Da li su osumnjičeni za ubistvo MMA borca stigli do Amerike? Kriminolog objašnjava kako kriminalci beže

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Marku Daničiću (23) i Vasiliju Gačeviću (23) već sedam meseci ne može da se uđe u trag. Oni su "isparili" nakon što su ubili MMA borca Stefana Savića u noći između 24. i 25. februara ispred jednog kluba na Dorćolu. Već 26. februara za njima je raspisana policijska potraga, ali nema informacija o tome da li je rasposana i crvena Interpolova poternica.

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni su, nakon što su sa lica mesta odšetali kao da se ništa nije dogodilo, otišli u stan jednog od njih, a potom su, navodno, pobegli na Kosovo, ilegalno prešavši administrativnu liniju.

Pojavile su se informacije da se trenutno nalaze u "ilegali" u jednoj državi Centralne Amerike, ali te informacije nisu zvanično potvrđene. Pretpostavlja se da su imali pomoć i to tek nakon raspisivanja potrage. I dok i dalje ne može da im se uđe u trag, očekuje se da optužnica protiv njih bude podignuta u naredne dve nedelje.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović za Telegraf.rs kaže kako je izvesti bekstvo, naročito na drugi kontinent, izuzetno teško, ali ne i nemoguće.

- Nije to tako jednostavno, ali dobijaju se falsifikovani pasoši, ili pasoši drugih država, ukoliko ste saradnik službi bezbednosti, imate političku vezu ili jednostavno ako platite. Dobijete pasoš sa drugim imenom i malo "našminkanom" fotografijom. Ako je u pitanju čovek iz podzemlja, on ima veze u organizovanom kriminalu, trgovini ljudima, finansijskom kriminalu, koji će ga odvesti gde god želi - kaže Radovanović za Telegraf.rs.

Ukoliko nije u pitanju osoba iz podzemlja, već osoba upletena u probleme bezbednosti koji, kako kaže, mogu da budu na raznim nivoima, onda će te službe da pomognu ukoliko im se isplati, jer se "sve radi za novac i on je glavni pokretač".

- Kada je u pitanju neko ko je običan prestupnik, nema bezbednosne veze i nije deo kriminalne grupe, njemu je teže. Oni moraju da budu negde u "ilegali", da se kriju, a ako pokušaju da putuju, postoji veća opasnost da "padnu". Ipak, i oni mogu da odu na drugi kontinent, danas je to mnogo lakše, postoji veliki broj avionskih linija, kao i česte brodske veze. Mogu ilegalno da uđu na brod, a ako još nije raspisana međunarodna poternica, to im značajno olakšava. Ljudi koji beže posle zločina uglavnom beže prvo u države sa kojima Srbija nema dobre odnose, pre nego što nastave dalje, a oni jako dobro znaju koje su to države. Cela procedura bekstva za ljude van zakona je olakšana jer mnoge države funkcionišu kao kriminalne organizacije - objašnjava Radovanović.

Dobrivoje Radovanović, Kriminolog Foto: Nikola Tomić

Podsetimo, MMA borac Stafan Savić ubijen je ispred kluba na Dorćolu, a do ubistva je, navodno, došlo kada se posvađao sa dvojicom mladića. Kako bi izbegao sukob, počeo je da beži Dunavskom ulicom, ali su ga dvojica osumnjičenih sustigla i počela da ga šutiraju. Nedugo potom, jedan od njih izvadio je nož i izbo Savića.

Do dolaska ekipe Hitne pomoći Savić je davao znake života, pa je prevezen u bolnicu. Uprskos borbi lekara umro je sat vremena kasnije u Urgentnom centru.

Nasilje je pokušao da spreči slučajni prolaznik Stefan M. (22), ali je i on zadobio ubod nožem u grudi. Njega prijatelj stavlja u automboil i vozi ka bolnici, dok usput policiji javlja šta se dogodilo. Teško je ranjen, ali je uspeo da se oporavi, a policija je dvojici osumnjičenih ušla u trag zahvaljujući snimcima sa nadzornih kamera lokala iz Dobračine i okolnih ulica.

Na telu ubijenog Stefana Savića tokom obdukcije primećeni su mnogobrojne povrede, ali i brojni uboda od noža.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komentator

    13. septembar 2024 | 02:41

    Da je on bio pravi mma on bi se borio a ne bezao kao pobegulja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA