Bomba u lokalu je jasan znak opomene i reketiranja: Kriminolog objašnjava kome kafići najčešće plaćaju reket

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Neeksplodirana bomba pronađena je juče u poznatom restoranu na Vračaru. Napadač je najpre ciglom razbio staklo, pa kutiju sa bombom ubacio u lokal. Sve je to video radnik koji je odmah pozvao policiju. Pravo je čudo da bomba nije eksplodirala, s obzirom na to da je osigurač bio izvučen i pronađen u blizini. Kriminolog Dobrivoje Radovanović objašnjava za Telegraf.rs da, ukoliko je osigurač bio izvučen iz bombe nije bilo u pitanju upozorenje, već je namera bila da se dogodi eksplozija.

Kako objašnjava, bomba iz koje nije izvučen osigurač često se baca u lokal kao opomena koja ukazuje na to šta može da se desi ako vlasnik lokala "ne igra po pravilima".

- U pitanju je reketiranje i pretnje, nema šta drugo da bude. Ti poslovi sa kafićima i klubovima su uvek problematični. Mora da se plaća reket navijačima, vođama navijača ili njihovim prijateljima. To je mafija koja je relativno sitnoprofitna, ali prilično masovno raspoređena. Svaki kafić u Beogradu nekom nešto plaća. Ukoliko ne daju novac, onda su hrana ili piće besplatni za određene ljude. Masovnost toga rezultira masovnošću kriminala, a to je klasičan kriminal - kaže Radovanović za Telegraf.rs.

Takva vrsta kriminala često se, kako ističe, toleriše, a potrebno ju je otkrivati na vreme i visoko kažnjavati.

- Napravili smo armiju kriminala od navijača. Navijači su saradnici ljudi na visokim pozicijama i pripadnika bezbednosnih službi, oni čuvaju jedni druge. U Engleskoj na prvenstvu nema toga. bacite jednu baklju i dobijete tri godine zatvora, sudija na stadionu vam izriče kaznu. Takav način kriminala kao što je reketiranje se ne evidentira, što utiče na podatke o stopi kriminala - dodaje kriminolog.

Kada je u pitanju konkretan lokal na Vračaru, o slučaju je obavešteno nadležno tužilaštvo i policija će, u sklopu istrage, da obavi razgovor sa vlasnikom lokala, vlasnikom koji je prijavio bombu i čovekom koji je bio gost lokala u momentu kada je napadač razbio staklo i ubacio eksplozivnu napravu. Istraga će utvrditi da li je u pitanju bila opomena za vlasnika lokala ili su u pitanju neraščišćeni računi.

(Telegraf.rs)

Video: Premijerno izvedena nova "Pokondirena tikva" u Narodnom pozorištu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA