Veljko Belivuk, Marko Miljković, suđenje Foto: Nikola Anđić, Printskrin: TV Pink

"Vratite ih u pritvor da ih onda vidimo": Spasojević se žali da mu prete, Belivuk traži vraćanje kamera

 
 
 ≫ 
  • 1

Činjenice

  • Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića počelo je iz početka 17. juna zbog promene predsedavajuće sudije
  • Veljko Belivuk, Marko Miljković i još nekoliko okrivljenih izneli su odbranu
  • Iznošenje odbrane nastavlja se i danas
  • Od 30 optuženih, 12 se brani sa slobode
  • Klanu se sudi sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje
Najnovije
18:14

Suđenje završeno za danas

Suđenje je završeno za danas, a biće nastavljeno u petak, 13. septembra, kada će okrivljeni nastaviti sa iznošenjem odbrane.

18:06

Miloš Budimir dopunjava odbranu

- Ono što želim da kažem se tiče oružja koje se na teret stavlja meni i pojedinim drugim okrivljenima. Ja sam tada pričao da je Spasojević pričao za oružje, pa sam ja predlagao da priznam i ja, možda i Veljko, pošto je naš DNK namazan na tom nekom podmetnutom oružju. Ja sam spreman to da priznam ako će tužilaštvo da odustane od nas kao što je odustalo od Spasojevića. Hrvatin je tužiocu rekao da ne zna ništa za oružje - rekao je Budimir.

On je rekao da je Hrvatin posle setio za oružje, a da je tužilaštvo odustalo od njega, da se odustalo i od Spasojevića, a da je "Lalić takođe priznao i potpisao 12 godina".

- Njih trojica pričaju kako su od mene kupovali drogu u količinama od nekoliko kilograma, Lalić je navodno sa mnom pravio amfetamin, uvećavao masu kokaina, a to se ni njima, ni meni ne stavljaju na teret, a ubistva nam se stavljaju na teret. Ja predlažem da me terete i za drogu - dodao je.

Budimir je rekao da je Hrvatin pod zakletvom dao izjavu da je Nemanja Đurić učestvovao u pratnji Nikole Mitića.

- Isto kao i za oružje, samo je ovo gore, godinu i po dana kasnije hrvatin u sudnici ponovo polaže zakletvu i sudiji kaže da u potpunosti ostaje pri izjavi datoj tužilaštvu. Sutradan Hrvatin pod zakletvom menja izjavu i kaže da se sada bolje seća i kaže da Nemanja Đurić ne ide u akciju i posle ručka odlazi na svoju stranu. Đurić je u pritvoru zbog laži i izmišljotina okrivljenih saradnika. Ako je optužnica za to ubistvo Mitića podignuta na osnovu Hrvatinove izjave, zašto Nemanja Đurić nije optužen, a hrvatin ovde menja izjave - rekao je Miloš Budimir.

18:04

"Vratite ih u pritvor"

- Sudija, zbnate da odande ne može ništa da se čuje, tako da on ne može da čuje da li sam ja nešto dobacio ili nisam. A on moje mišljenje o njemu zna - rekao je Marko Miljković.

Za reč se javio i Veljko Belivuk, koji je zamolio sud da, kad se bude vršio uvid, vrši uvid i u ponašanje okrivljenih saradnika.

- Da vidimo da li su stvarno svedoci pokajnici ili su klovnovi. Ako su klovnovi, dajte vratite ih u pritvor, da vidimo kako će da se ponašaju. U pritvoru su plakali i hteli da se bese. Samo pogledajte kako se ponašaju - rekao je Belivuk.

Okrivljeni Miloš Budimir rekao je da "sedi na takvoj poziciji da vidi celo suđenje".

- Od početka Lalić i ovaj zrikavi Spasojević... - rekao je, a sudija ga je prekinula zbog upućivanja uvreda i rekla da mu je to "poslednja opomena pred kaznu".

- To mu je bio životni nadimak napolju, sudija. Od početka suđenja se domunđavaju i smeju .Spasojević se smeje kad Tadić iznosi odbranu, a rekao mi je u pritvoru da hoće da se obesi. Lalić se smejao kad je Vučeljić pričao o imovini. Lako je njemu, njemu niko nije uzeo imovinu. Kad odlučoite, želeo bih da iznesem svoju odbranu do kraja - rekao je Budimir.

17:59

Okrivljeni saradnik Spasojević se žali da mu prete

Senad Rešović rekao je da ostaje pri prethodnom iskazu i da, za sada, neće da iznosi odbranu, kao i da, u dogovoru sa advokatom Dejanom Lazarevićem, za sada neće da odgovara na pitanja.

Okrivljeni saradnik Nikola Spasojević rekao je da mu Belivuk i Miljković prete i da želi da se vrate kamere u sudnici.

Okrivljeni Dragan Miutrović se, po izlasku za govornicu okretao ka okrivljenim saradnicima i nešto im je rekao, zbog čega ga je sudija opomenuila i rekao je da neće da iznosi dobranu, niti odgovara na pitanja.

Sudija je rekla da će bit ipregledani snimci sa kamera.

17:58

Okrivljeni saradnici postavljaju pitanja Dimitrijeviću

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić javio se da postavlja pitanja Dimitrijeviću.

- Poznajemo se iz sudnice - rekao je Dimitrijević Laliću, a Lalić ga je pitao kako onda on detaljno poznaje Dimitrijevićev auto servis.

Okrivljeni saradnik Nikola Spasojević takođe je postavljao pitanja, a Dimitrijević je rekao da nikada nije video Spasojevića i da "nema pojma da li je postavljao njegov 'golf 6'", a potom je rekao da ne želi da odgovara na pitanja okrivljenih saradnika.

- Šta ima da im odgovaram kad ih ne poznajem - rekao je Dimitrijević i otišao od sudske govornice.

17:57

Marko Miljković postavlja pitanja Dimitrijeviću

Marko Miljković pitao je Dimitrijevića kako je policija postupala prema njemu, a on je rekao da je "doživeo psihičko maltretiranje", a da je "u kući njegovog oca bilo svega".

- Ne sećam se, pošto ih je mnogo ulazilo i izlazilo, ko je kucao izjavu, ali bih ga vrlo rado prepoznao - rekao je Dimitrijević odgovarajući na pitanja Miljkovića.

17:54

Vladimir Dimitrijević iznosi odbranu

Okrivljeni Vladimir Dimitrijević rekao je da ostaje pri odbrani koju je dao u sudu.

- Nikad nisam video drogu, a kamoli imao u posedu, prodavao, razmeravao. Nisam znao nikoga ko ima telefon sa "Skaj" aolkikacijom. Osporavam izjavu koju sam dao u SBPOK u teškom psihičkom stanju. Dete mi je bilo bolesno, ocu su mi spasavali život. Pozvan sam na pretres auto servisa mog oca, gde sam se pojavio. Pretresli su i kuću i servis bez svedoka - rekao je Dimitrijević.

On je tvrdio da nije imao pravo na izabranog branioca i da nije podučen svojim pravima.

- Veljka, Marka i pojedine ljude znam samo zato što sam im popravljao automobile. Nisam imao pravo ni na poverljiv razgovor sa advokatom po službenog dužnosti. Da su mi dali da pozovem advokata Cukavca, on bi sigurno zvao lekare. Okrivljene saradnike ne poznajem, na pitanja tužilaca neću da odgovaram - rekao je Dimitrjević.

Belivuk, Suđenje Foto: Nikola Anđić
17:49

Izjasnilo se još nekoliko okrivljenih

- Ostajem pri svemu što sam rekao, nemam šta da dodam. Nisam kriv za krivična dela koja su mi stavljena na teret - rekao je okrivljeni Mijat Simeunović.

Pred sudsku govornicu je potom izašao Miloš Lukić Selak, koji je rekao da neće danas da iznese odbranu, ali će da zadrži pravo da kasnije iznese odbranu. Istakao je da "nije kriv ni po jednoj tački optužnice".

Okrivljeni Aleksa Dunjić rekao je da ostaje pri svemu što je rekao i da ne želi da odgovara na pitanja.

Okrivljeni Vojislav Đorđević rekao je pred sudskim većem da ostaje pri iskazu koji je dao pred sudom, a da "ostale iskaze koje je dao ne priznaje" i istakao je da će da se "javi ako bude bilo potrebe nešto da doda". On je rekao da na pitanja tužilaštva neće da odgovara, dok na ostala hoće.

Suđenje Belivuk, Miljković Vojislav Đorđević; Foto: Nikola Anđić

Aleksa Stošić rekao je da negira krivična dela, a da će odbranu da iznese u daljem toku postupka i da ne želi da odgovara na pitanja.

17:41

Aleksa Šejić iznosi odbranu, izjašnjava se o I. S.

Aleksa Šejić pristupio je za sudsku govornicu, rekao da ostaje pri svemu što je rekao, ali da želi da dopuni iskaz.

- Nisam izvršio nijedno krivično delo, nikada nisam skladištio, prepakivao, niti prodavao drogu. Iskaz koji je iznuđen od menek u SBPOK već sam obrajnio. Sada je sve jasno posle ponašanja tužioc au ponedeljak, možete da zamislite šta su meni radili pola dana i pola noći u SBPOK. Nije mi namera da nekog uvredim, kažem kako je bilo. Taj iskaz je nezakonit i tkao kaže ZKP, a ne ja. Nije mi dozvoljeno da zovem advokata. Dao sam im broj, tražio da zovu Nikolu Ristovića, ali to niko nije hteo da uradi, već su mu doveli advokata na silu - rekao je Šejić.

On je rekao da "dokaza nema jer je iskaz lažan" i izvinio se Milovanu Tadiću "što ga je upleo u sve".

- Kada je palo to za drogu, onda je iskočio I. S. Ja se ovde branim od čoveka koji je ovde izgovorio da ga je neko seksualno zlostavljao, a na pitanje Belivuka zašto je nastavio da stopira, on kaže: "Ja volim da stopiram". I na iskazu takve osobe se temelji optužba. Dao je više kontradiktornih iskaza do sada i stvari koje je pričao su fizički neizvodljive i nemoguće. Daske kreveta koji se spominje su popucale od jednog čoveka, a ne od dva čoveka od po više od sto kila. Ja sam, sudija, pred Bogom čist što se toga tiče. Najveći problem je što mi sudite, a nemat epojma ko sam ja, samo imate nešto što Vam je tužilaštvo stavilo na sto, prikazali su me kao monstruma - dodao je.

Šejić je rekao da je okrivljeni saradnik Srđan Lalić priznao krivična dela, a protiv njega nije podignuta optužnica za to delo, da je ista priča sa Nikolom Spasojevićem, a da se protiv njega "vodi postzupak na osnovu jednog iznuđenog iskaza".

- I. S. je ovde rekao da ga je Srđan Lalić silovao, a ovde se meni i dalje sudi za to. Na sve to se tužilac protivi da se I. S. saslušava i kaže da mu je iskaz verodostojan jer je njemu ovde pozlilo dok je davao iskaz. AKo je tako kako kaže, zašto nije podneo krivičnu prijavu, ili kako se to već radi, protiv Srđana lalića za silovanje? ja sedim ovde duže od tri godine, ja nemam reč za ovo, i sve što sam rekao za I. S. je suvišno. Prethodna sudija Lalića nije pitala jednu jedinu reč o tome - rekao je Šejić.

On je rekao da neće da odgovara ni na čija pitanja i da zadržava pravo da dopuni odbranu.

17:38

Nikola Stefanović i Vladimir Grek se izjasnili

Nikola Stefanović je rekao da nije počinio nijedno krivično delo.

- Nisam kriv, ne osećam se krivim ni za šta. Odbranu ću da iznesem u narednom toku postupka i tada ću da odgovaram na pitanja. Za sada nemam više šta da dodam - rekao je.

Belivuk, Suđenje Foto: Nikola Anđić

Okrivljeni Vladimir Grek je rekao da se "ništa od ovog nije desilo" i da neće da se izjašnjava, niti da odgovara pitanja.

17:36

Karapandžić za sudskom govornicom

Okrivljeni Boris Karapandžić takođe je rekao da ostaje pri svemu što je rekao, ali da "želi da doda neke sitnice".

- U restoranu na stadionu, pre samog ulaska na stadion može da se vidi cela bašta. Postoji i ulaz iz uprave i tuda se ulazi pored portira. A imate i stepenic ekoje vode u sportsko društvo. Priča o interfonu je nebitna. Zanima me ko je zadužen za određivanje pritvora jer je meni pritvor određen posle 48 sati? Da li meni neko može da mi da odgovore? Ko odgovara za to? - pitao je Karapandžić.

On je rekao da mu je na teret stavljena organizovana kriminalna grupa i da on "stvarno ne zna koje je to krivično delo" i da "valjda treba da bude još nešto".

- Na pitanja tužioca sigurno neću da odgovara, a na ostala pitanja hoću - rekao je Karapandžić, ali niko nije imao pitanja.

Belivukov klan, Suđenje, Specijalni sud Foto: Nikola Tomić
17:36

Filip Ivanovski i Slađana Sekulić se izjasnili

- Ostajem pri odbrani koju sam dao, nemam šta da dodam. Mislim da sam na sva pitanja već odgovorio i neću da odgovaram na pitanja - kratko je rekao okrivljeni Filip Ivanovski.

Slađana Sekulić rekla je da ne želi ništa da doda i da odgovara na pitanja.

- Ja nisam učinila nijedno krivično delo i naknadno ću izneti detaljnu odbranu i odgovaraću na pitanja - rekla je okrivljena Slađana Sekulić.

Slađana Sekulic optužena iz klana Veljka Belivuka Okrivljena Slađana Sekulić; Foto: Nikola Anđić
17:27

Belivuk postavlja pitanja Milovanu Tadiću

Veljko Belivuk pitao je Tadića da li je ikada živeo kao podstanar, a Tadić je odgovorio da nije. Na pitanja da li je imao interfon i čemu on služi, Tadić je rekao da "interfon služi da se pozvoni" i da "to nije krivčino delo".

- Na stadionu su bili roditelji sa decom, sedeli su u kafiću dok čekaju da deca završe trening. Objekat smo nazivali restoran ili stadion, nikad baza ili bunker - rekao je Tadić odgovarajući na pitanja Veljka Belivuka.

On je, odgovarajući na pitanja advokata Boška Milića, rekao da je na stadionu bilo organizovano dobrovoljno davanje krvi koje je organizovao Aleksandar Vučeljić i da su krv davali navijači, ljudi iz uprave i da su bili i ljudi sa strane, jer je putem medije pozivano da se da krv. Opisao je da se sve to dešavalo u samom restoranu.

- U restoranu je bio i jedna veliki koncert, ja sam bio od organizatora, bilo je oko 2.500 ili 3.000 ljudi. Bina je bila u bašti restorana, to je bio veliki spektakl. Neki delovi bašte se vide sa spoljne strane, ali veći deo se ne vidi. Sa platoa ispred severne tribine vidi se cela bašta, a vidi se i iz zgrade preko puta stadiona - rekao je Tadić odgovarajući na pitanja advokata.

17:11

Tadić odgovara na pitanja tužilaštva

Na pitanje tužioca koji mu je nadimak, Tadić je odgovorio da mu je nadimak Miksa.

- Restoranom je upravljao FK "Partizan", a pazar su ubirali navijači, zavisi kako koji. Između ostalih i ja, jer su to bile navijačke prostorije koje klub nije koristio. Kako to može tako, moraćete da pitate "Partizan", ja o tome ne znam ništa. Navijači su dobili bife na korišćenje, to je sve da ja znam. Iz kluba su dolazili, niko nije pitao gde je pazar. Sve sam već rekao, piće je kupovano iz navijačkog fonda, ne treba da se ponavljamo - rekao je Tadić odgovarajući na pitanja tužioca Saše Ivanića.

Na pitanje da li je okrivljeni Šejić plaćan, Tadić je odgovorio da jeste i da je "sam uzimao novac od pazara", kao i da je predavao pazar njemu, ali i drugim navijačima.

Upitan o prostoriji u kojoj je Šejić boravio, Tadić je rekao da je u pitanju mala prostorija sa desne strane u kojoj je bio krevet, sto, ali se ne seća šta sve.

- Šejić je dete koje je dolazilo na utakmicu. Bili smo u okej odnosima, nismo bili prisni - rekao je Tadić.

Tužilac se osvrnuo na iskaz Šejića u policiji, a sudija je rekla da postoji predlog za izuzimanje tog iskaza iz spisa predmeta, te da ne treba da se izjašnjavaju na Šejićev iskaz iz policije dok se ne donese odluka o tome da li će taj iskaz da bude deo dokaznog materijala.

- Taj dan kada je meni ukinut pritvor za drugo suđenje proglašeno je vanredno stanje za koronu, ne sećam se datuma, bilo je 2020. godine - dodao je Tadić.

Tužilac je rekao da je Tadić imao niz primedbi tokom postupka, da je postavljao pitanja, da se izjašnjavao, ali nikada nije spomenuo 9. avgust, a Tadić je rekao da je o tom danu razmišljao jer mu je tužilaštvo stavilo na teret krivično delo koje se dogodilo tog dana i da je on još prošle godine tražio da se izjasni u vezi s tim gde je bio tog datuma, ali da mu prethodna sudija nije dozvolila da govori.

- I. S. je rekao da je bio neki Miksa, nije rekao da sam ja. Ukazao je na mene tek kada ga je sudija pitala o tome i navela na to - rekao je Tadić odgovarajući na pitanja tužilaštva o oštećenom I. S.

N apitanje tužioca kako je izgledao restoran, rekao je da je postojala kapija, kao i da je postojalo zvono za otvaranje vrata, a da vrata otvara "bilo ko ko je u restoranu".

- Tu je bilo na stotine navijača koji su dolazili i odlazili. Kapija je čestto bila otvorena. Jeste postojao interfon, ali stalno su otvarana vrata. Da li je postojao video nadzor na kapiji, to ne znam. Srđana Lalića poznajem od 2020. godine, ali ne znam ništa o njemu. Za Spasojevića znam da je kum Marka Miljkovića i da se bavio građevinom, a sa Bojanom hrvatinom sam bio na zdravo-zdravo, ništa specijalno - rekao je.

Za I. S. je dodao da je tek iz optužnice saznao ko je on, a da je njegovo lice prvi video kada mu je pokazana fotografija I. S. u tužilaštvu.

- Vojislava Đorđevića znam iz sudnice, a ovako ga znam samo kao Voju kog sam viđao na stadionu. Znam Veljka i Marka, Veljka znam oko 10 godina, Marka malo kraće. Znam braću Budimir, već sam rekao gde sam ih sve upoznali. Sa nekima sam radio0 obezbeđenje, neke znam sa stadiona, sa nekima se družim. Belivuka sam upoznao jer smo radili kao obezbeđenje, a za Miljkovića ne mogu da preciziram koliko se znamo, znao sam ga kao Veljkovog druga, a braću Budimir sam upoznao kao navijače "Partizana" otprilike 2020. godine - dodao je Tadić.

Tužilac je tražio da se Tadić izjasni i o poznantsvu sa ostalim okrivljenima, a Tadić je rekao da od njih poznaje Dejana Tešića kao druga njegovog druga iz osnovne škole, ali da ne zna ništa više o njemu.

- Nemanju Đurića znam kao navijača "Partizana" sa stadiona. Marka Andrića znam osam-devet godina kao navijača. Vlada Georgieva poznajem kao navijača, on je dolazio na utakmice sa suprugom i decom pre sedam-osam godina, možda i ranije. Ne znam da li su na stadionu prodavali nešto. Aleksandra Vučeljića poznajem od 2016. ili 2017. godine sa stadiona, a Filipa Ivanovskog od 2017, radio je obezbeđenje sa mnom. Isto vreme poznajem i Borisa Karapandžića, sa stadiona i iz poslova obezbeđenja. Nikolu Stefnaovića poznajem kao majstora koji popravlja automobile, a Vladimira Greka sa poslova obezbeđenja, ali ne znam od kada. Nekada smo radili zajedno, ali radili smo i dovojeno - rekao je Tadić.

Tadić je rekao da Mijata Simeunovića i ostale mlađe momke zna iz viđenja i da je počeo da ih viđa nakon izlaska iz pritvora 2020. godine. Mešu tim mladim momcima su Miloš Lukić Selak, Aleksa Dunjić, Aleksa Stošić.

- Vladimir Dimitrijević je mehaničar kod kog sam popravljao auto, imao je radionicu u Braće Jerković. Senada Rešovića poznajem par meseci, takođe je radio obezbeđenje, nismo radili zajedno. On je bio Markovo i Veljkovo obezbeđenje - dodao je.

On je rekao da je poznavao navodno ubijene Gorana Veličkovića Goksija i Aleksandra Gligorijevića Pukija. Gligorijevića, kako je naveo, poznaje od 2017. godine, a zna ga sa stadiona "Partizana".

- Gligorijevića sam prestao da viđam kada sam otišao u pritvor. Kad sam izašao nisam čuo ništa o njemu - rekao je Tadić.

Aleksandar Gligorijević Puki Aleksandar Gligorijević; Foto: FB
17:04

Tadić nastavlja iznošenje odbrane

- U Nišu 9. avgusta kad nije došlo do kupovine auta, Marko Andrić i ja smo se vratili da popijemo piće i rekao da, pošto nisam kupio auto, mogu da idem na more i otišao sam u turističku agenciju i uplatio more. Posle toga sam otišao u SUP u Beogradu da izvadim pasoš po ubrzanom postupku. Dokaz o tome postoji. Moj pasoš je oduzet, nalazi se u depozitu suda i ako ga pogledate videćete da je izdat 10. avgusta - nastavio je Tadić sa iznošenjem odbrane i istakao da Marko Andrić može da potvrdi njegovu priču.

On je rekao da ne zna kako je tužilaštvo došlo da podatka da je Miksa, kod spominje I. S, baš on, kao i da u optužnici i izjavi svedoka oštećenog nije navedeno šta je on to radio.

- Ja nikada nisam saslušan u vezi sa drogom koja mi se stavlja na teret, ja sam za to saznao iz optužnice. Tada sam video da je doneta neka naredba o proširenju istrage, o čemu nisam obavešten. Nikada nisam nikakvu drogu davao Aleksić Šejiću, niti sam pakovao bilo kakvu drogu. Šejića znam kao momka koji je radio na stadionu kao konobar. To je sve što znam o njemu, bio je navijač kao i svi ostali. Optužnica sadrži neistinite navode da je prilikom pretresa 4. februara 2021. na stadionu Partizana pronađena i oduzeta droga. To je potpuno netačno i obmana je, jer je droga pronađena ispod južne tribine, a ne u restoranu koji je ispod istočne tribine i to bliže severnoj - dodao je.

Kada su u pitanju predmeti koji su oduzeti od njega, osim telefona za koje je naveo da su stari, oduzeto je šest satova koji, kako kaže, "zajedno ne vrede više od 600 evra".

- Pronađeni su pancir i značka, ja sam radio na RTS i to je odatle, nisam uspeo da razdužim. Od majke je oduzeto 200.000 dinara. Ja ne znam zašto se nalazim ovde 43 meseca. Svaka pretnja koja mi je izneta je i ostvarena, ja sam i dalje ovde. Dete mi raste samo pored majke, a ja ovde sedim, ne znam ni šta čekam. Dolazim na suđenja iz pritvora, a mogu da dolazim i od kuće da slušam ovo što nije ni u kakvoj vezi sa mnom. Za sve ovo što sam rekao postoje dokazi u spisima predmeta - zaključio je Tadić.

Ponovio je da nije izvršio nijedno krivično delo i da nema saznanja ni o jednom krivičnom delu, tako da nema ništa protiv da odgovara na pitanja.

16:08

Pauza

Sudija je prekinula tadićevo iznošenje odbrane i odredila pauzu od 30 minuta, nakon čega će Tadić nastaviti da govori pred sudskim većem.

15:48

Tadić: Možda će vam moja odbrana biti dosadna, ali i meni je dosadno ovde

- Ostajem pri svemu što sam rekao. Ja sam kada sam davao odbranu rekao da je neću izneti do kraja dok tužilaštvo ne iznese dokaze protiv mene. Tužilaštvo nije dalo nijedan dokaz protiv mene, pa želim da dam svoju kompletnu odbranu, mada nemam od čega da se branim. Možda će moja odbrana da vam bude dosadna, ali i meni je dosadno ovde. Optužnicu razumem samo jezički, ne postoji nijedan dokaz da sak počinio bilo koje krivično delo - rekao je Tadić.

On je rekao da ga je 4. februara 2021. policija prišla na ulici i da je priveden tamo, a ne u stanu u Ruzveltovoj ulici.

- Tražili su od mene saglasnost za pretres stana moje supruge. Ja nisam mogao da im dam saglasnost za pretres tuđeg stana. Odveo sam ih do stana, dali su mi nalog sa mojim podacima i datumom rođenja nekog drugog. Rekao sam da je nalog nevažeći, ali su odradili pretres. U tašni moje supruge našli su ključevi za BMW i rekli su da će da izvrše pregled vozila, pa da će da vrate ključeve - dodao je i rekao da je policija nakon toga zaplenila automobil.

Ispričao je da je sedeo u automobilu ispred Palate pravde "dok policija nije dobila nalog za pretres stana od sudije za prethodni postupak", a nakon toga je odvedem u SBPOK, gde mu je saopšteno, kako je rekao, da se tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i teško ubistvo.

- Policajac mi je pokazao isečak iz novina dok sam čekao u kom je pisalo: "U policiji prvi priznao Milovan Tadić Miksa". Došli su policajci Trećeg odeljenja, rekli su da mi nije potreban branilac. Kada sam rekao da neću da govorim bez branioca, rekli su mi da je sve puklo i da ću da dobijem 20 godina za jedno delo, i da ću da budem osuđen i za delo za koje mi se tad sudilo. Ja ne mogu da dobijem 20 godina jer nisam ništa uradio, a ne mogu da me usude ni u drugom predmetu jer ja nisam kriv - rekao je Tadić.

On je rekao da je "uhapšen samo zato što je nečiji drug" i da je u pritvoru "samo zato što nije poklekao da priča da je uradio nešto što nije".

O stadionu Partizana

- Išao sam redovno na stadion i išao sam redovno u prostorije bivšeg restorana, gde su se navijači družili. To je bilo kao neki bife gde je moglo da se poruči jeftino piće. Imali smo navijački fond od kog smo kupovali farbe, sprejeve, platna. Iz tog fonda je pozajmljen novac, kupljeno je piće u podrumu pića i onda se to prodavalo na stadionu - rekao je Tadić.

Tu je, rekao je, radio Aleksa Šejić.

- Rekao mi je da nama para i da mu treba posao, pa sam ga pitala da li bi radio u restoranu na stadionu Partizana. Predložio sam i da mu napravimo prostoriju na stadionu u kojoj bi mogao da spava, jer nije imao gde i sredili smo mu tu prostoriju - dodao je.

On je rekao da nije član nijedne kriminalne grupe i da nije čuo da postoji grupa na stadionu. On je rekao da neke okrivljene poznaje jer se družio s njima ili je s njima radio, da je neke znao sa stadiona, a da neke uopšte ne poznaje.

- Da sam bio član OKG od početka 2019. godine je netačno i nemoguće. Ja nisam mogao fizički da budem prisutan tu, to je objasnio moj branilac. Nisam mogao da vršim nikakvu opservaciju, niti zastrašivanje drugih. Od mene je oduzeto skoro 20 mobilnih telefona, ali su to mobilni koji su stari duže od 25 godina, većina i ne radi. Ja I. S. nikada u životu nisam video. On je verovatno dolazio na stadion, ali ja ga nikada nisam zapazio. Prvi susret sa njim imao sam u sudnici - rekao je Tadić.

On je rekao da je 9. avgusta, u vreme otmice, bila utakmica na stadionu i rekao da je svaka utakmica na kojoj ima više navijačkih grupa utakmica visokog rizika i da pre utakmice na teren izlazi policijska brigada.

- Da je I. S. tad bio na stadionu, sigurno bi ga policija videla, jer pregledaju sve prostorije. Tada je bila korona i nije bilo navijača na tribinama, ali je u restoranu bio video bim na kom se gledala utakmica i policija je obišla i to. Meni datumi ne predstavljaju ništa, ali sam 43 meseca u pritvoru i dugo sam razmišljao, pa sam se setio da ja tog dana nisam bio tu i da sam ja 9. avgusta bio u Nišu, gde sam se našao sa Markom Andrićem - dodao je.

Milovan Tadić Okrivljeni Milovan Tadić; Foto: Telegraf.rs
15:35

Aleksandar Vučeljić iznosi odbranu

Okrivljeni Aleksandar Vučeljić počeo je da govori o novcu koji je oduzet od njega i njegove supruge, a tužilac Saša Ivanić rekao je da to nije predmet suđenja.

Advokat Dejan Lazarević rekao je da "tužilac sudiji govori kako će da vodi suđenje".

- Miloš Budimir nije izneo odbranu, ona mu je uskraćena od strane tužioca Babića, koji je pretio. Sada tužilac Ivanić na pola rečenice prekida okrivljenog - rekao je Lazarević.

Advokat Boško Milić rekao je da će okrivljeni da se izjasni na okolnjosti oduzimanja novca i da treba da mu bude dozvoljeno da završi priču.

- Zamolio bih da se ne izvrću moje reči. Imam odlično pamćenje i znam da sam rekao da obračunavanje prihoda na osnovu PIO fonda nije realno stanje zakonitih prihoda i da bi samo na osnovu PIO fonda 70 odsto građana završilo sa privremeno oduzetom imovinom. Bio sam prijavljen na minimalac, a ostatak sam dobijao na ruke. Privatni poslovi se ne vide u PIO fondu - rekao je Vučeljić.

On insistira na ispitivanju svedoka i traži da se utvrdi ko je kupac splava od njegove majke.

- Je l' vi stvarno mislite da I. S. može da prati Veljka i Marka. Ja sam već rekao da poznajem Peru Alkatraza, koji je dobar momak, te ono što tužilaštvo navodi i za njih nije tačno. Optužnica navodi da su mlađi navijači iz restorana videli I. S. kako je pravio selfi, pa ga oteli. Iz restorana i njegove bašte kad je zatvorena kapija ne može ništa da se vidi, pa ni južna tribina. Kad je kapija otvorena, južna tribina i grafit mlađih grobara su 200 metara iza krivine - rekao je i pitao zašto bi bilo ko otimao nekog koga poznaje i koga je svakog dana viđao na tribini.

On je rekao da je oštećeni I. S. "ozbiljan lažov koji nije svestan svojih laži i veliki materijalista".

Vučeljić je rekao da je "optužen za prodaju nepostojećih paketića sa nepoznatom supstancom nalik na nešto".

- Ne znam šta radim u pritvoru tri godine kao nemi posmatrač ovog postupka. S obzirom na to da je počeo iz početka, ne vidi mu se kraj i polako postajem rob ovog procesa - rekao je Vučeljić.

On je rekao da će da odgovara samo na pitanja suda.

15:29

Vlade Georgiev pred sudskom govornicom

- Ostajem pri svemu što sam rekao, ono što je navedeno u optužnici nije istina, nisam to uradio. U ovoj fazi postupka neću da odgovaram na pitanja, a kasnije ću detaljnije da se izjasnim i odgovaraću na pitanja - rekao je okrivljeni Vlade Georgiev, nekada Dragan Sekulić.

Belivuk, Suđenje Vlade Georgiev; Foto: Nikola Anđić
15:28

Marko Andrić iznosi odbranu

- Ostajem pri svemu što sam rekao i siguran sam da ćete vi da izvršite uvid u sve što sam rekao tako da ću sada da budem kratak. Tužilaštvo ima da ponudi samo neke razgovore koje sam vodio sa verenicom na nivou rekla-kazala u stanu. Praćenje ne može da se odnosi na stan. Razgovori koje sam vodio sa verenicom u stanu, sve i da ih sve preslušamo, ne dokazuju navode optužnice - rekao je Marko Andrić.

On je tekao da sve dokazuje da je taj stan bio centar njegovih životnih aktivnosti, a ne štek stan i zatražio je fer i pravično suđenje.

- Neka me slobodno optuže za sva ostala navodna ubistva, nisam kriv. Zadržaću pravo da dopunim iskaz, na pitanja neću da ogovaram - zaključio je.

Kuman, Marko Andrić Okrivljeni Marko Andrić; Printskrin: TV Pink
15:24

Nemanja Lakićević neće da odgovara na pitanja tužilaštva

- Ja sam prethodni put odgovarao na pitanja tužilaštva, nisam imao problem sa tim. Sad kad se žale, prate praznom puškom, ja neću više da odgovaram na pitanja tužioca. Na pitanja suda i advokata ću da odgovaram, ali na pitanja tužilaštva ne - rekao je kratko Lakićević.

15:23

Tužilac iznosi primedbu

- Ova radnja ZKP je propisana na drugi način. Nismo čuli nijednu reč po pitanju optužbe. Primarno je da sprovedemo saslušanje okrivljenog. U redu je da delom daju uvodnu reč, ali treba da čujemo odbranu okrivljenih i njihovo saslušanje - rekao je tužilac Saša Ivanić.

15:11

Nemanja Đurić iznosi odbranu

- Ja bih govorio malo i o svedocima oštećenima, što bi se reklo o onome što me boli. Znam da su Belivuk i Miljković govorili o tome, ali ne mogu ja posle na višoj instanci da se pozivam na ono što su rekli Belivuk i Miljković. Tužioci su i svedocima oštećenima naneli štetu jer su ih naveli na to da veruju da su njihovi bližnji ubijeni. Tako da onda imovinsko-pravne zahteve neka upute na tužilaštvo. Jelena Veličkovića je muža prepoznala po stopalima, a ne po licu, što je apsurdno - rekao je Đurić.

On je rekao da "DNK Vukićevića u Ritopeku ne postoji" i da "tužilac citira zakon kako njemu odgovara, a ne kako je zakonodavac dao".

- Tako je njemu zakonito slušanje u stanu, skidanje pečata, meša uviđaj sa pretresom, pretres bez vlasnika kuće mu je isto po zakonu. Priča za Radojevića i Veličkovića koju su izneli okrivljeni saradnici se razlikuju od optužnice. Lalić je negirao više stvari za koje ga optužnica tereti - dodao je.

Đurić je rekao da su okrivljeni saradnici "veštačili audio snimke" na kojima su prepoznavali glasove okrivljenih i rekao da "Skaj" aplikacija "ne može da bude dokaz" i da su podaci pribavljeni na prevaran način.

- Dobili su podatke na USB i to nam predstavljaju kao izvornik, a USB ne može da bude izvornik. Podaci su u Excel tabeli i svi znaju koliko je podložan promeni. U Excelu mora da se piše ili u njega da se kopira. Zato tvrdimo da je sve namešteno. Zašto se tužilaštvo ne izjašnjava kada naš branilac Lazarević pita da li je istina sve ono što je izneo kao događaj tog 22. aprila? Zašto se ne izjašnjava kada branilac traži ime i prezime koji je ušao u skrivenu prostoriju, za koju ja verujem da nije ni postojala jer su tamo radili šta su hteli ? - pitao je Đurić i rekao da se nada da će sudija da naloži tužilaštvu da donese snimak da "vide šta se desilo".

Đurić je govorio o tome da je I. S, kog je klan navodno silovao, i rekao da je I. S. pričao o tome da su ga pripadnici klana tukli, ali da o tome nije imao lekarsko uverenje.

- Za silovanje je trebalo da se tereti Spasojević, ali on je trebalo da se ženi, to bi mu uticalo na reputaciju, pa je tužilaštvo teretilo Šejića jer Šejić nema devojku. Izveštaji su falsifikovani, oni koji imaju isti datum imaju različite podatke - dodao je.

On je rekao da na radiju okrivljeni slušaju poruke svojih bližnjih i da je Spasojeviću verenica poslala poruku: "Volim te, vidimo se za 20 godina", ali i da je on dobio pismo bez povratne adrese, gde mu je rečeno da prizna, te da se "na taj način vrši pritisak".

- Sporazumi okrivljenih saradnika su nezakoniti, pa samim tim imamo nezakonito suđenje. "Skaj" više ništa ne vredi, tako kaže Međunarodni sud u Luksemburgu. Imamo neka ubistva, a ne znamo ni da li su živi i kako je nastala smrt. Kako je oružje bilo u Ritopeku tri meseca posle našeg hapšenja? Okrivljenim saradnicima su nametnuti advokati koji štite interese tužilaštva. Njih trojidu vode kao mečke od predmeta do predmeta, kao da ne postoji više nijedan svedok - rekao je Đurić.

On je rekao da je kazna za lažno svedočenje pet godina, pa da vi "voleo da okrivljeni saradnici priznaju da su lažno svedočili, pa da svi idemo kući".

- Za 43 meseca smo ovde dokazali kakvo je činjenično stanje i nema šanse da su nam isti razlozi za pritvor - zaključio je.

15:06

Sudija želela da prekine suđenje, tužilac Ivanić rekao da nema potrebe

- Veće je donelo odluku da se današnje suđenje prekine zbog donošenja odluke za izuzeće tužioca - rekla je redsedavajuća sudija, a tužilac Saša Ivanić rekao je da nema potrebe za odlaganjem suđenja jer protiv njega nije podnet zahtev.

Sudija se potom usaglasila da suđenje može da se nastavi sa jednim tužiocem, te je ipak odlučila da nema potrebe da se suđenje prekida.

Tužilac Zoran Babić napustio je suđenje.

14:51

Sud odredio pauzu zbog odluke o izuzeću

Predsedavajuća sudija odredila je pauzu od 10 minuta kako bi sudsko veće odlučilo o zahtevu za izuzeće tužioca Zorana Babića.

14:43

Miljković traži izuzeće tužioca

- Podnosim zahtev za izuzeće tužioca jer je u ponedeljak pričao bez mikrofona. Tužilac je direktno pretio Milošu Budimiru. Mi to, istina, nismo mogli da čujemo iz boksa, ali su nam prepričali advokati, druga lica i sam Budimir. To je neki ulični žargon. Mi poštujemo tužioce, ne pretimo, iako možemo. Tužilac je pretio Budimiru jer je bio ljut zbog onoga što sam ja rekao - rekao je Miljković.

On je rekao da, ako tužioci "ovo rade u sudu, šta li tek rade na poverljivim razgovorima".

- Naše pravo je da nekog zovemo prevarantom, tužioci ne moraju da se vređaju, već treba da rade svoj posao savesno. Tužilac je pokazao animozitet prema Budimiru i pretio mu je po život i telo, što bi rekli tužioci. Tako smo mi to shvatili i razumeli. Neka tužilac iznad tužioca Zorana Babića odlučio o njegovom izuzeću, neka dođe ovde, pa će verovatno lepše da s eponaša - rekao je Miljković.

Zahtevu se pridružio i Veljko Belivuk i rekao da je predsedavajuća sudija ona koja rukovodi postupkom i opominje ako se neko ponaša nedolično.

- Ja sam opomenut jer sam rekao da se tužilaštvo brani ćutanjem. Ovo nije prvi put, niste konstatovali da su tužioci išta rekli advokatu Stefanu Stajiću. Ja sam prethodnu sudiju molio da opomene tužioce da uključuju mikrofone jer mi to ne čujemo. Posle ćemo želeti da se pozovemo na to, a ono nema - rekao je Belivuk.

Zahtevu za izuzeće priključio se i okrivljeni Miloš Budimir.

- Prošli put sam bio zbunjen njegovim pretnjama. Čuli ste ovde, kad sam pitao da li mi preti, da je odgovorio: "Pretim, videćeš". Pošto su za Belivuka ranije vraćane kamere, želim da pribavimo snimak od 9. avgusta i da utvrdimo šta je tužilac rekao - rekao je Budimir.

Advokat Dejan Lazarević rekao je da je tužilac pretio Budimiru i da se Budimir "tokom konsultacije sredio koliko je mogao da se sredi".

- On treba sam da se izuzme i da da izjavu o tome šta je uradio i da kaže što je tako reagovao na Budimira ili je to bila zakasnela reakcija na Marka Miljkovića - rekao je Lazarević.

Tužilac Saša Ivanić je predložio da zahtev za izuzeće bude odbačen jer je "jedan u nizu desetina takvih zahteva" i da je u pitanju zloupotreba sudskog procesa.

14:41

Sudija proziva prisutne

Svi okrivljeni su prisutni u sudnici, te može neometano da se nastavi sa suđenjem. Sudija je najavila da okrivljeni mogu da nastave sa iznošenjem odbrane.

14:29

Optuženi došli u sud

Optuženi koji su u pritvoru, kao i okrivljeni saradnici, dovedeni su u Specijalni sud u pratnji policije, dok je 12 okrivljenih u sud došlo sa slobode.

Očekuje se da okrivljeni nastave da iznose odbranu.

Video: Stara zgrada Glavne železničke stanice poznata je po ovom rimskom broju: Umete li da ga pročitate

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA