Uroš Blažić, Suđenje za masakr u Duboni i Malom Orašju Foto: Nikola Tomić

Uživo Dramatično na suđenju Urošu Blažiću: Drug se srušio dok je davao iskaz, bivša devojka otkrila šok detalje

 
 
 ≫ 
  • 0

Činjenice

  • Urošu Blažiću se sudi se za ubistvo devet i ranjavanje 12 osoba u selima Dubona i Malo Orašje
  • Blažić je na prvom suđenju priznao krivicu
  • Njegovom ocu Radiši Blažiću sudi se zbog oružja pronađenog u dve kuće u njegovom vlasništvu
  • Blažićev otac negirao je krivicu
  • Na tri prethodno održanim suđenjima saslušano je više od 30 svedoka

Uživo

Najnovije
11:17

Svedoči kolega Radiše Blažića, govori o ukradenim bombama

Svedok Goran Miletić pritupio je za sudsku govornicu.

Odgovarajući na pitanja tužioca Ivana Konatara, rekao je da Radišu Blažića zna od 1997. godine jer su služili zajedno u Rumi, gde mu je Radiša Blažić bio nadređeni.

- Kada su u pitanju nestale bombe, to je bilo u Buđanovcima 1999. godine. Blažić je bio komandir čete, dobio sam naređenje da zadužim dve ručne bombe i 150 metaka za automatsku pušku da bi on imao na terenu za ličnu odbranu. Otišao sam sa dva vojnika koji su bili na odsluženju vojnog roka do magacima. Video sam da su u jednom sanduku pokidane i prevrnute bombe, ali nisam odmah znao da fali. Onda sam video da su neke nestale sa kutijom, a da je negde ostala kutija, ali bez bombe. Čini mi se da je nestalo 11 komada - rekao je.

On je rekao da su pred sudom bila četiri lica i da je jedno od njih bio i on, a da Blažić nije bio sa njima pred sudom, ali da ima saznanja da je protiv Radiše Blažića takođe vođen postupak.

- Radiša Blažić je kao i sve starešine imao zaduženu automatsku pušku i pištolj. Ja sam mu to izdavao i ja sam bi zadužen i za vraćanje, to je stajalo u magacinu. Spomenute bombe spadaju u vojno naoružanje, ali moja jedincia je raspolagala samo sa M75. Radiša je u Rumi bio komandin artiljerije. Kao starešini su mu bili dostupni magacini sa naoružanjem, ali uglavnom uz moje prisustvo - dodao je.

Na pitanje branioca Radiše Blažića, svedok je ispričao da Blažić nije bio na vojno-dicsiplinskom sudu kada su oni bili.

- Ja sam kažnjen jer nisam sačinio materijalni list, ja sam dobio usporavanje čina od jedne godine, za Radišu ne znam koja je kazna jer nije bio s nama taj dan. Disciplinski postupak je podnela Vojna pošta iz Sremske Mitrovice i predala Vojno-disciplinskom sudu. Kapetan Blažić se nije uzbudio zbog nedostatka bombi, čak je na moje svakodnevno insistiranje izvestio nadeđene posle sedam dana - rekao je svedok.

On je rekao da je bio zadužen za oružje, ali da je prostorija bila neuslovna, nije imala vrata i nije moglo da se zaključa, i da je mogao da uđe ko hoće.

Tužilac je istakao da je Radiša Blažić rekao da mu ništa o nestanku oružja nije poznato, a da iskaz svedoka ukazuje na to da njegov iskaz nije bio iskren.

11:08

Blažićev drug se onesvestio tokom svedočenja

Svedok Milan Vesić rekao je da ostaje pri iskazu koji je dao u tužilaštvu i da ne želi da iskaz dopunjava.

Na pitanja tužioca Olivere Milojević odgovorio je da Blažića poznaje dve-tre godine i da se nisu mnogo družili.

- Bio sam par puta u njegovoj kući u Šepšinu, nije pričao o oružju, niti mi je pokazivao oružje. Dok je bio sa mnom bio je normalan. Nije pio. Nije pričao da se svađao s nekim, niti se meni žalio na bilo šta. Rekao je da je krenuo u teretanu i da je koristio trenbolon. Ja nisam video da on to koristi - rekao je Vesić.

Odgovarajući na pitanja branioca Radiše Blažića, svedok je rekao da je Urošev otac došao u kuću kada su pekli prase, na deset minuta i da ne zna da li je dolazio češće. Dodao je i da Blažić u njegovom prisustvu nije pokazivao znake nasilja.

Advokat Nebojša Perović pitao je svedoka da li ide u teretanu, na šta je on odgovorio da ide periodično i da ne koristi supstance.

- Znam samo za kreatin, protein, taj trenbolon i testosteron. Kada smo pričali oko voća, Uroš mi je davao savete oko kupovine voća. To je bio naš poslednji razgovor. Pokazivao je da radi, da kosi. O vežbanju jedino znam da je počeo mesec ili dva pred maj, a šta je sve koristio, to ne znam. Tad je došao u Beograd, rekao je da će da krene u teretanu i da će to da koristi. Tad sam ga poslednji put video. Ja mu nisam davao savete o tome jer se ne razumem u to - ispričao je svedok odgovarajući na pitanja punomoćnika.

U momentu kada je advokat davao primedbu na iskaz svedoka, svedok se onesvestio. Četiri sudska stražara pritrčala su da mu pomognu, doneli su mu stolicu i dali mu vodu. Sudija je svedoka upitala da li može da nastavi ili može da nastavi, nakon čega je doneta odluka da svedok napusti sudnicu, ali da svedok sačeka ukoliko bude sposoban da nastavi.

- Ja mislim da nema smisla da čovek koji se onesvestio čeka da se vrati da svedoči. Njegova izjava je sračunata, da bi podržala izjavu okrivljenog da nije on kriv, već neki preparati - rekao je advokat Perović.

10:59

Za sudskom govornicom Anja Talić, koja se svađala s Blažićem pre ubitva

Svedok Anja Talić je ispričala da je Blažić na društvenim mrežama veličao kriminal.

- Vređao me je na mrežama, moju majku, sestru. To je bila obična svađa. To je bila grupa za druženje. Dva puta sam ga videla, ponašao se normalno - rekla je odgovarajući na pitanja tužilaštva.

Advokat Petar Luković pitao je zašto ju je zvao takođe svedok Viktor Đorđević, ona je rekla da se ne seća i da je tada bila veoma uznemirena. Takođe je rekla da nije istina da je pretila Blažiću i da mu nije napisala: "Šta ćeš sada kada ode tvoj sensei?", što je poruka koja se nalazi i u samoj optužnici.

10:41

Svedoči Blažićeva bivša devojka

Blažićeva bivša partnerka Anastasija Đorđević je, odgovarajući na pitanja tužilaštva rekla da je ispod jastuka u njegovoj kući pronašla pištolj, a da joj je on rekao da ima dozvolu za taj pištolj.

- Nisam ništa pitala, tražila sam da skloni to od mene. Rekao je da njegov otac ima lovačke puške i da se bavi lovom. Išla sam u njegovu kuću, upoznala sam njegove ukućane. Urošev odnos sa ocem je bio takav da ga je gledao kao autoritet. Meni nije bilo ništa sumnjivo. Ali bliži je odnos imao sa majkom. Sećam se da je Radiša jednom došao u kuću u Šepšinu u kojoj je Uroš bio - rekla je odgovarajući na pitanja.

Ona je rekla da je Blažić, kada su se upoznali, bio fin, a da ju je kasnije kritikovao.

- Ja sam htela da idem u vojsku, a on je hteo da ja četvrtu godinu srednje završim vanredno i da se udam za njega jer je tako njegova snaja uradila, a ja svoj život nisam videla tako. Posle smo raskinuli. Ljudima se normalno javljao, nije se raspravljao ni sa kim. Ja sam se njega uplašila samo poslednji put kad smo raskinuli. Videla sam svoju izjavu koja nije tačna u novinama. U tužilaštvu u Smederevu sam rekla da sam se plašila kad smo se posvađali jer se tad promenio, nikad ga nisam videla takvg. Posle me nije ni uhodio, ni pratio - dodala je.

Kako je rekla, kad su se posvađali i kad je Blažić video da će ona da raskine i da sebe ne vidi tako kako on hoće, nije hteo da je odveze kući.

- Ja sam zvala majku da me vozi, ali je on rekao da će on. U autu mi je tražio telefon kad me je zvala majka. Derao se na mene jer nisam htela da mu dam telefon, rekao mi je da izađem iz auta, pobesneo je. Ja sam razmišljala da je bolje da izađem, nego da me udari. Rečenica je glasila: "Izađi iz auta da ne bi bilo nešto gore". On je meni otimao telefon iz ruke. Ja sam izašla iz auta - rekla je Đorđević.

Advokat Snežana Mašović pitala je svedoka da li je ptiala Blažića zašto drži pištolj ispod jastuka, a ona je odgovorila da to drži za samoodbranu jer živi sam u nenaseljenom delu sela i da joj je pokazao da pištolj nije bio pun, ali da mu je ona svejedno rekla da ga skloni.

- Jednom smo išli u Mladenovac, posle toga se svelo na kuću. Imala sam razumevanja jer je radio i bio je umoran, pošto je bila sezona branja. Viđali smo se kad on hoće, ako kaže da je krenuo, ja idem, nije bilo bitno da li ja želim ili možda hoću da izađem. Smatrala sam da nije normalno da ne mogu da izađem ili odem gde ja želim. Posle sam bila sa dečkom iz Malog Orašja, družili smo se sa društvom iz sela i među njima je bilo i onih koje je Uroš ubio - dodala je.

Ona je rekla da Blažić nije znao za njenu novu vezu jer mu nije rekla, ali i da joj niko po selu nije rekao da on zna.

Advokat Stefan Stefanović upitao je svedoka o pritiscima kada su u pitanju seksualni odnosi, na šta je svedok odgovorila da se Blažić ponašao kao da nisu raskinuli dok je ona kupila svoje stvari.

- Razmišljala sam, ako ne pristanem, ko zna šta će da bude, neće me pustiti da odem kući jer me je hvatao za ruku, nije hteo da me pusti. To je bio prvi i poslednji put da se tako ponašao - rekla je Đorđević.

10:23

Blažićeva porodica došla u sud, neće da svedoče

Urošev deda, a otac Radiše Blažića, pristupio je za sudsku govornicu. Njemu je sudija predočila da ima pravo da uskrati svedočenje, što je on iskoristio.

Za sudsku govornicu je potom pozvana Uroševa majka, a Radišina supruga Biljana Blažić. Ona je takođe uskratila svedočenje jer su joj okrivljeni najbliži srodnici.

- Ja bih pre svega da izjavim saučešće porodicama jer do sada nisam imala priliku. Dala sam izjavu u tužilaštvu i mnogo je zloupotrebljavana, tako da sam odlučila da neću da svedočim - rekla je.

Svedočenje je uskratio i Marko Blažić, rođeni brat Uroša Blažića, a svedočenje je uskratila i njegova supruga Željana.

Tužilac Ivan Konatar javio se za reč.

- Koristili su svoje zakonsko pravo, međutim Biljana Blažić je rekla da izjavljuje saučešće porodicama i rekla da je dala izjavu u tužilaštvu koja se zloupotrebljava. Sva četiri svedoka su pokazala stav prema ovoj tragediji i nedostatak bilo kakvog saosećanja sa žrtvama i njihovim porodicama. Juče nisu došli kad su dobili uredan poziv, a dolaskom danas su prolongirali krivični postupak i zato smatram da za jučerašnji postupak treba da budu novčano kažnjeni - rekao je tužilac.

10:19

Sudija proziva prisutne

Sudija proziva prisutne u sudnici pred početak suđenja.

Porodica Uroša i Radiše Blažića došla je u sud. Oni su u zgradu Specijalnog suda došli ranije i jedno po jedno će ulaziti u sudnicu kako bi svedočili. Njih je sprovela je policija i sudska straža, a u sudnocu ih uvode sa strane pritvora, kako ne bi mogli da budu fotografisani.

Osim njih pristupilo je i više svedoka.

09:34

Oštećeni pristižu u sud

Oštećene porodice i danas su u Specijalnom sudu kako bi svedočili ili samo pratili tok suđenja.

Kao i na svako suđenje do sada, oni su došli u majicama sa fotografijama svojih bližnjih koje su izgubili i emotivnim porukama.

09:30

Hoće li Blažićeva porodica doći u sud?

Telegraf.rs i danas uživo prati suđenje Urošu Blažiću zbog masovnog ubistva u selima Dubona i Malo Orašje, kao i njegovom ocu, koji je optužen zbog oružja i izazivanja opšte opasnosti.

Na jučerašnjem suđenju saslušano je nekoliko svedoka, među kojima mladić koji je ranjen u Malom Orašju Nemanja Ilić, ali i rijaliti učesnik Viktor Đorđević, koji se družio sa Blažićem.

Iako su pozvani, članovi porodice Uroša i Radiše Blažića nisu se pojavili u sudu, već su preko branioca dostavili izjave overene kod notara o tome da ne žele da svedoče. Ipak, kako svedoka ne može da zastupa ni branilac, ni punomoćnik, Blažići bi trebalo danas da dođu u sud kako bi rekli da ne žele da svedoče, na šta imaju pravo kao najbliži srodnici dvojice okrivljenih.

Ukoliko to ne urade, oni će naredni put na saslušanje biti privedeni od strane policije i moraće da plate kaznu, što je zatražio tužilac koji je juče rekao da su Blažići svojim jučerašnjim nedolaskom izrazili "krajnje nepoštovanje prema svima u sudnici, a naročito porodicama oštećenih".

Video: Aleksandar Šapić na otvaranju nove autobuske stanice u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA