Sanja sve je gotovo, Andrej je mrtav: Majci iz Niške Banje još odjekuju ove reči, godinu dana od zločina

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 3

Roditelji, rodbina, prijatelji i školski drugovi trinaestogodišnjeg Andreja Simića koga je 5. oktobra prošle godine ubio školski drug, minulog vikenda okuplli su se na Novom Groblju u Niškoj Banji povodomgodišnjeg pomena nevino stradalom dečaku. Njegovi roditelji Sanja i Mića Simić skrušeno su primali reči utehe koje su im upućivali svi oni koji su voleli Andreja i došli da mu još jednom odajupoštovanje.

Sanja se potresnim rečima obratila mrtvom sinu, ali ono što je napisala pročitala je njena rođaka jer su Andrejevu majku suze koje nisu prestajale da joj liju, sprečavale da govori.

U pismu pročitanom na grobu Sanja se prisetila najbolnijeg dana u životu, kada je saznala da je Andrej

ubijen.

- Sanja desilo se nešto strašno Andreju, još ne znam šta, samo znam da je nešto strašno. Jel živ ? - pitam.

Ne znam, idi u bolnicu a ja ću u Banju , pa se čujemo - ponovila je očajna majka prve reči koje je razmenila sa suprugom nakon saznanja da je njihovo dete žrtva zločina.

Kako je dalje navela, te reči njenog supruga joj i dalje odzvanjaju u glavi i podsećaju na neverovatan strah i strepnju da se desilo ono najgore, koje je osećala dok još nije saznala šta joj je sa detetom.

- I opet se sećam onih časova provedenih u neizvesnosti a zatim muževljevih reči :

- Sanja sve je gotovo. Andrej je mrtav ! Tada mi se srušio svet i obuzela me tuga i neverica - napisala je majka žrtve.

Zatim se na njegovom grobu, obratila direktno ubijenom sinu.

- Opraštanje nikada nije lako a oprostiti se od sopstvenog deteta i naći utehu je nemoguće jer uteha ne postoji. Kako sine da se oprostim od tebe kad ne mogu....Neću ni ne želim! Bio si poseban, jedinstven, plenio si svojom dobrotom i svi koji su te poznavali su te voleli. Osmeh, spremnost na šali i veliko srce,krasili su te. Uporan, tvdoglav, tako ili nikako, hteo si svima da pomogneš osim samom sebi i to te je koštalo života. Nadali smo se da ćeš imati svetlu budućnost ali sve se promenilo u jednom času, tog 5. oktobra kda si presrećan izašao iz kuće ne sluteći šta te čeka. Razdragan sa brojanicom na ruci i Presvetom Bogorodicom na lančiću oko vrata, sa verom u Boga pao si u ruke koje su na najbizarniji način oduzele tvoj nevini život. Zauvek si nas napustio, ostali su nam neizreciva bol, hiljadu nada koje smo pokopali, more tuge i suza, neostvareni planovi, izgubljena budućnost... Osećamo nemoć, uskraćeni za tvoj osmeh, blizinu, zagrljaj i ljubav koji smo pružali jedni drugima. Dragi moj Andrej, želim da se zahvalim Bogu što mi te je podario ali ostaje bolna istina da si prekratko bio sa nama i da ćeš nam zauvek nedostajati. Tvoji drugari su izgubili iskrenog prijatelja a u porodici se stvorila ogromna praznina koja nikada i ničim neće biti popunjena. Sa sklopljenim rukama i u suzama svakoga dana pitam Boga “Zašto?”. Iako odgovora nema, nastavljam da se molim da tebi gore bude dobro . Sada si na nebu a mi ćemo te čuvati od zaborava i prizivati u sećanjima. Palićemo ti sveće za nadu u večnost a cvećem ćemo ti ukrašavati grob. Počivaj u miru anđele naš i znaj da te volimo - zaključila je neutešna majka.

Andreja je pod još nerazjašnjenim okolnostima u svojoj kući u Niškoj Banji, ubio školski drug sa 37 uboda nožem. Kako je zbog uzrasta on krivično neodgovoran, istražni postupak zbog ovog događaja pokrenut je protiv njegovih roditelja a zbog sumnje da su izvršili krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti za koje je propisana kazna zatvora do 12 godina.

U okviru dokaznog postupka sredinom prošle nedelje trebalo je da budu saslušani roditelji ubijenog dečaka ali je advokat okrivljenih Milan Petrović zatražio izuzeće svih niških tužilaca pa je saslušanje Miće i Sanje Simić odloženo do odluke Republičkog javnog tužilaštva.

- Ispitivanje oštećenih zakazano za 26. septembar 2024. godine nije održano budući da je Višem javnom

tužilaštvu neposredno pre početka ispitivanja oštećenih, branilac osumnjičenih podneo zahtev za izuzeće javnog tužioca koji postupa u ovom predmetu, glavnog javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Nišu i

glavnog javnog tužioca Apelacionog tužilaštva u Nišu pa je postupajući tužilac u skladu sa zakonom odmah obustavio svaki rad na ovom predmetu. O navedenom zahtevu odluka će biti doneta shodno odredbama zakona - navedeno je u dopisu koji nam je dostavljen iz Višeg javnog tužilaštva a koji je potpisala glavni javni tužilac Borica Mitić.

Andreja Simića je sa 37 uboda nožem usmrtio njegov školski drug a zatim istrčao iz kuće i bacio se na zemlju ponašajući se potpuno iracionalno zbog čega ga je zbrinula Hitna pomoć. S obzirom na to da je zločin počinio trinaestogodišnjak koji je krivično neodgovoran, Više javno tužilaštvo nadležno za maloletne krivce predmet je ustupilo Osnovnom javnom tužilaštvu. Ova pravosudna institucija protiv roditelja dečaka ubice pokrenula je istragu zbog zlostavljanja i zanemarivanja deteta ali je posle skoro devet meseci, ustanovljeno da su oni odgovorni za teško delo protiv opšte sigurnosti. Iz tog razloga predmet je na dalje postupanje vraćen Višem javnom tužilaštvu. Jedan od krunskih dokaza protiv roditelja maloletnog ubice su fotografije načinjene pre zločina na kojima se vidi majka sa pištoljem i dečak kako nožem „kolje“ medveda igračku.

Motiv stravičnog zločina i dalje je nepoznanica, poznat je samo dečaku ubici kojise nalazi u psihijatrijskoj ustanovi u Beogradu gde je obavljeno njegovo veštačenje. U toku istrage biće obavljeno i veštačenjenjegovih ali i elektronskih uređaja njegove žrtve, gde će se možda krije odgovor na ovu misteriju.

(Telegraf.rs)

Video: Kuća strave u kojoj je ubijen dečak (13) u Niškoj banji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nn

    30. septembar 2024 | 09:59

    I za decu maloletnicki zatvor a za roditelje i 12 godina je malo iz zatvora ikad ispod zemlje nikad, kad se propise kazna i za devu i za roditelje lepse ce ih vaspitati iz iskustva majka 4 dece

  • N 1

    30. septembar 2024 | 09:31

    Godišnji pomen,amin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA