Hteli ste da ubijete više ljudi, ne kajete se: Ovako je sudija obrazložila presudu Stojanu za ubistvo Nevene

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 11

Viši sud u Beogradu osudio je danas Stojana Ilića na 19 godina zatvora zbog ubistva 16-godišnje Nevene P. i pokušaja ubistva njene majke, bake i ujaka. Predsedavajuća sudija je istakla da je odluka donesena jednoglasno, a ni izricanje presude nije prošlo bez incidenata.

Nevenina porodica prisustvovala je izricanju presude. U sudnici su bile prisutne njena majka Sanja, baka Mirjana, ujak Dejan, deda Dragan i braća Filip i Nenad. Jecanje majke čulo se tokom izricanja i obrazloženja presude.

- Sudsko veće donelo je jednoglasnu odluku da je Stojan Ilić kriv jer je 10. aprila 2023. godine oko 14.30 sati, u stanju smanjene uračunljivosti, ali ne bitno, svestan dela koje je počinio i toga da je ono zabranjeno, automobilom došao u kuću porodice oštećenih u Ripnju, sedeo i razgovarao s njima, a potom rekao da ide automobilom do centra Ripnja i povezao maloletnu Nevenu i njenog brata. Kada je brat ubijene izašao iz automobila i otišao u kupovinu, Ilić je Nevenu odvezao u nenaseljen deo Ripnja - rekla je sudija.

Ona je, čitajući presudu, rekla da je Ilić potom sa Nevenom izašao iz automobila, a počeo da je vuče, da joj je skinuo pantalone i pokidao veš, a potom je više puta ubo nožem koji je imao kod sebe.

- Nožem ju je šest puta ubo u vrat, trup i levu ruku, zbog čega je trpela bol velikog intenziteta. Teške i smrtonosne povrede nastale su u predelu vrata i trbuha, a imala je veći broj oguljotina, kao i četiri krvna podliva. Zbog presečenog vratnog dela kičmene moždine iskrvarila je nasmrt - dodala je sudija.

Ona je, potom, istakla da je utvrđeno da se Ilić oko 15 sati vratio u kuću Nevenine porodice u Ripnju, gde je napao Neveninu majku Sanju tako što ju je bacio na pod i zadao joj više ubodnih rana u predelu grudnog koša, vrata, ruke i noge, nakon čega je ušao u sobu u kojoj je bila Nevenina baka Mirjana, udario je tvrdim predmetom u glavu i posekao je nožem, te je dobila prelom sinusne kosti i nagnječenje mozga.

- Ilić je potom pokušao da ubode Neveninog ujaka Dejana P, ali se on izmakao, zbog čega je, umesto u grudi dobio ubod u rame. Nakon što je izašao iz kuće, Ilić je Dejanu P. pretio prstom, a potom je seo u automobil i otišao. U naselju Stolice je bacio nož kojim je izvršio ubistvo, a koji je policija naknadno pronašla, nakon čega je lišen slobode - navedeno je u presudi.

Sudija je potim saopštila da je Ilić osuđen na 19 godina zatvora i da mu je u kaznu uračunato vreme koje je proveo u pritvoru, kao i da mu je određena bezbednosna mera oduzimanja predmeta, odnosno da mu je oduzet nož kojim je počinio ubistvo.

Porodica ubijene Nevene upućena je na parnični postupak zbog ostvarenja imovinsko-pravnog zahteva, odnosno dobijanja odštete, a Ilić je oslobođen plaćanja troškova sudskog postupka.

Njemu je produžen pritvor, koji može da traje do odlaska na izdržavanje zatvorske kazne ili do isteka kazne koja mu je dosuđena.

"Niste se kajali"

U obrazloženju presude, predsedavajuća sudija obratila se Iliću i rekla mu da je tokom sudskog postupka sporno bilo da li je uračunljiv ili ne.

- Veštaci su saslušavani dva puta, oni su imali uvid u svu Vašu medicinsku dokumentaciju i u nalazu i mišljenju su rekli da ste bili u stanju smanjene uračunljivosti, ali ne bitno smanjene, zbog čega sudsko veče smatra da ste bili uračunljivi. Zbog toga je odbijen predlog za novo veštačenje - rekla je sudija.

Ona je istakla da sud smatra da pravna kvalifikacija dela nije dobro određena i rekla je da je "Ilićeva namera bila da ubije više ljudi".

- Vaša namera je bila da ubijete više lica, u tome niste uspeli. Nažalost, ubili ste Nevenu. Zato ste osuđeni za više pokušaja teškog ubistva - dodala je.

Ona je istakla da su olakšavajuće okolnosti za Ilića to što se korektno držao tokim suđenja, što je neosuđivan, ima maloletno dete, a da je otežavajuća okolnost to što "ni u jednom momentu nije izrazio kajanje".

Otac Nevenine majke prekinuo je sudiju u obrazlaganju presude rekavši: "Kako nije kad je bio u zatvoru?", a potom je odbijao da napusti sudnicu. Ipak, on je iz sudnice izveden zbog narušavanja reda i sudija je nastavila sa obrazlaganjem presude.

- Rekli ste da vam se prikazivala i Nevenina majka, što znači dq Vaša namera nije bila da ubijete samo Nevenu. Lišili ste života devojčicu od 16 godina. Svukli ste joj veš. Veće je donelo odluku da Vam bude određen pritvor da ne biste ponovili krivično delo - zaključila je sudija.

(Telegraf.rs)

Video: Suđenje Urošu Blažiću: Porodice ubijenih i ranjenih u masovnom ubistvu kod Mladenovca stigli u sud

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😡

    26. septembar 2024 | 15:14

    Zašto nije doživotna!?

  • Detroit

    26. septembar 2024 | 15:09

    Cuj...19 godina

  • Lord

    26. septembar 2024 | 15:27

    Koje su olaksavajuce okolnosti ovom monstroumu,ako ovo nije za dozivotnu,ja ne znam sta je.Ali,nista me vise ne cudi u Srbiji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA