Sutra presuda optuženima za zloupotrebu eparhijskog fonda: 15 godina prošlo od pokretanja postupka

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Sutra presuda optuženima za zloupotrebu eparhijskog fonda

Nakon 15 godina od pokretanja krivičnog postupka, Viši sud u Beogradu bi sutra trebalo da izrekne prvostepenu presudu optuženima da su zloupotrebom ovlašćenja oštetili fond raško-prizrenske eparhije namenjen za obnovu manastira u Autonomnoj pokrajini Kosovu i Metohiji od 2004. do 2009. godine.

U ovom predmetu sudi se monahu Simeonu Vilovskom, sekretaru nekadašnjeg episkopa raško-prizrenske eparhije Artemija, koji je takođe bio optužen, ali je preminuo 2020. godine kada je obustavljen krivični postupak protiv njega.

Optuženi su i vlasnik i direktor Privrednog društva "Eparhijski centar Rade Neimar" Dejan Subotički i Jelena Šubarević.

Vilovskom se sudi u odsustvu jer su pravosudni organi Grčke odbili njegovo izručenje Srbiji.

U završnim rečima tužilaštvo je predložilo sudu da optužene osudi na kazne zatvora ne manje od minimalne, dok je odbrana predložila oslobađajuću presudu za optužene.

Sud će izreći prvostepenu presudu na koju će odbrana i tužilaštvo imati pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Artemija Radosavljević je takođe bio optužen da je davao naloge za isplatu nezavršenih ili nedovrešenih radova preduzeću "Rade Neimar", i on je u odbrani tokom suđenja tvrdio da su navodi optužnice "bazirani na klevetama i neistinama", te da je njegov progon usledio kada je 2009. tadašnjem potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu zabranio da poseti eparhiju.

Optužnicom se Vilovski, Subotički i Šubarević terete za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Optužnica, koja je spojena od dva optužna akta iz 2010. i 2015. godine, tereti ih da su izvršili zloupotrebe u vezi sa obračunom troškova za građevinske radove, te da je firmi "Rade Neimar" isplaćeno znatno više od stvarne vrednosti radova, dok neki naplaćeni radovi nisu ni izvedeni.

Isplate iz blagajne Eparhije raško-prizrenske, prema optužnici, su obavljane bez prethodne potrebne saglasnosti nadležnih crkvenih organa.

Prvim optužnim aktom tužilaštvo tereti optužene da su SPC oštetili za 349.000 evra.

Punomoćnik SPC se ranije pridružio krivičnom gonjenju okrivljenih i istakao imovinsko pravni zahtev od 20 milina dinara, 32.000 evra i 1,8 miliona evra za koliko se crkva smatra oštećenom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Napadač nas je šutirao i udarao palicom: Dušanka Aleksić nakon napada u Gračanici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    30. septembar 2024 | 14:29

    Имају све доказе а они развукли поступак на 15 година.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA