Ubio maćehu pa oca izbo 41 put nožem: Marko iz Trešnjevice za stravičan zločin osuđen na 20 godina zatvora

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Marko Pavlović (24) iz paraćinskog sela Trešnjevica pravnosnažno je osuđen na 20 godina zatvora zbog teškog ubistva maćehe Marine M. (50) i pokušaja ubistva oca Miloša P. (58). Na ovaj način Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio je prvostepenu presuda Višeg suda u Jagodini na koju je Više javno tužilaštvo izjavilo žalbu sa predlogom da mu se izrekne doživotna robija a koju je drugostepeni sud odbio kao neosnovanu.

- Presudom Višeg suda u Jagodini od 25. oktobra 2023. okrivljeni Marko Pavlović oglašen je krivim da je izvršio krivično delo teško ubistvo iz člana 114 st 1, tačka 1 i 2 Krivičnog zakonika u saizvršilaštvu za koju mu je sud utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 20 godina u sticaju sa krivičnim delom teško ubistvu u pokušaju u saizvršilaštvu za koju mu je sud odredio kaznu u trajanju od 10 godina te mu je primenom zakonske odredbe 4, 42, 45, 54 i 60 Krivičnog zakonika i člana 424 Zakonika o krivičnom postupku sud odredio jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora koju će izdržati po pravnosnažnosti presude. Odlučujući po žalbi Višeg javnog tužilaštva Jagodine na ovu presudu Apelacioni sud u Kragujevcu odbio je kao neosnovanu - navedeno je u dopisu kragujevačkog suda koji nam je dostavljen na osnovu zahteva po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja.

Marko i njegova sestra Milica (27) teretili su se da su 6. februara 2023. godine u njenoj porodičnoj kući u selu Trešnjevica kuhinjskim nožem nasmrt izboli maćehu te da su istim oruđem pokušali da ubiju oca kome su zadali 40 uboda nožem. Nesrećni čovek uspeo je da pobegne kod komšinice koja je alarmirala policiju. Milica Pavlović je uhapšena odmah dok je Marko bio u bekstvu ali se ubrzo predao.

Pavlović je priznao da je ubio maćehu, a da je onda sa sestrom pokušao da ubije oca. Kao motiv zločina naveo je da nije mogao da se pomiri sa vezom svoga oca sa Marinom.

Meštani Trešnjevica listom su tvrdili da je Marina bila dobra prema svojim pastorcima dok su brati i sestra, prema njihovim tvrdnjama, zloupotrebljavali narkotike, krali i maltretirali čitavo selo.

Tokom istrage psihijatrijskim veštačenjem ustanovljeno je da je Milica neuračunljiva osoba jer pati od teškog oblika šizofrenije zbog čega je postupak protiv brata i sestre razdvojen. Prvostepenom odlukom suda Marko je osuđen na 20 godina robije dok je Milici izrečena mera bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi.

Na prvostepenu presudu žalilo se Više javno tužilaštvo iz Jagodine sa predlogom da se Marku izrekne doživotna robija ali je Apelacioni sud u Kragujevcu smatrao da postoje okolnosti koje onemogućavaju najtežu kaznu pa mu je izreklo 20 godina zatvora što je druga najstroža kazna propisana Krivičnim zakonikom.

Na pravnosnažnu presudu moguće je izjavljivanje samo vanrednih pravnih lekova ali oni ne odlažu izvršenje sudske odluke. Kako se navodi u podacimo o toku predmeta pred Višim sudom u Jagodini, Marko je zatražio da bude upućen na izdržavanje zatvorske kazne i pre pravnosnažnoti odluke.

(Telegraf.rs)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA