Bez tela, ali s optužnicom: Božo Spasić i advokat Roksić o suđenju za ubistvo Danke, nema glavnog dokaza!

 
E. H.
E. H.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Doživotna robija preti osumnjičenima za brutalno ubistvo Danke Ilić, dok se ključni dokazi protiv njih, Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića, intenzivno analiziraju. Iako je slučaj ušao u završnu fazu, izostanak DNK dokaza i povlačenje priznanja stavljaju advokate odbrane u povoljniju poziciju.

Danka Ilić Foto: Privatna arhiva

Postavlja se pitanje koliko će odbrana uspeti da obori optužnicu i koje su šanse za oslobađanje osumnjičenih?

U emisiji Uranak na televiziji K1, stručnjaci Božidar Spasić, bivši obaveštajac i advokat Radiša Roskić izneli svoj uvid u složenost ovog slučaja.

"Ne sumnjam u stručnost Višeg javnog tužioca u Zaječaru. Smatram da njegov profesionalni integritet ne bi dozvolio podizanje optužnice bez konkretnih dokaza, odnosno bez činjenica i okolnosti koje opravdavaju sumnju da je u pitanju izvršenje ovako teškog krivičnog dela," rekao je Rosić i objasnio zašto je podignuta optužnica protiv oca jednog od osumnjičenih:

"Posao tužioca je da, kada prepozna sve elemente krivičnog dela, podigne optužnicu. U ovom slučaju prepoznata je opravdana sumnja da je i otac izvršio krivično delo, time što nije prijavio krivično delo i pružio pomoć počiniocima nakon izvršenja. Jedino sud je ovlašćen da odluči o krivičnoj sankciji."

Boža Spasić je istakao da je dobro što je optužnica sada podignuta:

Boža Spasić i advokat Roskić o slučaju Danke Ilić Foto: K1TV

"Optužnica je napisana na više od sedamdeset strana. Tužilac nije pisao esej, već je pažljivo sagledao sve dostupne dokaze. Imao je dovoljno vremena da to detaljno uradi. Smatram da je dobro što je optužnica podignuta u trenutku kada se i očekivala, jer je to ostavilo prostor za eventualno dodavanje novih činjenica ako se pojave. Imam puno poverenje u procenu tužioca u Zaječaru. Postoje validni dokazi o kretanju osumnjičenih tog dana. Imamo izjavu majke, koja je proveravana i verodostojna, u kojoj opisuje kako je posle 13:10 časova videla optužene u blizini automobila.

Postoji niz posrednih dokaza, ali nemamo materijalnih dokaza koji bi ukazali na to šta se dogodilo s malom Dankom. Tužilac je detaljno uzeo u obzir priznanje u policiji, jer s dobrim unakrsnim ispitivanjem tužioca i suda moguće je od optuženog izvući dodatne informacije."

Spasić je, međutim, izrazio sumnju: "Teško je poverovati da nije ostavljen nijedan DNK trag. Neverovatno je da među 500 uzoraka nije pronađen nijedan materijalni dokaz. To me dovodi u sumnju. Verujem u optužnicu Javnog tužioca, ali kao čovek se pitam – da li je Danka zaista bila u tim kolima? Kada nemate telo, ostajete zbunjeni. Naši sudovi su komotni kada imaju sve dokaze. U ovoj situaciji, suočavaju se s činjenicom da nemaju osnovni dokaz – telo deteta, niti znaju gde je. Zato svi očekujemo kako će tužilac uspeti da predstavi slučaj na suđenju i uveri javnost u priču."

Spasić je dodao: "Pokrenuta je velika potraga u kojoj je učestvovalo preko 1200 ljudi. Pretraživali su područje 16 sati, a nakon tog vremena je doneta razumna odluka da se potraga obustavi. Zbog specifične sredine, sumnjam da su osumnjičeni sposobni da izvedu savršen zločin. Međutim, ono što sve dovodi u sumnju jeste činjenica da su imali tri ili četiri dana tokom kojih nisu bili pod nadzorom. To im je moglo omogućiti da unište telo. S obzirom na to, verovatno su mislili da ako niko ne pronađe dete, niko im ništa ne može."

Advokat Radiša Roksić je objasnio kada optužnica stupa na snagu:

Boža Spasić i advokat Roskić o slučaju Danke Ilić Foto: K1TV

"Nakon što primi optužnicu, Viši sud u Zaječaru će je dostaviti vanraspravnom veću, koje će prvo ispitati njenu formalnu ispravnost. Ako nije propisno napisana, optužnica će biti vraćena na ispravku. Zatim se procenjuje njena sadržina. Optužnica će biti odbačena ako se proceni da nije u pitanju krivično delo, ali to u ovom slučaju verovatno neće biti slučaj. Osumnjičeni imaju rok od 8 dana da odgovore na optužnicu. Početak procesa označava pripremno ročište, koje je zatvoreno za javnost, gde će odbrana i tužilaštvo izneti svoje dokazne predloge. Sudija će tada proceniti koje su činjenice relevantne za dalji postupak."

Advokat je dodao da i u slučajevima poput Ane Volš i Ane Knežević, gde tela nema, postoje osnove za sumnju u ubistvo: "Telo je važan dokaz jer olakšava suđenje i eliminiše dileme, ali sumnja u zločin može postojati i bez njega." - kaže advokat i dodaje:

"Ovaj slučaj otvara jedno veliko pitanje, da li će naš pravni sistem u situaciji da zaista ne postoje materijalni dokazi, biti hrabrosti, veštine i znanja, da se sada osumnjičeni oslobode odgovornosti. To je pitanje naše pravne budućnosti i našeg pravnog sistema" - objašnjava.

Spasić ističe da je dokazano da devojčica primećena u Austriji nije Danka.

"Dokazali smo da to nije ona, i to više nije predmet razmatranja. Naši organi su se obratili Interpolu, austrijskoj policiji, verovatno i nemačkoj policiji. Sve je moralo biti razjašnjeno kako ne bi bilo nikakve dileme," - zaključio je Boža Spasić u emisiji 'Uranak' na televiziji K1.

(Telegraf.rs)

Video: Savo Milošević o najvećim problemima Partizana: "To mora jako brzo da se reši..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA