Dačić: Maksimalno ćemo se zalagati da broj stradalih na srpskim putevima bude smanjen

 
J. P.
J. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Na prvoj sednici Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, u novom sazivu, kojom je predsedavao potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, formirano je Telo čiji je cilj da se koordinisanim strateškim aktivnostima doprinese unapređenju bezbednosti na putevima u Srbiji i značajnom smanjenju broja stradalih u saobraćajnim nezgodama.

Zadatak Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, kojim rukovodi ministar unutrašnjih poslova, a čiji su članovi ministri svih relevantnih ministarstava je da nastavi sa sprovođenjem ranije donetih, ali i inicira nove, preventivne, normativne i druge aktivnosti u oblasti unapređenja bezbednosti saobraćaja.

Na sednici je načelnik Uprave saobraćajne policije i predsednik Kolegijuma koordinacionog tela Slaviša Lakićević predstavio stanje bezbednosti u saobraćaju, istakavši da se samo od početka ove godine na putevima u Republici Srbiji dogodilo 22.810 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 376, a povređeno 13.358 osoba. U odnosu na isti period prošle godine, kako je rekao, smanjen je ukupan broj saobraćajnih nezgoda za

oko 2%, kao i broj povređenih osoba za oko 1%, međutim, broj poginulih povećan je za 12%, odnosno 41 poginulo lice više u odnosu na prošlu godinu.

„U navedenom periodu poginulo je devetoro dece, a sva deca poginula su u svojstvu putnika u putničkom vozilu. Prošle godine u istom periodu poginulo je osmoro dece“, rekao je Lakićević.

Podsetivši na jedan od prioritetnih ciljeva Strategije bezbednosti saobraćaja, nula poginule dece u saobraćaju, ministar je ukazao da je u proteklih mesec i po dana, na putevima u Srbiji opao nivo bezbednosti saobraćaja, što je za posledicu imalo osmoro smrtno stradale dece.

„U prethodnom periodu ulagani su zajednički napori za poboljšanje stanja bezbednosti saobraćaja u kojima je saobraćajna policija, pored primene represivnih mera učestvovala i u iniciranju i sprovođenju preventivnih i edukativnih kampanja kako bismo podigli svest svih učesnika u saobraćaju o poštovanju saobraćajnih propisa i odgovornog ponašanja na putevima. Dosta smo uradili, ali poslednji podaci o broju stradalih u saobraćaju, a posebno dece, govore nam da moramo još jače i direktnije da pristupimo rešavanju ovog prioritetnog zadatka“, rekao je ministar i naložio Kolegijumu ovog tela da sačini sveobuhvatnu analizu najčešćih uzročnika saobraćajnih nezgoda, kao i predlog mera i aktivnosti koje bi dovele do odgovornijeg ponašanja učesnika u saobraćaju i poštovanja saobraćajnih propisa.

„Uveravam vas da ću kao rukovodilac ovog tela, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova uložiti maksimalan napor kako bi se dostigli opredeljeni strateški ciljevi smanjenja stradanja učesnika u saobraćaju, a pre svega dece“, poručio je ministar.

On je podsetio da je 2023. godina bila jedna od prelomnih za sistem bezbednosti saobraćaja, kada su donete izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojima je uspostavljen nov sistem finansiranja.

Takođe, prema njegovim rečima, doneta je nova nacionalna Strategija bezbednosti saobraćaja na putevima, čime su sva nadležna ministarstva obavezana da doprinesu strateškom prioritetu Vlade Republike Srbije, a to je smanjenje stradanja na srpskim putevima.

(Telegraf.rs)

Video: Održana akcija civilno-vojne saradnje "Otvoreni dan"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SU 1

    25. septembar 2024 | 15:44

    Politika ako ne smanji broj poginulih,dovoljno što što pomaže policiji u istragama kriminala,preventiva bi bila kod vozača i da bude manje kontrola i korektno ponašanje policije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA