Četiri likvidacije dogodile se na današnji datum: Recept zločina identičan, ubijeni kad su se najmanje nadali

 
 
 
Čitanje: oko 9 min.
  • 0

Četiri mafijaške likvidacije dogodile su se na današnji datum u razmaku od pet godina. Goran Obradović Suša ubijen je 2014. godine, Milan Cvetković Milanča 2015, Jugoslav Cvetanović Juge 2017, a Predrag Kostić 2018. godine.

Goran Obradović Suša (37) ubijen je u sačekuši ispred zgrade u Kruševcu. Upucan je iz vatrenog oružja dok je izlazio iz taksija.

Kada je Hitna pomoć stigla na lice mesta, Suša je još davao znake života. Prevezen je na odeljenje hirurgije gde je pokušena reanimacija, koja nije bila uspešna, jer je Obradović imao više prostrelnih rana po telu i dve na glavi, koje su ukazivale na to da ga je ubica "overio" kako bi bio siguran da je uspešno obavio posao.

Obradović je važio za šefa kruševačkog podzemlja i kriminalne grupe koja je doginama švercocala drogu, zelenašila i bila uključena u oružane obračune i napade na grašane. Dve godine pre ubistva osuđen je na četiri i po godine zatvora zbog otimanja 50.000 evra iz kladionice "Olimp". U trenutku njegove smrti, presuda još nije bila pravosnažna.

Imao je i ranije presude za pretnje i razbojništva, koje su u međuvremenu zastarele, jer ga sud nije pozvao na izdržavanje. Kako se tada pričalo, svi su ga se plašili i izbegavali da mu sude.

Ubica Obradovića nikada nije otkriven.

Ubijen po identičnom "receptu" kao Suša

Milan Cvetković Milanča (34) ubijen je po istom "receptu" kao Šuša - u gluvo doba noći likvidiran je ispred svoje kuće, nedaleko od Svetoislijskog groblja u Leskovcu. Napadač ga je čekao sakriven u žbunju pored puta, a potom je, kada je Cvetković izašao iz taksija i stigao do trećeg stepenika svoje kuće, na njega ispalio više hitaca iz automatskog oružja, nakon čega je pobegao pod okriljem noći.

Ubica i njegovi pomagači tačno su znali kretanje žrtve, ali i mesto gde će ga napasti. Znali su gde su postavljene kamere. Ubistvo se dogodilo u mrtvom uglu, odnosno na mestu koje kamere nisu mogle da pokriju. Ubica nikada nije otkriven, a motiv likvidacije ostao je nerazjašnjen, dok su mediji navodili da su mnogi imali motiv da ga ubiju.

Cvetković je više puta bio na robiji, a sa svojim protivnicima se često obračunavao na ulici. Policiji je bio poznat zbog razbojništaca.

Pola života je proveo po zatvorima zbog tuča i upotrebe vatrenog i hladnog oružja poput mačete, kojom je 2011. ranio četiri osobe u svojoj kući, posle čega je dugo bio u bekstvu, ali je naposletku ipak završio iza rešetaka. Važio je za žestokog momka i često se kretao naoružan.

Samo za jednu noć, 2000. godine, Cvetković je počinio četiri krivična dela. U kafiću "De Gol“ u Leskovcu, on je od Vladana Zdravkovića na silu uzeo pištolj, da bi uz pretnju pištoljem od Ljubiše Stefanovića oteo "opel". U tuči ispred kafića "Studio" ranio je u nogu Jovicu Stoiljkovića, a iza ponoći je u selu Bošnjacu oštrim predmetom isekao lice i povredio oko Marjanu Ivkoviću iz sela Togačevce.

Privođen je 2013. godine u policijskoj akciji "Grom" jer je kog njega pronađen eksploziv. Pričalo se da je svom ujaku bacio "kašikaru“ u dvorište, a i da je u kafani u selu Velika Kopašnica iz pištolja ranio Sanju Ristić iz Vladičinog Hana i Jelenu Vrbić iz Aleksinca.

Njegov grob oskrnavljen je tri godine nakon ubistva, u februaru 2018. godine. On je srušen i polomljen, a fotografija je smrvljena. To je otkrila njegova supruga kada je otišla na groblje.

Iste godine izgorela je njegova kuća, a materijalna šteta je procenjena na više od 5.000 evra. mediji su tada pisali da nije poznato da li se radi o osveti, ali da je u kući neko vreme ilegalno boravila nepoznata ženska osoba za koju se sumnja da je zavisnik od narkotika.

S leđa upucan iz "škorpiona"

Jugoslav Cvetanović Juge (31) ubijen je tako što mu je ubica prišao sa leđa i u njega ispalio 30 metaka iz "škorpiona", od kojih ga je pogodilo minimalno 10. Odmah se sumnjalo da su ubistvo izvršili profesionalci koristeći prigušivače. Sumnja se da je njegovo ubistvo krvna osveta zbog toga što je njego brat Saša Cvetanović osuđen za ubistvo brata Luke Bojovića, Nikole Bojovića.

Cvetanović je likvidiran 40 minut aposle ponoći u centru Vranja, u haustoru kompleksa zgrada "Lepa Brena".

U junu 2019. godine uhapšene su tri osobe, od kojih je jedan crnogorski državljanin Marjan Vujačić (34) osumnjičen upravo za ubistvo Cvetanovića. U trenutku hapšenja, nije bilo poznato da je Vujačić. tražen zbog ubistva , već je on uhapšen od strane Odeljenja za suzbijanje korupcije. Prema informacijama koje su tada prosleđene medijima, Vujačić je podneo falsifikovanu dokumentaciju na ime Miloš Begović sa zahtevom za izdavanje ličnih dokumenata, a na osnovu kojih mu je policijska službenica Z. D, koja je takođe uhapšena, dva dana kasnije izdala ličnu kartu. Takođe, ona je primila zahtev za izdavanje putne isprave, koju mu se izdaje 11. juna 2019. godine.

Nešto kasnije se saznaje da je Marjan glavni akter zločina, kog je policija već mesecima tražila zbog sumnje da je 27. septembra 2017. godine u Vranju, sa, kako je tada javljeno, oko 30 hitaca iz vatrenog oružja, ubio tridesetogodišnjeg Jugoslava Cvetanovića. Takođe, on se sumnjičio za još tri likvidacije, od kojih su se dve dogodile u Crnoj Gori, a jedna u Holandiji.

Vujačić je 21. januara 2021. godine osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva Cvetanovića. Ipak, ta presuda ukinuta je 4. juna iste godine i slučaj je vraćen na ponovno suđenje, na kraju kog je Vujačić ponovo osđen na 30 godina zatvora 2022. godine. Vujačić je, naposletku, u novembru 2022. godine pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora.

Jugoslav Cvetanović Jugoslav Cvetanović; Foto: Vranjske

Brat tvrdio da je u pitanju krvna osveta

Saša Cvetanović je nakon saznanja o smrti svog mlađeg brata istražiteljima koji su ga saslušali u pritvoru rekao je da iza likvidacije stoji osveta vođe "zemunaca".

- Ubili su ga iz osvete! Ovo je osveta! Ja sam ga čuvao, ja sam ga odnegovao i njega i sestru i ovo da se desi. Znam da iza svega stoji Luka Bojović - urlao je Cvetanović koji je i u završnoj reči pred sudom naglasio da se ne plaši 40 godina zatvora jer zna, kako je rekao, da će biti likvidiran u zatvoru.

Stariji Cvetanović je ranije, na suđenju održanom pre dve godine, ukazao o ugroženoj bezbednosti Jugoslava Cvetanovića. Tada je sudskom veću poručio: "Molim vas da pozovete mog brata da svedoči dok je još živ. Kako se stvari dešavaju, ubijaju se advokati i ostali, pozovite ga što pre da sve objasni. Njegov iskaz, na osnovu kog je napisano pola optužnice, je uzet na prevaru".

Dan kasnije, takođe u sudnici, Jugoslav se zakleo da njegov brat Saša nema veze sa ubistvom Nikole Bojovića i poručio njegovoj sestri Mariji da ga strelja ako je to istina: "Ako je tačno da je moj brat ubio Nikolu, pristajem da njegova sestra u mene lično ispali 45 metaka, a ne 15, koliko je ispaljeno u njenog brata".

Jugoslav je inače neposredno posle hapšenja Saše Cvetanovića imao policijsku pratnju, koja mu je ubrzo oduzeta iako je tvrdio da su svi u porodici "postali meta".

Ubijeni Cvetanović je javnosti u Srbiji bio poznat kao mlađi brat Saše Cvetanovića zvanog Pitbul, osuđenog na 35 godina zatvora jer je, kako je utvrdio sud, 2013. godine u centru Beograda ubio Nikolu Bojovića, brata poznatog kriminalca Luke Bojovića, vođe "zemunskog klana". Za ubistvo ga je angažovao crnogorski kriminalac Slobodan Šaranović i isplatio mu 30.000 evra. Ovu presudu još nije potvrdio Apelacioni sud. Ipak, i mlađi Cvetanović je imao dosije. Između ostalog, hapšen je zbog teških krađa, razbojništava, iznuda, izazivanja opšte opasnosti.

U Beogradu je uhapšen i kao član grupe Dalibora Despotovića i Miloša Kljajića, državljana Crne Gore, koji su radili u obezbeđenju Slobodana Šaranovića. Verovalo se da ih je upravo on angažovao da likvidiraju Luku Bojovića, vođu "zemunskog klana", ali je taj zločin sprečen. Prema nezvaničnim informacijama, Jugoslav Cvetanović, koji je u to vreme radio u Šaranovićevom kazinu "Slavija", trebalo je da im pruži logistiku.

Saša Cvetanović Saša Cvetanović; Foto: MUP

Taksista pronašao telo pored puta

Telo Predraga Kostića (42) sa ranama od metaka pronašao je taksista na starom putu za Železnik, od Rušnja ka Čukarici, koji je prilično nepristupačan. Pogođen je sa pet metaka, od kojih su mu dva ispaljena u glavu. On je ubijen oko 20 sati,a pucano je iz "duge devetke". Taksista ga je pronašao u lokvi krvi oko dva sata nakon ubistva, dok je slučajno tuda prolazio. Odmah je pozvao policiju i Hitnu pomoć.

Inspektori su iste večeri pregledali lice mesta, ali su, zbog loše vidljivosti jer taj deo put anije dobro osvetljen, morali da s evrate na lice mesta i pregledaju ga ponovo.

Sumnjalo se da je Kostić u šumu dovezen automobilom, gde mu je potom naređeno da izađe iz vozila. Najpre je pretučen, a potom ubijen. Na licu mesta pronađeno je više kamenih krvavih ploča za koje se verovalo da su ih nasilnici koristili za prebijanje Kostića.

Po jednoj verziji priče, Kostić, koji je malo pre ubistva izašao iz zatvora, imao je dogovoren sastanak sa nekims a kim je "poslovao". Ne sluteći da može da se dogodi nešto loše, našao se sa ubicom na dogovorenom mestu. Kada je stigao, ubica ga je napao, navodno, zbog nerašćišćenih rauna u vezi sa drogom.

Nekoliko meseci nakon ubistva, krajem decembra, uhapšen je Nebojša Gospodinović, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Kostića. Tužilaštvo je tvrdilo da je Gospodinović iskoristio poverenje i dugogodišnje prijateljstvo i sa Kostićem dogovorio susret, navodno zbog rešavanja sukoba koji je imao sa osobom nadimka Živke.

Njega je tužilaštvo teretilo da je sa NN licem na podmukao način ubio Kostića. Navedeno je da je Kostić izašao iz automobila i spremao se da zapali cigaretu, kada mu je sa desne strane prišla NN osoba i iz pištolja, sa malog rastojanja, ispalila tri hica u telo i dva u glavu, a da je potom ubica pobegao Kostićevim automobilom, koji je ostavio nekoliko kilometara dalje na zemljanom putu u Lipovičkoj šumi.

U optužnici je precizirano da je Gospodinović iskoristio poverenje i odnos dugogodišnjeg prijateljstva sa Kostićem i pod izgovorom rešavanja konflikta koji je oštećeni imao sa NN Živketom dogovorio sa njim susret.

Gospodinović je prvostepeno oslobođen optužbi, a Apelacioni sud potvrdio je tu odluku suda i on je postao slobodan čovek.

Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud je utvrdio činjenice koje terete okrivljenog i koje mu idu u korist, te je ocenio sve izvedene dokaze i na osnovu činjenica u čiju je izvesnost uveren pravilno zaključio da nije sa izvesnošću utvrđeno da je okrivljeni na način kako mu je to stavljeno na teret učestvovao u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo.

Godspodinović je oslobođen zbog toga što u slučaju sumnje presuda treba da bude u korist okrivljenog.

NN osoba nikada nije otkrivena identifikovana.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju kartomati na novoj autobuskoj stanici u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA