Ministar Dačić poručio: Bezbednost dece i učenika u školama je prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačićporučio je danas, na Kriminalističko-policijskom univerzitetu, u okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, da je bezbednost dece i učenika u školama prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Bezbednost dece i učenika u školama je prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova. Zato moramo kroz ovakve radionice, informativne i edukativne, da podižemo svest svih učesnika u saobraćaju, a samim tim i učenika, o posledicama koje izaziva nasilje. Od neizmerne važnosti je da učenici znaju koliko velike mogu da budu posledice u stvarnom, ali i u virtuelnom okruženju, kao i da znaju koji su to načini podrške ukoliko bi eventualno došlo do nasilja. Neophodno je edukovati decu da znaju šta je to nasilje, da umeju da ga prepoznaju i da ne tolerišu loša ponašanja i diskriminacije, kao i da nauče da nenasilno reše konflikte u kojima se mogu naći“, istakao je ministar Dačić i dodao da je važno da deca razvijaju empatiju, kao i da znaju kada i kako treba pomoći drugu ukoliko se nađe u nevolji.

Dačić je rekao da je bezbednost učenika izuzetno širok pojam koji podrazumeva sticanje znanja učenika i podizanje njihove svesti o bezbednom učešću u saobraćaju i saobraćajnoj kulturi.

„O tim temama moramo govoriti često i glasno i o tome će ih učiti policijski službenici kroz radionice projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“. Jako je važno da učenici i sva deca imaju veliko poverenje u policajce i da su oni uvek tu za njih. Policajci su dobri ljudi koji će uvek biti tu da pomognu deci i roditeljima“, poručio je ministar Dačić.

Poželeo je đacima mirnu i uspešnu školsku godinu i podsetio da je svakog dana u Srbiji oko 2.400 policajaca posvećeno bezbednosti u školama.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović istakla je da ovaj projekat predstavlja značajnu sistemsku aktivnost, kao i da se samo sinergijom može povećati bezbednost dece.

„Unapred zahvaljujemo policajcima i vatrogascima koji će kroz interaktivne metode učenja unaprediti veštine i znanja učenika u svim oblastima koji se tiču njihove bezbednosti. Ministarstvo prosvete nastaviće da unapređuje sistem zaštite dece od nasilja i da osnažuje zaposlene u sistemu obrazovanja za realizaciju preventivnih aktivnosti i jačanja vaspitne uloge škole“, poručila je ministarka Đukić Dejanović.

Šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu izjavio je da je impresivno to što je do sada skoro 450.000 osnovaca u Srbiji učestvovalo u aktivnostima u okviru ovog projekta i održano skoro 35.000 radionica.

„Ključna poruka je da je policija deo nas, da je policija narod i da je ona tu da nas štiti“, rekao je Bratu i dodao da je Misija OEBS u Srbiji spremna da nastavi da pruža podršku i u narednom periodu.

Rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta prof. dr Zoran Đurđević izjavio je da projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ predstavlja projekat od nacionalnog značaja.

(Telegraf.rs)

Video: Tesla na IFA u Berlinu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soća

    6. septembar 2024 | 16:23

    Koga političari i politika čuva je najbezbedniji ali samo ako uspeju da ga osude i zatvore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA