o ubistvima.

Svaki put kada bi Miljković neko ubistvo nazvao navodnim, Lalić bi ga ispravljao i govorio da ubistvo nije navodno, već da se dogodilo, a kada bi bio pitan da li poznaje nekog od ubijenih, odgovarao je da ih "više ne poznaje jer su pokojni". S druge strane, drugi čovek klana govorio je okrivljenom saradniku da su ubistva "deo njegovog imaginarijuma".

Govorio o advokatu Lazareviću, Miljković uzvratio

Na Miljkovićevo pitanje kada je počeo da se plaši Belivuka i njega, Lalić je odgovorio da se on nije plašio vođa klana, već "nekih radnji, bez obzira na njih dvojicu".

- Pogrešno si protumačio, imao sam strah za život, da me ne bi, kao teleću plećku, prodao Radoju Zviceru, kao što si Brašnjovića, Lainovića i neke druge ljude. Imao sam strah. Ako se kaže da se izvrši ubistvo, izvrši se - rekao je Lalić.

On je dodao da svoja saznanja nije prijavio policiji da mu se "ne bi desilo što i Šejiću i Dimitrijeviću", koji su, prema njegovim rečima, prijavili policiji, "ali je došao Dejan Lazarević i pretio im, pa su dobili amneziju".

- Ja nisam imao nikakvu materijalnu korist od ubistava. To je, kao većina drugih stvari, bilo predstavljeno kao opasnost po vaše živote. Ja koliko znam, Veljko je bio primarna meta, a ti si bio sekundarna, jer u tom trenutku tebe taj suprotni klan nije nešto ni video. Ja imam brigu za svoj život, ali Miljković mene nikada nije video preplašenog. U poziciji da mi ugrozi život i telo je Dejan Lazarević, jer je on na slobodi, dok ste vi u pritvoru. Svi tokovi novca i ostalo cirkuliše preko njega. Preko Zvicera takođe - ispričao je okrivljeni saradnik.

Na pitanje da li se plaši okrivljenog Alekse Šejića, Lalić je odgovorio da se ne plaši, ali da bi, kada bi Šejić izašao na slobodu Miljković od njega "napravio kamikazu".

- Rekao si da si napravio kamikaze i isprao im sektaški mozak. To je Miljkovićev manir. I onda bi se Šejić opasao eksplozivom i otišao negde. Uradio bi ono što je Zvicer tebi uradio. Hvalio si se Zviceru da imaš spremne kamikaze, to su bili Kovač i Stošić - dodao je.

Miljković Laliću nije ostao dužan, te je najpre pitao Lalića da li je sa svojim kumom Pavlom Đurićem prodavao narkotike i dodao da se "ljusi javljaju da svedoče slušajući Lalićeve laži", te da će on da ih pozove za svedoke, ukoliko sud dozvoli. Takođe je rekao da je Lalić nameravao da naruči Đurićevo ubistvo,

Na pitanje Miljkovića ko je krenuo automobilima u danu ubistva Nikole Mitića, Lalić je odgovorio da su sa tri automobila krenuli ka kući advokata Dejana Lazarevića, na šta je Miljković rekao: "Misliš ka Momčilu Babiću". Izrevoltiran, Lalić mu je odgovorio da će da "čuje presudu".

Momčilo Babić je, naime, ujak okrivljenog saradnika Srđana Lalića, a Miljković ga je i ranije spominjao kada je prethodni put Laliću postavljao pitanja. Tada je Miljković rekao da je Lalića zaposlio upravo ujak, trenutni ambasador Srbije u Moskvi, koji je bio direktor RFZO, kao i ambasador u Češkoj.

- Kada je bilo ubistvo, nije bio direktor RFZO, a nikada nije bio ambasador u Češkoj. Ovo čini samo da bi me uzrujeo i da neke ljude, koji nisu u vezi sa ovim predmetom, uvuče u medijsku hajku - rekao je tada Lalić.

Miljković traži ukidanje sporazuma

Miljković je navodio da je Lalić potpisao navode optužnice, da bi, potom, za to što je potpisao rekao da "može biti". On je, takođe, pitao šta je istina, ono što je Lalić priznao iz optužnice ili ono što danas priča i negira ono što je potpisao. Takođe je rekao da "ne zna da li se brani od Lalića, koji ga tereti za ubistvo Gligorijevića ili od tužilaštva koje ga ne tereti" i pitao da li je tužilaštvo oprostilo Laliću krivična dela za koja je naveo da ih je izvršio i vratilo mu imovinu.

Miljković je takođe pitao sud da li će da ceni Lalićeve ranije iskaze, s obziropm na to da mu nije dozvoljeno da postavlja pitanja koja nisu predmet optužnice, a sudija je odgovorila da se ono što je Lalić ranije rekao računa kao deo njegovog iskaza, a da će sud da ceni informacije koje su u vezi sa postupkom.

- Sačekaćemo da tužilaštvo podigne optužnicu za sva njegova dela, pa ćemo da ga pitamo tamo - zaključio je Miljković, koji je tokom ispitivanja ponovo tražio da Laliću bude ukinut sporazum sa tužilaštvom.

(Telegraf.rs)

Video: Obišli smo perone stare autobuske stanice u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA