Lalić danas u Specijalnom sudu: Očekuje se da otkrije najmračnije tajne zločina koje je činio Belivukov klan

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavlja se danas u Specijalnom sudu unakrsnim ispitivanjem okrivljenog saradnika Srđana Lalića.

Lalić, koji je potpisao sporazum sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal i prižio informacije o klanu u zamenu za blažu zatvorsku kaznu, 13. septembra svedočio je po drugi put, s obzirom na to da je suđenje počelo iz početka.

On je u ponedeljak, 30. septembra, počeo sa odgovaranjem na pitanja, a koja su postavljali sud, tužilaštvo i advokati Dejan Lazarević i Miljana Perendija. Ispitivanje okrivljenog saradnika od strane branioca više okrivljenih Dejana Lazarevića proteklo je napeto. Lalić je više puta u svojim odgovorima govorio da se Lazarević i on dugo poznaju i aludirao na to da je advokat bio upoznat sa kriminalnim delima koje je izvršio klan.

Prvi bi Srđana Lalića trebalo da ispituje okrivljeni Marko Miljković, koji se za postavljanje pitanja javio i u ponedeljak, ali je donesena odluka da se suđenje prekine i da on postavlja pitanja danas, s obzirom na to da nije bilo dovoljno vremena.

Miljković je tokom suđenja već postavljao pitanja Laliću, a bilo je očigledno da među njima vlada netrpeljivost. Tada je Lalića do detalja ispitivao o tome kako izgledaju kuća u Ritopeku i tajna prostorija u njoj, uključujući pitanja o boji zidova, pločicama, rasporedu utičnica... Kao i o krivičnim delima i načinu njihovog izvršenja. Veći deo odgovaranja na pitanja protekao je u raspravi.

Nije poznato kakav će Miljkovićev koncept postavljanja pitanja biti danas, ali je sigurno da će da potraje, što je i sam Miljković rekao na proteklom ročištu, s obzirom na to da su okrivljeni saradnici, pre nego što je suđenje počelo iz početka, ne samo izneli informacije koje znaju i odgovarali na pitanja, već su komentarisali i foto dokumentaciju, kao i snimke tajnog praćenja.

velja-nevolja-klan-veljko-belivuk, srđan lalić Veljko Belivuk i Srđan Lalić; Printskrin: TV Pink

Sedam ubistava

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je, nakon prve optužnice, koja obihvata pet ubistava, potvrdio i drugu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Belivuk i pripadnici njegove kriminalne grupe uhapšeni su 4. februara 2021. godine, a pripremno ročište počelo je 13. juna 2022. godine, iz četvrtog puta. U julu sud je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal doneo rešenje o spajanju postupaka.

Protiv Belivuka i Miljkovića, kao i njihovih supruga, u toku je postupak za pranje novca, a Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je 22. avgusta 2024. godine podiglo optužnicu protiv 19 okrivljenih za ubistva u Atini i na Krfu, među kojima su Veljko Belivuk i Darko Šarić.

(Telegraf.rs)

Video: Dovođenje Belivuka i ekipe na suđenje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA