Odloženo suđenje za ubistvo dečaka u Niškoj Banji: Vršnjak ga izbo čak 37 puta

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 4

Roditelji trinaestogodišnjeg Andreja Simića kojeg je 5. oktobra prošle godine u svojoj kući u Niškoj Banji svirepo ubio školski drug M.M., danas nisu saslušani pred Višim javnim tužilaštvom u Nišu jer je branilac oca i majke dečaka ubice zatražio izuzeće svih tužilaca Višeg i Apelacionog tužilaštva.

Advokat Milan Petrović, koji brani roditelje maloletnog izvršioca a protiv kojih je Više javno tužilaštvo donelo naredbu za sprovođenje istrage zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti za koje je propisana kazna do 12 godina zatvora, smatra da su se za izuzeće tužilaca stekli zakonski razlozi.

- Kako je Više javno tužilaštvo odbilo moj zahtev da se iz postupka protiv mojih klijenta izuzme niški Centar za socijalni rad s obzirom na to da otac žrtve radi u ovoj ustanovi, podneo sam zahtev za izuzeće tužilaca i Višeg i Apelacionog tužilaštva u Nišu. Dalji razlog što sam tražio da niški Centar za socijalni rad bude izuzet iz ovog postupka je to što je ova ustanova lišila roditeljskog prava moje klijente i njihovog sina stavila pod starateljstvo Centra. Takođe, smatram da postoji sumnja u nepristrasno postupanje Višeg javnog tužilaštva zbog pritiska pod kojim je a što se manifestuje kroz brzo zakazivanje ročišta za izvođenje dokaznih radnji. Ističem da to nisam učinio u nameri da opstruiram postupak što se ogleda u tome što su se moji klijenti odazvali svakom pozivu tužilaštva – kazao je Petrović i dodao da je za odlučivanje o njegovom zahtevu nadležno Republičko javno tužilaštvo.

Mića i Sanja Simić teško su podneli današnje odlaganje, jer žele da se postupak sa kojim se nose sa velikim stresom, što pre okonča pravednom presudom odnosno maksimalnom kaznom predviđenom za krivično delo za koje se terete roditelji maloletnog ubice.

- Neposredno pre početka saslušanja obavešteni smo da se trenutno obustavlja ceo postupak jer se suprotna strana nije pojavila a kao razlog je navedeno da su oni podneli zahtev za izuzeće glavnog javnog i svih ostalih tužilaca i Višeg i Apelacionog suda. Kako se nisu stekli uslovi za održavanje ročišta, ono je odloženo do odluke Republičkog javnog tužilaštva. Ovaj manevar odbrane vidim kao još jedan pokušaj da se postupak razvuče jer je konačno predmet izvučen iz fioke i počelo se sa radom. Mislim da bi oni želeli da se sve vrati na početak i postupak rastegne što više kako bi se i njihova krivicas za ono što se desilo, obesmislila – ocenio je Simić.

Andreja Simića je sa 37 uboda nožem usmrtio njegov školski drug a zatim istrčao iz kuće i bacio se na zemlju ponašajući se potpuno iracionalno zbog čega ga je zbrinula Hitna pomoć. S obzirom na to da je zločin počinio trinaestogodišnjak koji je krivično neodgovoran, Više javno tužilaštvo nadležno za maloletne krivce predmet je ustupilo Osnovnom javnom tužilaštvu. Ova pravosudna institucija protiv roditelja dečaka ubice pokrenula je istragu zbog zlostavljanja i zanemarivanja deteta ali je posle skoro devet meseci, ustanovljeno da su oni odgovorni za teško delo protiv opšte sigurnosti. Iz tog razloga predmet je na dalje postupanje vraćen Višem javnom tužilaštvu. Jedan od krunskih dokaza protiv roditelja maloletnog ubice su fotografije načinjene pre zločina na kojima se vidi majka sa pištoljem i dečak kako nožem „kolje“ medveda igračku.

Motiv stravičnog zločina i dalje je nepoznanica, poznat je samo dečaku ubici kojise nalazi u psihijatrijskoj ustanovi u Beogradu gde je obavljeno njegovo veštačenje. U toku istrage biće obavljeno i veštačenje njegovih ali i elektronskih uređaja njegove žrtve, gde će se možda krije odgovor na ovu misteriju.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak spasavanja povređenih mađarskih planinara kod Ivanjice: Izvučeni na sigurno

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 26. septembar 2024 | 14:45

    Plaši li se ovaj advokat Boga? Već mi je na vrh q ta floskula da advokat brani čoveka a ne delo. Pa ko čini to delo ako ne čovek?

  • Lord

    26. septembar 2024 | 15:35

    Krenula su muljanja sa sudjenjem,za advokate sam vise puta rekao - najgora sorta ljudi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA