Miroslav Aleksić stigao u Viši sud u Beogradu: Očekuje se nastavak suđenja

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 8 min.
  • 0

Miroslav Aleksić stigao je u Viši sud u Beogradu gde mu je zakazano suđenje. Optužen je za nekoliko krivičnih dela silovanja i nedozvoljene polne radnje. 

Očekuje se da će danas svedočiti glumac Radovan Vujović koji je bio u emotivnoj vezi sa Milenom Radulović.

Suđenje Miroslavu Aleksiću traje duže od dve godine, a tek je sada završeno sa saslušanjem oštećenih koje su ga prijavile za silovanje i polno uznemiravanje.

Milena Radulović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Suđenje je odlagano osam puta, jednom jer je Aleksić odbio da odgovara na pitanja punomoćnika Milene Radulović Jugoslava Tintora, a u ostalim slučajevima zbog njegovog zdravstvenog stanja. Najduža pauza trajala je dva meseca.

Miroslav Aleksić je pet ročišta detaljni iznosio svoju odbranu, ali je, kada je trebalo da odgovara na pitanja rekao da neće da odgovara na pitanja advokata Tintora jer je on "72 puta davao izjave za medije o ovom slučaju i time ga iz sudnice premestio u javnost", na štamu je Tintor odgovorio da se "zapita da li je ikada bio učitelj glume".

Aleksićevo iznošenje odbrane počelo je 2. februara 2022. godine, a završeno je 19. oktobra iste godine. Još jedno ročište "potrošeno" je na njega, a to je bilo 29. novembra, kada je odbio da odgovara na pitanja.

Tokom preostalih godinu i po dana iskaze su davale i na pitanja odgovarale oštećene, dok će se tek 20. septrembra započeti sa saslušanjem svedoka. Pre početka suđenja mediji su pisali o tome da je odbrana predložila između 50 i 60 svedoka. Punomoćnik dela oštećenih Jugoslav Tintor rekao je da je u istrazi saslušano ko 30 svedoka tužilaštva i odbrane.

On je istekao da je predlaganje 50 do 60 svedoka od strane odbrane njihov pokušaj da se postupak što duže prolongira, ali da veruje da "sud neće upasti u zamku i da će da prepozna koje dokaze ima smisla izvoditi".

Bilo svedoka 30 ili 50, postavlja se pitanje koliko će da traje saslušanje toliko ljudi pred sudskim većem, s obzirom na to da je Aleksićevo iznošenje odbrane i odgovaranje na pitanja sedam oštećenih trajalo dve godine i četiri meseca.

"Govorili su da sam razmažena i da nas Aleksić čeliči"

Prva oštećena koja je odgovarala na pitanja bila je N. V, koja je pred sudom govorila 20. decembra 2022. i 31. januara 2023. godine.

Aleksićev advokat ju je pitao kada je prvi put čula za studio glume i zašto je odlučila da pohađa časove, a ona je odgovorila da je to bilo kada je imala šest-sedam godina zato što je želela da bude glumica, a kasnije su ostajali "zbog osećaja pripadnosti". Studio je, kako je rekla, odabrala jer jr bio poznat i cenjen, a Mika je gostovao na televizijama.

Rekla je da je Mika bio starija osoba koja je mogla da su razume, ali da je negativno govorio o ženama i dodavao da svaka mora da ima tajnu. Tada je, kako je rekla, "shvatila da je to bila podloga za ono što je sledilo kasnije".

- Pre časova sam bila anksiozna. Rekla je da nije dobila zvaničnu dijagnozu. Ja sam i sada anksiozna jer mi je ova situacoja neptijatna. Ja sama mislim da sam anksiozna. Roditelji su mi govorili da sam razmažena i da nas Aleksić čeliči. Htela sam da nastavim školovanje u Italiji 2018. godine. Plašila sam se to da mu saopštim jer znam kakvo mu je mišljenje. Otišla sam kod njega, to je bio moj poslednji čas. Otišla sam u kancelariju, a kad sam mu to saopštila rekao mi je da sam glupa. U tom trenutku bilo mi je jako teško. Kada je to video, zagrlio me je i stisunuo za zadnjicu, po njegovom disanju i stisku sam shvatila šta je to bilo, video je kako se osećam i uradio je nešto što nisam želela. Bila sam zbunjena, nisam znala šta se dešava - ispričala je ona i dodala da je shvatila da to što je njoj uradio nije bila slučajnost.

Kako je rekla, čula je da se to dešava i drugim devojkama i da su joj ispričale da Aleksić "ljubi decojke i da ih pipa za donji veš".

Okrivljeni Aleksić i njegov branilac osporavali su iskaz oštećene i govorile da je koristila identične opise događaja kao druge oštećene, kao i da u trenucima o kojima govori nije bila u Srbiji, već u Njujorku.

Aleksić je oštećenu pitao da li joj je poznat film "Bombshell", prikazan 2020. godine, a pitanje je odbijeno od strane sudije.

- Ona je u iskazu opisala scenu iz filma. To je i moj dokaz koji ću da priložim - rekao je Aleksić.

"Kao da se desio incest"

Oštećena M. Ć. bila je druga koja je svedočila i odgovarala na pitanja pred sudom, a njeno svedočenje dogodilo se više od godinu dana od početka suđenja. Ona je pred sudom govorila 3. marta 2023. godine.

Tada je rekla da se oseća poniženo zbog toga što više puta mora da govori o temi koja je za nju traumatična, zato što je videla svoje puno ime u novinama, a tražila je da suđenje bude zatvoreno za javnost, kao i zbog toga što mora iznova da se susreće sa Aleksićem.

- Nisam ranije prijavila jer mi je trebalo vremena. Meni je delovalo da je to nemoguće dokazati. Kad je objavljen Milenina priča, pisalo je da se javi svako ko ima informacije. Ja sam ispričala ono što ssm znala. Ne mislim da bi moja priča van ovog konteksta imala značaj. Nemam poverenja u policiju i sudstvo u toj meri da se osećam bezbedno i da mogu da me zaštite. Moj subjektivni osećaj je bio da je izvršen incest jer je to osoba koja me je posmatrala kako odrastam - rekla je oštećena.

Na pitanje da li se plaši Miroslava Aleksića, odgovorila je da se ne plaši da govori o onome što se desilo, ali da "Aleksić ima burne i neprimerene reakcije i da ne zna kakvu reakciju da očekuje". Sudija je oštećenu pitao da li je, kada se sve odigralo, imala osećaj naročite poniženosti.

- Imala sam nevericu da se to dešava. Nisam to očekivala, naročito od strane nekog tako bliskog. Htela sam da reagujem, ali nisam mogla. Dok mi je gurao jezik u usta, htela sam da ga ugrizem, ali me telo nije slušalo - rekla je M. Ć.

"Zašto niste zatvorili usta?"

Oštećena I. V. svedočila je 11. aprila i 12. maja 2023. godine, a odgovaranje na pitanja trajalo je duže od tri sata.

- J. V. je rekla da ju je Mika dodirivao po grudima, ispitivao da li je spavala sa nekim. Među nama postoji snimak u vezi sa J. V. Odlučile smo da ćemo nešto da učinimo po tom pitanju. Kada sam rekla roditeljima, razumeli su da me je bilo sramota, da sam se u tom momentu plašila i da im zato ništa nisam ispričala - rekla je oštećena.

Objasnila je da se plašila da će Aleksić da sazna da je nekom rekla šta se desilo.

- Bio me je strah da ispricam roditeljima jer sam znala da će da krive sebe jer su me puštali da idem tamo i da bi im bio veliki stres. I B. V. mi je rekla da Mika ima čudan način rada. N. V. je uhvatio za zadnjicu. Znala je šta mi se dešava - dodala je.

Kako je rekla, otišla je na poslednji čas da se pozdravi sa prijateljima iz grupe i tada je htela da kaže Aleksiću da "ne sme to da radi nikad više nijednoj drugoj devojci". Aleksić je I. V., kako je ispričala, individualno pripremao za prijemni ispit.

- Često bi me odvajao u kancelariju, ali nismo pripremali prijemni, njega sam spremala sa Biljanom Mašić. Mika nas je vređao, govorio je da smo glupi, a htela sam da ima lepo mišljenje o meni. Govorio mi je "ti si, ćero, glupa". Mi nismo se njemu poveravali - dodala je.

Na konstataciju branioca da je "bolesno da osoba koja je silovana opet ide kod svog silovatelja" dodala je da "na to nije gledala kao silovanje jer je verovala Aleksiću".

- Bila sam svesna da sam uplašena, da mi je odvratno, imala sam osećaj pripadnosti, imala sam prijatelje, volela sam časove kod Biljane. Znala sam da je bilo užasno dok se dešavalo. Nisam mogla da napustim lice mesta, bila sam u drugoj prostoriji bez veša. Nisam bila vezana, ali sam se osećala zarobljeno. Mislila sam da moram da budem tu. Nisam osećala da imam mogućnost da pobegnem, plašila sam se godinama. Plašila sam se njegove reakcije - rekla je I. V.

Tokom ispitivanja izneti su jezivi i uznemirujući detalji seksualnog zlostavljanja i silovanjaTelegraf.rs nije prenosio, a oštećena je rekla da je "imala osećaj da je sve trajalo 10 sati".

- Govorila sam "nemojte, molim Vas". Sve vreme sam pokušavala da skupim noge, tresla sam se. Kad god bih skupila noge, on bi ih ponovo raširio i ja nisam imala snage da mu se suprotstavim. Bila sam prestravljena. To nije situacija da me je napao neko na ulici, pa da se branim i rukama i nogama. Ovo je osoba koja mi je godinama bila bliska, kojoj sam neizmerno verovala. Bojala sam se posledica - rekla je I. V.

Ispričala je da nikog nije pozvala na telefon da je izvuče odatle jer nikom nije mogla da kaže šta se desilo i da je to "bila njena velika sramota".

Jedno od pitanja koja je branilac postavio, a za koje se činilo da je oštećenoj prilično teško palo, bilo je zašto tokom prisiljavanja da radi nešto što ne želi "nije zatvorila usta". Njen odgovor je bio da se plašila i da nije smela.

(Telegraf.rs)

Video: Hapšenje za razbojništvo: Pokušao da opljačka Poštu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA