Advokat otkriva kada bi moglo da počne suđenje optuženima za ubistvo male Danke

 
E. T.
E. T.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 2

Nakon što je VJT u Zaječaru podiglo optužnicu protiv prvooptuženih za teško krivično delo ubistvo u saizvršilaštvu, za ubistvo male Danke Ilić 26. marta u Banjskom Polju kod Bora, Dejana Dragijevića iz Zlota i Srđana Jankovićan iz Luke, nadležno Tužilaštvo je predložilo da se osumnjičenima u roku od tri dana produži pritvor.

Njima će kao i nihovim braniocima u zakonskom roku biti dostavljena optužnica, koja je predata nadležnom Višem sudu u Zaječaru, sazanajemo od bivšeg advkota Radoslava Dragijevića, Dejanovog oca.

"Ono što bi trebalo da usledi nakon podizanja optužnice da sud u naredna tri dana odluči o određivanju pritvora okrivljenima, tojest da im se produži zadržavanje, budući da se oni nalaze u pritvoru već šest meseci. Jedino se Radosav Dragijević ne nalazi u pritvoru, on je nakon isteka pritvora u kome je bio i branio ćutanjem zbog nedostatka dokaza pušten da se brani sa slobode i tako će biti do kraja, dok se ovaj

postupak ne okonča. Zatim bi trebalo da usledi da se optužnica dostavi okrivljenima i njihovim braniocima, koji su u obavezi da u roku od osam dana dostave prigovore Višem sudu u Zaječaru. Viši sud će se u narednih 15 dana izjasniti o samoj opštužnici, da li će ona biti potvrđena, ili poslata Javnom tužiocu na dopunu istrage ili će biti obustavljena. Ukoliko optužnica bude potvrđena od strane Višeg suda u Zaječaru, advokati okrvljenih Drgijevića i Jankovića imaju pravo da prilože žalbe. Tek u slučaju da Apelacioni sud u Nišu potvrdi optužnicu, onda može da se zakaže gavni pretres, odnosno da se krene sa suđenjem", navodi Nebojša Živanović, nekadašnji advokat, branilac Radoslava Dragijevića.

U ovom trenutku, kako advokat Živanović ističe, telo deteta još nije nađeno, tako da ne može da se govri o smrti već samo o nestanku male Danke Ilić.

"Optužnica je podignuta na osnovu prikupljenih dokaza u trajanju istražnog postupka od šest meseci, ali po meni to nije relevantan dokaz da bi se nekome odredila doživotna kazna, pogotovo što nijedan biološki trag male Danke Ilić nije nađen, niti se poklapa sa predmetima koji su uzeti na veštačenje.Ukoliko se radi o korivičnom delusa smrtnim ishodom to se mora dokazati obdukcijom tela, odnosno veštačenjem od stane veštaka sudske medicine. U ovom slučaju telo još nije pronađeno", ističe dugogodišnji advokat i kolega sadašnjeg branioca Radosava Dragijevića, Milinka Jovanovića.

Podsetimo, Dejan Dragijević i Srđan Janković juče su optuženi za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić, dok je Dejanov otac Radoslav Dragijević optužen za krivična dela neprijavljivanje krivičnog dela i pomoć učiniosu posle izvršenja krivičnog dela. Prema navodima optužnice, Dragijević je dete ugušio u gepeku službenog automobila.

Navedeno je da je Danka ubijena 26. marta oko 13.53 sati kada su se dvojica radnika Vodovoda vraćala sa radnog zadatka. Automobil je vozio Srđan Janković, dok je Dejan Dragijević bio na mestu suvozača. Devojčicu su, kako je navedeno, udarili automobilom i ona je pala sa desne strane vozila, naspram zadnjeg desnog točka, što je Dragijević primetio i rekao Jankoviću.

Navedeno je da je Danka ubijena 26. marta oko 13.53 sati kada su se dvojica radnika Vodovoda vraćala sa radnog zadatka. Automobil je vozio Srđan Janković, dok je Dejan Dragijević bio na mestu suvozača. Devojčicu su, kako je navedeno, udarili automobilom i ona je pala sa desne strane vozila, naspram zadnjeg desnog točka, što je Dragijević primetio i rekao Jankoviću.

Oni su se tada dogovorili da uklone telo deteta kako ne bi bili uhapšeni zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti saobraćaja.

Prema navodima optužnice, Dragijević je bio taj koji je izašao iz automobila, podigao dete sa zemlje i stavio ga u prtljažnik vozila. Kada je video da je devojčica živa, navodno ju je ugušio rukama. Janković je sve vreme pratio šta Dragijević radi i pazio da neko ne naiđe.

Okrivljeni su se tada, navodno dogovorili da telo deteta ostave na divljoj deponiji na Starobanjskom putu ka Boru. Kako tvrdi tužilaštvo, kada je janković zaustavio automobil, ostavili su telo deteta na deponiji.

Kako tela deteta i dalje nema, optužnic se zasniva na iskazima svedoka i snimcima sa nadzornih kamera koji su ukazali na to da su dvojica okrivljenih bili na mestu na kom je devojčica poslednji put viđena. jedan od dokaza njihovog kretanje je i GPS uređaj službenog automobila, kao i snimci sa nadzornih kamera.

Okrivljenima se na teret stavlja krivično delo teško ubistvo deteta za koje je zaprećena kazna doživotni zatvor bez uslovnog otpusta.

(Telegraf/M. Ristić)

Video: Pogledajte kako izgleda nova autobuska stanica u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIKICA

    25. septembar 2024 | 08:20

    A ZASTO IM SUDE KADA NEMAJU DOKAZA NI DO SADA NISU IMALI NI SADA NEMA SAMO DA NE BI IM SE LJUDI SMEJALI DA SU DOSADA ZADRZANI U PRITVORU I DA IM NE PLATE STETU KOJA JE NENADOKNADIVA ALI ODGOVARACE SUDIJA JER KRIVE LJUDE BEZ DOKAZA

  • BG 1

    25. septembar 2024 | 08:07

    Bez dokaza možete da optužite bilo koga i da mu sudite ako imate podršku politike,to nam je jasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA