Nikolina bi ove godine bila srednjoškolka: Vozač koji ju je usmrtio dobio 8 godina, kaznu služi u stacionaru

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Nikolina Janković ovog septembra krenula bi u srednju školu da je 7. decembra 2022. godine, kada je imala samo 12 godina, na pešačkom prelazu u Kragujevcu automobilom nije udario Vladan Krsmanović, a potom ostao na licu mesta, ali joj nije pružio pomoć. Krsmanović jeste dobio dosad najveću kaznu za takvo krivično delo, ali ona je daleko od maksimalne zaprećene kazne.

- Nikolina bi, da je živa, krenula u prvi razred srednje škole. Svaki dan je težak, ali početak školske godine, rođendani i praznici su nepodnošljivi. U tim trenucima bol delimo sa porodicama druge dece stradale u saobraćaju kojima je, kao i nama, svaki dan teži od prethodnog - priča za Telegraf.rs Nikolinina mama Vera Janković.

Vladan Krsmanović osuđen je na osam godina Zatvora. Za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja dobio je sedam godina, dok je još godinu dana zatvora za nepružanje pomoći povređenom licu i prvi je koji je osuđen za to krivično delo iako nije napustio lice mesta. Zapalio je cigaretu i ponašao se kao da se ništa nije dogodilo dok je na putu ležalo dete kom je bila potrebna pomoć.

- Nismo zadovoljni time što je potvrđena kazna od osam godina, umesto da bude osuđen na maksimalnih 12 jer je ta kazna od osam godina na polovini zaprećene kazne koja je od dve do 12 godina. Izrečena kazna Vladanu Krsmanoviću za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja je sedam godina. Godinu dana kazne je dobio za nepružanje pomoći. Tako da je ukupna kazna osam godina. To spada u jednu od najvećih izrečenih kazni za smrtne ishode u saobraćaju, što pokazuje koliko su tek ostale izrečene kazne, pogotovo za smrt nedužne dece i mladih, sramno male i blage - dodaje.

Kako ističe Nikolinina majka, Krsmanović je u maju dobio odobrenje za odlaganje izvršenja kazne što je, kako napominje, "standardna taktika obrane kako bi krivci što kasnije otišli u zatvor".

- On se trenutno nalazi na izdržavanju kazne u Nišu, ali, koliko smo čuli, ne izdržava kaznu u zatvoru, već u zatvorskom stacionaru. Pored svih pokušaja advokata odbrane da odlažu ročišta i neargumentovanih zahteva za izuzeće sudija, nismo sigurni da li je eventualni boravak u stacionaru zaista opravdan ili je još jedna od strategija Krsmanovića i njegovih advokata kako bi mu kazna bila podnošljivija. Svesni smo da našu Nikolinu nikakva kazna neće da vrati, ali visina kazne treba da utiče na promene u ponašanju u celom društvu i dovede do poštovanja propisa. Kazna treba da bude srazmerna posledici krivičnog dela i, shodno tome, očekivali smo veću kaznu - kaže Vera.

S obzirom na to da je Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju išlo na više sastanaka sa predstavnicima ministarstava, jedna od tema kojom su se bavili jeste i izmena zakona, kako bi kazne bile oštrije. Vera kaže da roditelji "veruju u obećanje iz 2023. godine koje je dala ministarka pravde, a koje je u junu 2024. godine potvrdila svojim izjavama".

- Očekujemo javnu raspravu i usvajanje izmena Krivičnog zakonika najkasnije do kraja ove godine. Broj saobraćajnih nezgoda, povreda, kao i smrtnih ishoda u prvih osam godina, prema podacima MUP, veći je nego u istom periodu prošle godine. Nažalost, to potvrđuje naše uverenje da su oštrije kazne neophodne, kao i njihovo hitno donošenje. Nedavno je poginulo četiri deteta iz Novog Pazara i Lazarevca, upravo zbog bahatih vozača. Duboko saosećamo sa njihovim porodicama i od svih donosioca odluka zahtevamo da preispitaju kako doprinose bezbednosti u saobraćaju - dodaje.

Vera napominje da, da su bahati vozači oštrije sankcionisani tokom svojih prethodnih prekršaja, možda se neke od saobraćajnih nesreća ne bi dogodile i da je zato veoma bitno da s epreventivno reaguje, ali ne samo apelima i molbama, već oštrijim kažnjavanjem i za saobraćajne prekršaje, kako bi bio smanjen broj saobraćajnih nezgoda.

(Telegraf.rs)

Video: Roditelji poginule dece: "Zahtevamo da kazne budu između 15 i 30 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA