Uroš Blažić, Suđenje za masakr u Duboni i Malom Orašju Foto: Nikola Tomić

"Uroš mi je pokazao pištolj, pucao sam u svinju": Rijaliti učesnik Viktor Đorđević svedočio na suđenju Blažiću

 
 
 ≫ 
  • 1

Činjenice

  • Urošu Blažiću se sudi se za ubistvo devet i ranjavanje 12 osoba u selima Dubona i Malo Orašje
  • Blažić je na prvom suđenju priznao krivicu
  • Njegovom ocu Radiši Blažiću sudi se zbog oružja pronađenog u dve kuće u njegovom vlasništvu
  • Blažićev otac negirao je krivicu
  • Na tri prethodno održana suđenja saslušano je skoro 30 svedoka
Najnovije
11:27

Završeno suđenje

Kako ostali svedoci nisu pristupili u sud, suđenje je završeno za danas.

Sudija je rekla da članovi porodice Blažić imaju obavezu da ispoštuju sud i da dođu sutra u sudnicu kako bi iskoristili pravo da ne svedoče, a ukoliko ne dođu, biće novčano kažnjeni.

11:21

Blažićev drug iz detinjstva pred sudskom govornicom

Svedok Nikola Mijačić u međuvremenu je stigao u Specijalni sud, zbog čega je sud doneo odluku da bude saslušan nakon Viktora Đorđevića.

On je rekao da ostaje pri izjavi koju je dao u tužilaštvu i da nema ništa da doda, te se prešlo na pitanja tužioca.

- Uroša sam znao od osnovne škole, bio je dobar dečko, normalno se ponašao. Ne znam zbog čega je izbačen iz Instagram grupe. Nikada mi nije pričao da je bio u svađi sa nekim. Poslednji put smo se videli 10 dana pre 4. maja, našli smo se na Novom Beogradu i pričali smo. Poznato mi je da je trenirao kod kuće. Jednom sam bio kod njega na slavi u njegovoj kući u Šepšinu - rekao je.

On je dodao da mu nijep oznato da li je Blažić išao u streljanu. Ispričao je i da je Blažić bio "normalno dete", ali da se ne seća da li je imao konflikte i da generalno nije bio kofliktna ličnost.

Odgovarajući na pitanje advokata Stefana Stefanovića Mijačić je rekao da Blažić nije spominjao da njegova porodica ima stan u Beograd.

Advokat Perović rekao je da je nelogično da svedok zna da Blažić vežba i da se seća da je rekao da će da uzima neke supstance, a ne zna ništ o tome gde i kako je Blažić vežbao, te da svedok pokušava da se uskladi da odbranom koju je dao Blažić.

Advokati su takođe istakli da svedok ne može da zna kako utiče neka supstanca ukoliko je nije probao.

- Ja sam samo došao da kažem istinu, išao sam i na poligraf. Ništa nisam slagao, došao sam da ispričam kako je bilo - rekao je svedok.

11:07

Svedoči rijaliti učesnik Viktor Đorđević

Rijaliti učesnik Viktor Đorđević rekao je da ostaje pri dve izjave koje je dao u tužilaštvu, ali da se "ne seća tačno šta je sve rekao jer je bilo davno".

- Družili smo se, ali, iskreno, trudim se da zaboravim taj događaj - rekao je Đorđević.

On je ispričao da Blažića poznaje oko tri godine, da su bili dobri drugovi i da je odlazio kod Blažića, kao i Blažić kod njega.

- Nije pričao da je u svađi sa nekim. On mi je pokazao pištolj "tokarev" za koji je rekao da je očev, ali on je mene slagao. Pokazivao mi je pištolj, pucao sam iz njega u svinju. U džak u podrumu sam pucao iz startnog pištolja. Sa tim "tokarevim" nešto nije bilo u redu i stojim iza te izjave. Slobodno možete da prepišete sve iz moje izjave. Pokazao mi je i neku školsku bombu, koja nije prava, tako mi je rekao, a startni pištolj možete da kupite u legalnoj prodaji - rekao je Đorđević.

On je rekao da je došlo do svađe u Vacap grupi.

- Pisao sam mu da se smiri, ali ta devojka s kojom se svađao nije htela da popusti. Imali smo više tih grupa za šalu, da šaljemo slike, nisu to bile grupe za neke loše i skrivene namere. Uroš je par puta bio sa mnom u teretani, a pretežno je trenirao kod kuće jer je živeo na selu. Steroidi mogu da se kupe u slobodnoj prodaji. Nisam mu ja dao steroide, rekao sam da kupi u slobodnoj prodaji. Koristio je trenbolon - dodao je.

Taj steroid, kako je rekao, ima najjače dejstvo, ali utiče na psihu.

- Sedeo sam kući kad mi je Uroš napisao da ide da pravi masakr, nisam ga shvato ozbiljno. Svašta ljudi kažu u svađi. Nisam mogao da naslutim ni da će da ide da se svađa s nekim, a kamoli da uradi tako nešto.

Odgovarajući na pitanja advokata Perovića, Đođrević je rekao da mu nije bilo poznato da je Radiša Blažić znao da Uroš ima oružje.

Na pitanje Blažićevog branioca zašto je zvao devojku koja se svađala sa Blažićem rekao je da je hteo da smiri situaciju jer je devojka uvredila Blažića.

- Taj Marko Nikolić me je pozvao i rekao da je ozbiljna situacija. Ja sam se toj devojci javio i pitao šta ima da ulazi u svađu i da on nema nameru da se svađa. Izvinio sam se u njegovo ime, a ona je rekla da nema šta da se izvinjava, da će Uroš da s eizvinjava njmia iz Urgentnog centra. Zbog toga sam rekao Urošu da sedi kod kuće i da se pripazi. Uroš je burno reagovao, pitao se što bi njega neko dirao bez razloga - rekao je Đorđavić.

Kada je u pitanju steroid trembolon, rekao je da ga je i sam koristio i da se nije dobro osećao, da nije mogao da kontroliše svoje raspoloženje i da je bio agresivan. On je dodao da ne može da se seti da li je ikada lično video da Blažić uzima trenbolon.

10:49

Iskaz daje svedok Milenko Vjekić

Svedok Milenko Vjekić na čijoj je adresi bila prijavljena porodica Blažić.

- Ja sam bio na VMA, upoznao sam čoveka, rekao da sam kupio stan. On je rekao da ga baš interesuje stan. Posle desetak dana zvao me je lovek, pukovnik kaže, zamoilo me je da popričamo. Rekao je da treba da dobije stan od vojske za dva meseca i zamolio je da ga prjavim da bi mogao da dobije stan u Mladenovcu. Rekao sam da imam kupce za stan. Nisam mu dinara uzeo, niti je ulazio u stan. Posle dva meseca sam pitao da li se prijavio, on je rekao da će to biti brzo. Bio je samo tri puta i jednom je žena došla, nikada nisu stanovali tu - rekao je Vjekić.

Kako je rekao, trebalo je da javim kada stigne poziv i rešenje o stanu, da se očekuje da mu sin upiše Vojnu akademiju.

- Napravio sam grešku, svako jutro sam do 11-10 sati čekao da dođe poštar. Dva puta je došlo nešto crveno, ja sam slikao i poslao mu, nisam ni čitao šta je. Hteo sam da pomognem čoveku, ja volim vojsku, još on čovek pukovnik. To se odužilo na nekoliko meseci, zvao sam ga da dođe i nikako da dođe. Posle kad se desilo ovo, video sam njegovo ime i prezime njegovog sina. Išao sam u MUP da pitam da li se odjavio, nisu mi ništa rekli. Zvao sam ga na telefon pred slavu, rekao je da to što sam video na vestima nije njegov sin, a ja sam video da piše Uroš, otac Radiša, pukovnik, majka radi na VMA - dodao je i rekao da mu je Radiša Blažić rekao da on i žena spavaju i da to nije u vezi s njima.

Kako je rekao, posle ubistva je podneo molbu da porodica Blažić bude odjavljena iz njegovog stana.

Na pitanje tužilaštva da li mu je Radiša Blažić rekao da ima porodične probleme i da želi da ode iz Dubone, Vjekić je rekao da je Blažiću stalo do toga da dobij stan i da mu sin upiše akademiju.

- Oni nikada nisu živeli u mom stanu, nikad ušli nisu - rekao je svedok na konstataciju tužilaštva da je Biljana Blažić rekla da je u tom stanu u Mladenovcu živela do 4. maja.

10:41

Svedoči oštećena Jelena Pantić

Svedok oštećena Jelena Pantić rekla je da ostaje pri iskazu datom u tužilaštvu i da nema ništa da doda.

Odgovarajući na pitanja tužioca rekla je da je oko 21.30 otišla kući iz radnje i spremala decu za spavanje.

- Kad sam čula pucanj, mahinalno sam izašla na terasu i povela decu jer sam mislila da je vatromet. Upalila sam i svetlo. Kad sam se okrenula ka školskom dvorištu videla sam mušku osobu koja puca na decu u školi. Vrisnula sam, a on se okrenuo i počeo da puca ka meni. Uletela sam unutra, zatvorila vrata, sakrila decu ispod stola i pozvala policiju - rekla je.

Ona je rekla da je Blažića znala iz viđenja jer je radila u prodavnici.

Pantić se pridružila krivičnom gonjenju.

Suđenje Urošu Blažiću Foto: Nikola Tomić
10:31

"Najveći strah mi je šta će biti za 20 godina"

Nemanja Ilić za sudsku govornicu prišao je sa štakama i evidetno je bilo da i dalje trpi posledice ranjavanja i da mu je izuzetno teško da stoji i da hoda.

- Tog dana zvale su me Andrijana Mitrović i Anđela Stevanović da ih odvezem do Dubone. Tog dana sam se čuo sa Petrom Mitrovićem pitao me je da li želim da idem na Ravni gaj, rekao sam da želim. Uzeo sam auto oko 20 sati, otišao sam na Ravni gaj. Tamo smo pričali, družili smo se. Sa moje leve strane bio je Nemanja Stevanović, sa desne Lazar Milovanović. Odjednom je nešto počelo da puca, mislio sam da su petarde, stavio sam ruku preko očiju. Posle sam shvatio da nisu bile petarde. Ustao sam sa stolice, video sam siluetu kako drži pušku i puca po nama. Pao sam, ne znam da li refleksno ili jer sam pogođen - ispričao je.

Kako je rekao stavio je ruku preko glave, čuo je drugove kako zovu u pomoć. Nemanji je rekao da bude tiši. Kad je čuo da se kapija zatvorila i video da auto odlazi, pokušao je da ustane, ali je osetio jak bol i da krvari.

- Uzeo sam telefon, posle par trenutaka čula sam oca jednog od drugova kako ih traži. Ubrzo su stigli moj otac i stric. Pitao sam strica da li mi doda vode ili soka, i uzeo sam malo soka i dao sam Nemanji Stevanoviću. Odlučili smo da ne čekamo Hitnu pomoć, nego da me otac preveze do bolnice. Tada su već počeli da pristižu ostali roditelji. Odvezen sam u bolnicu, tamo mi je urađena sanacija rana - dodao je.

Na pitanja tužioca odgovorio je da Blažića zna iz viđenja jer su dosta puta sedeli u školskom dvorištu, kao i da mu nije poznato da li je Blažić bio u sukobu sa nekim od njegovh prijatelja.

- Pucao je rafalno, čuo sam dva pucnja rafalno, nisam video da je prišao do spomenika i pucao u ljude na zemlji jer sam stavio ruku preko glave - rekao je Nemanja Ilić.

Advokat Nebojša Perović pitao je kako mu se odivjao život posle ktiričnog događaja, a Ilić je odgovorio da se i dalje oseća loše, ma bolove, da mu je spavanje i hodanje jako otežano, ne može da sedi, već samo da stoji i da leži.

- Od tog dana spavam otežano. Imao sam strahove, imam ih i dalje. Strahove imam kada čujem da da prolaze automobili i kada čujem škripu guma. Najveći strah mi je šta će biti za 20 godina - rekao je Ilić.

10:24

Porodica Blažić ne želi da svedoči

Branilac Uroša Blažića zatražio je da članovi porodice Blažić, Biljana, Marko, Željana i Najdan da ne svedoče. Oni su pravo da ne svedoče iskoristili jer su u srodstvu sa okrivljenima.

Tužilac je predložio da oni budu kažnjeni novčanom kaznom i rekao da su pokazali karjnje nepoštovanje svih u sudnici, prvenstveno oštećenih.

Advokat Nebojša Perović rekao je da branilac po službenoj dužnosti ne može da prilaže izjave svedoka jer svedoci ne mogu da imaju branioca, ni punomoćnika.

10:20

Sudija proziva prisutne

Današnje suđenje Urošu Blažiću počelo je prozivanjem prisutnih.

U sud nisu došle oštećene Andrijana Mitrović i Jelena Ajdinović jer nisu u psihičkom stanju da prate suđenje i zbog zdravstvenih razloga. Takođe nisu došli članovi porodice Blažić i svedok Nikola Mijačić.

09:45

Oštećeni došli u sud

Oštećeni su pristigli u specijalni sud. Neki od njih već su svedočili i danas će samo pratiti suđenje, dok drugi tekntreba da svedoče.

Porodice ubijenih mladih i danas su u sud došle u majicama sa njihovim fotografijama, na kojima su potresne poruke.

09:42

I danas uživo pratimo suđenje Blažiću

Telegraf.rs i danas je u Specijalnom sudu, odakle ćemo pratiti i uživo prenositi detalje današnjeg, ali i sutrašnjeg glavnog pretresa.

Suđenje se, podsetimo, održava u zgradi Specijalnog suda zbog bezbednosti, s obzirom na to da su Blažić i njegov otac napadnuti u Višem sudu u Smederevu od strane oštećenih, što u zgradi Specijalnog suda nije opcija, s obzirom na to da se u sudnicu ulazi na različite ulaze i da su okrivljeni i oštećeni razdvojeni neprobojnim staklom.

Video: Održana premijera u predstave "Meduza Suza" u Narodnom pozorištu Pirot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA