Ovo su uloge optuženih za ubistvo Eskobara: Marko i Azra obezbedili auto ubicama, Pjanović namamio Ranka

 
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Suđenje za ubistvo Ranka Radoševića Eskobara počelo je 6. avgusta, a javnos je do sada imala priliku da čuje samo odbranu okrivljenog Stefana Zlatanovića koji je juče, nakon što se branio ćutanjem, priznao ubistvo Radoševića. Drugookrivljeni Luka Vučetić priznao je da je izvršio krivično delo, ali nije želeo da govori više o tome. Obojica su rekli da ne poznaju Marka Pjanovića i Azru Šabanović koji se nalaze sa njima na optuženičkoj klupi, a koji su negirali da su na bilo koji način povezani sa ubistvom.

Troje od četvoro okrivljenih iznelo je odbrane na pripremnom ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost, a iskaze nisu ponavljali u sudnici kada je javnost bila prisutna, te su saznanja o njihovim iskazima isključivo posredna.

Luka Vučetić priznao je ubistvo i naveo da se kaje i da žali zbog svog čina i dodao da "prilikom pucnjave niko nije doveden u opasnost". Vučetić se u tužilaštvu branio ćutanjem i rekao da ne želi da govori jer se plaši za svoju bezbednost. Rekao je da od optuženih poznaje samo prvooptuženog Stefana Zlatanovića.

Zlatanović se najpre branio ćutanjem i, kako je rekao, mislio je da tako i nastavi, ali je odlučio da odbranu iznese i prizna da je izvršio ubistvo "jer želi da ispriča istinu". On je na suđenju koje je održano juče detaljno govorio i odbranu je iznosio više od dva sata, a, između ostalog, je rekao da je Ranko Radošević naručio ubistvo čoveka, kog Vučetić i on nisu želeli da ubiju, a da su Radoševića, naposletku, likvidirali jer su se plašili za sopstvenu bezbednost. Njegov kompletan iskaz možete da pročitate ovde.

Stefan Zlatanović, ubistvo, rušanj, ranko radošević Stefan Zlatanović; Foto: Facebook/stefan.b.zlatanović

Obezbedili auto i namamili Radoševića?

Prema navodima optužnice, Marko Pjanović i Azra Šabanović su u periodu od 27. februara do 9. marta 2023. godine, na više lokacija u Srbiji u stanju uračunljivosti, iako su bili svesni svog dela i hteli njegovo izvršenje, a bili su svesni i da je zabranjeno, za umišljajem pomogli Stefanu Zlatanoviću i Luki Vučetiću u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo.

To su, kako navodi tužilaštvo, uradili tako što su im na raspolaganje stavili sredstva za izvršenje  krivičnog dela - "golf 4 karavan" sive boje. Navedeno je da je Pjanović kao državljanin Bosne i Hercegovine, zajedno sa Šabanović, ušao na teritoriju Srbije 11. februara i na svoj pasoš u agenciji za iznajljivanje automobila u Beogradu iznajmio "fiat 500". Takođe je navedeno da je telefonom 27. februara kontaktirao pokojnog Radoševića povodom kupovine automobila "foklsvagen golf" koji je Radošević oglasio za prodaju.

Kako je navedeno, oni su 28. februara razmenili nekoliko SMS poruka i dogovorili se da se nađu na benzinskoj pumpi u Rušnju, a tužilaštvo navodi da je nalaženje bilo "pod izgovorom da okrivljeni Pjanović pogleda vozilo u cilju provere stanja, a radi kupovine". Pjanović je, prema navodima optužnice, došao na pumpu u Rušnju automobilom koji je iznajmio i izvršio probnu vožnju Radoševićevog "golfa", dok je sam Radošević sedeo na mestu suvozača.

Marko Pjanović Okrivljeni Marko Pjanović; Foto: MUP

Potom je navedeno da je Pjanović 4. marta prošle godine oko 18.42 sati zajedno sa Azrom Šabanović preuzeo "folksvagen golf 4 karavan" sa parkinga u Kragujevcu i da je to vozilo do Beograda vozila Azra Šabanović, dok je Pjanović vozio iznajmljeni "fiat".

U optužnici je navedeno da su potom automobil ostavili na parkingu na neutvrđenoj lokaciji u Beogradu, da bi potom Zlatanović i Vučetić taj automobil koristili prilikom ubistva Radoševića. Podsetimo, Zlatanović je, iznoseći odbranu, rekao da ih je vozilo kojim su izvršili krivično delo bilo na parkingu, da je bilo otključano, a ključ sakriven ispod sedišta.

Tužilaštvo ističe da je Pjanović u danu ubistva, 9. marta prošle godine u 10.23 sati, zvao Radoševića na "Vacap", ali se on nije javio, nakon čega je radošević njega pozvao u 10.31 sati i dogovorili su se da se sastanu u 11 sati na benzinskoj pumpi u Rušnju kako bi Pjanović kupio vozilo koje je isprobao. Potom je, navedeno je u optužnici, Pjanović ponovo pozvao Radoševića u 11.01 sati zbog čega je Eskobar izašao ispred kafića i tako bio laka meta za Zlatanovića i Vučetića.

Negirali krivicu

Marko Pjanović je negirao krivicu, navodeći da je 4. marta te godine sa devojkom Azrom Šabanović otišao u Kraljevo po vozilo "Golf 4" i da su zajedno taj automobil prevezli nazad za Beograd. Pjanović je rekao da nije znao da će sa tim vozilom biti počinjeno neko krivično delo, a automobil su, kako tvrdi, zatekli otključan sa saobraćajnom dozvolom i ključevima. On tvrdi da nema nikakve veze sa ubistvom i da ne poznaje Zlatanovića i Vučetića.

Njegova devojka Azra Šabanović, koja je jedina žena na optuženičkoj klupi, je negirala krivicu, tvrdeći da nijedno krivično delo nije počinila.

Napomenula je da je ona protiv nasilja i da studira na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Šabanović je detaljno objasnila da joj je tog 4. marta Pjanović rekao da treba da prevezu automobil za njegovog druga, ali da nije odmah rekao da idu za Kraljevo. Prmea njenim rečima, usput su stali da jedu i produžili za Kraljevo gde se nalazio automobil "Golf" i onda ju je, kako tvrdi, Pjanović pitao koja kola želi da vozi na šta je ona rekla golfa, jer joj je lakši za vožnju od "Fiata" koji je Pjanović ranije iznajmio. Šabanović je istakla da "sigurno ne bi stala na prvu pumpu posle Kraljeva koja je pokrivena kamerama, da je imala nešto da krije".

Odgovarajući na pitanja tužilaštva, punomoćnika oštećenih i suda, Šabanović je navela da se ne seća gde su tačno automobil pokupili i gde su ga dovezli kasnije, dok je navela da je sledećeg jutra otišla u Sarajevo da polaže ispit. Takođe ona je istakla da je sa Pjanovićem u vezi tri godine i da je povremeno dolazila u Beograd kod njega. Na pitaje čime se on bavi u Beogradu rekla je da živi od kuće koju izdaje u Brčkom.

Iskaz Zlatanovića, koji je priznao krivično delo, bitno se razlikuje od navoda optužnice, a od nje se razliku i iskazi Pjanovića i Šabanović.

(Telegraf.rs)

Video: Ubijen muškarac na benzinskoj pumpi u beogradskom naselju Rušanj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA