Carević na regionalnom skupu: Multisektorska podrška ključna za postpenalni prihvat osuđenika

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je da najbolji tretmanski program na osuđenike može da ima trajan i pozitivan uticaj samo ukoliko posle izdržane zatvorske kazne usledi podrška državnog i nevladinog sektora kako se ne bi našli na margini društva.

„Rad Službe za tretman uspostavljen je po svim pravilima moderne penološke prakse i uz primenu programa koje smo izradili u saradnji sa Savetom Evrope“, rekao je on na regionalnom skupu predstavnika ministarstva pravde Republike Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Carević je istakao da je u radu sa osuđenicima od podjednakog značaja njihova motivisanost da se uključe u tretmanske programe, podrška porodice i uže i šire društvene zajednice.

„Iskustvo nam govori da tu motivisanost najčešće prati i njihova želja da završe školovanje i obuku za veoma tražene poslove na tržištu rada kao što su zanimanja varilaca, fasadera, pekara, stolara…“, rekao je direktor Uprave.

Carević je naveo da su osuđena lica već nekoliko godina uključena u programe preduzetništva i da je posebno značajna podrška nemačke nevladine organizacije „Help“ koja osuđenicima obezbeđuje mašine za rad u vrednost do 2500 evra kako bi započeli sopstveni posao po isteku zatvorske kazne.

Regionalni skup u Valjevu bio je prilika za organizovanje multilateralnog sastanka direktora uprava i direktorata na kome je dogovoreno jačanje saradnje i razmena iskustava u oblasti izvršenja krivičnih sankcija.

Skupu su prisustvovali pomoćnik ministra pravde Republike Srpske u Resoru za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija Pero Dunjić, generalni direktor Direktorata za krivične sankcije i nadzor Republike Crne Gore Stevan Brajušković, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Republike Crne Gore Darko Vukčević, kao i predstavnici više kazneno-popravnih zavoda u Srbiji i regionu.

(Telegraf.rs)

Video: Četvorica uhapšenih mladića dovedena na saslušanje u severni deo Kosovske Mitrovice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA